Tickets
Shop
Nieuws 10 feb 2018

Stroetinga sprint naar de winst in Amsterdam

Met een machtige eindsprint boekte Arjan Stroetinga zijn tweede zege in de KPN Marathon Cup. Op De Coolste Baan van Nederland liet hij Robin Snoek en Crispijn Ariëns een paar meter achter zich. Een groep van elf rijders pakte een ronde voorsprong.

Foto : Neeke Wassenbergh

Naast de onderlinge strijd in het peloton was er ook de strijd tegen de elementen. Op de tijdelijke buitenbaan in Amsterdam waaide het en begon het tijdens de wedstrijd van de heren ook lichtjes te sneeuwen. De koers begon rustig, aan het einde gingen elf rijders toch rond. De groep met onder andere Arjan Stroetinga, Gary Hekman, Crispijn Ariëns en Bart de Vries zag het peloton afsprinten met nog negen ronden te gaan.

In de finale zette een aantal koplopers nog wat aanvallen in. Evert Hoolwerf reed vrijwel alles dicht terwijl Stroetinga positie koos achter Hekman. Maar de rijder van AB Vakwerk zakte langzaam weg en stapte twee ronden voor het einde uit de wedstrijd waardoor Stroetinga nog even moest aanzetten om weer bij de rest te komen.

Rake klappen
Op de bel voor de laatste ronde schoot Stroetinga meteen naar voren. Met rake klappen pakte hij een gaatje en gaf zijn voorsprong niet meer uit handen. "Gisteren in Enschede reed ik ook al goed maar heb ik me een beetje opgeofferd. Vandaag offerde Evert zich helemaal op. Echt perfect", klonk het tevreden na afloop. "Ik dacht ik rij eerst maar door tot de streep en dan kijk ik wel eens. Je zal maar net te vroeg gaan staan."

Foto : Neeke Wassenbergh

Een paar meter achter Stroetinga won Robin Snoek de strijd om plek twee, voor Crispijn Ariëns. De 25-jarige rijder van Bouwselect behaalde daarmee zijn allereerste podiumplek. Met een grote grijns stapte hij van het ijs af na de huldiging. "Echt supergaaf. Ik reed helemaal niet zo lekker, het was gewoon harken met die wind en sneeuw. Maar de anderen hadden het blijkbaar ook zwaar", zegt Snoek lachend.

"Eerst verwachtte ik eigenlijk dat er geen groep weg zou gaan maar op een gegeven moment werd het wel gevaarlijk. Ik moet er zoveel mogelijk bij zitten, dacht ik. Het was echt zwaar. Maar uiteindelijk ging de groep toch rond. Op de bel twijfelden ze voor mij. Ik dacht nu moet ik gaan, dit is mijn kans. Toen kwam Stroetinga voorbij maar de rest niet."

Geluk(t)
"Het hele seizoen gaat al hartstikke goed. Ik rijd constant, heb al vaak een rondje gepakt maar dan kwam ik aan het einde tekort ten opzichte van de grote mannen. Ik dacht als ik een keer geluk heb, dan kan het. Vandaag lukt het."

Terwijl Snoek op een bankje naast de ijsbaan zijn schaatsen uittrekt, wordt hij gefeliciteerd door zijn supporters. "Ik woon hier vlakbij, in Abcoude, dus er is veel publiek voor mij. Echt prachtig." Was de wedstrijd nog extra zwaar omdat er gisteren ook werd gereden in Enschede? "Bij de warming-up voel je dat even maar wij zijn allemaal zo getraind dat dat eigenlijk geen probleem is. Ik merkte vorig jaar al bij die meerdaagse dat ik voor mijn gevoel steeds beter werd. Nu had ik weer dat het op de tweede dag super gaat, ha. Kom maar op met die meerdaagse!"

Bekijk hier de volledige uitslag.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan