Lichtelijk geëmotioneerd stond Iris van der Stelt op de hoogste tree van het podium. Ze had zojuist de dertiende KPN Marathon Cup in Enschede gewonnen, maar haar gedachten waren elders. Haar opa overleed de dag na de Alternatieve Elfstedentocht. "Deze overwinning is voor hem."

De Alternatieve Elfstedentocht had hij nog voor een deel via de livestream gevolgd, een dag erna kwam het slechte nieuws. Haar opa overleed in zijn eigen huis ('dat was zijn wens') op 87-jarige leeftijd. "Het kwam toch vrij plotseling. Hij had wel wat hartfalen en ging steeds ietsje achteruit, maar dit ging toch sneller dan verwacht."

In de auto naar de marathon miste de 25-jarige Van der Stelt het wedstrijdgevoel die ze normaal wel heeft. Ze had dan ook geen enkele verwachtingen van de marathon in Enschede. Tijdens de wedstrijd kwam er geen enkel groepje los. Met name Team Palet probeerde een massasprint te vermijden, maar Jade van der Molen, Ineke Dedden en Imke Vormeer kregen niet de zege van het peloton.

Carien Kleibeuker kreeg met nog zo;n tien ronden voor de boeg een grotere marge. Ze hield ronden lang dezelfde voorsprong, maar uiteindelijk was het Team Mastermind dat het gat dicht reed. Het betekende dat een massasprint onvermijdelijk werd. De dames van Palet gingen als eerste de laatste bocht in, maar weken daar iets te ver naar de buitenkant uit. Van der Stelt zat op de vierde positie, maar maakte optimaal gebruik van de ruimte die ze binnendoor kreeg.

Chaotisch
Met machtige slagen hield de rijdster van Team mkbasics.nl Ineke Dedden en Margo van de Merwe achter zich en boekte daarmee de derde overwinning dit seizoen. In de voorbespreking met haar teamgenoten had Van der Stelt beloofd dat ze haar plekje in de sprint dit keer niet zou weggeven. "Ik moest me dit keer niet de kaas van het brood laten eten. Gelukkig ging dat goed en kon ik het afmaken." En dat zonder haar geschorste ploeggenote Merel Bosma, maar mét de uit Amerika teruggekeerde Manon Kamminga.  

Foto : Neeke Smit

Van de Merwe was achter Dedden de beste verrassende nummer drie. Waar je iemand als Janneke Ensing had verwacht, was het de 28-jarige rijdster van Monalyse-Sportvrouw.com die in het kielzog van Van der Stelt en Dedden meesprintte. Dat leverde haar de eerste podiumplek op sinds ze vorig seizoen zegevierde in Den Haag. "Het was een chaotische sprint met veel duw- en trekwerk, maar uiteindelijk kwam ik goed uit", vertelde Van de Merwe.

Die podiumplaats staat goed op haar visitekaartje. Die was hard nodig, want ze moet op zoek naar een nieuwe ploeg. "Er is inmiddels wel wat belangstelling, maar er is nog niets concreet. Een goede klassering zoals deze helpt dan natuurlijk wel."

Livestream
Van der Stelt twijfelde niet om de marathon te rijden. "Opa had dat gewild. Hij zei ook altijd: blijf genieten." De leidster in het klassement droeg de zege dus logischerwijs ook op aan haar opa, die een groot fan was van het schaatsen. "En vooral een groot fan van de livestream", aldus een glimlachende Van der Stelt. "Hij keek ook vaak op NOS Teletekst naar de top 10 en als ik er dan niet bij stond, kreeg ik dat wel te horen. Ja, hij was trots op ons, op al zijn kleinkinderen."

Voor Van der Stelt was het überhaupt een 'rare' week. De dag voor de begrafenis begon ze namelijk bij haar nieuwe baan als kinderfysiotherapeut in Lisse. Op twintig minuutjes fietsen van haar woonplaats Sassenheim. "Ze hebben mij heel goed opgevangen bij m'n eerste werkdagen. Daar ben ik heel blij mee. Het leven gaat verder, opa kijkt van boven mee."

Bekijk hier de volledige uitslag.

Door Rijcko Treep - Laatste update op 17 feb 2018 om 11:22