De Nederlandse shorttracksters hebben een onverwachte bronzen medaille veroverd op de 3000 meter aflossing. De ploeg, bestaande uit Jorien ter Mors, Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven, profiteerde van de diskwalificaties van China en Canada in de A-finale en kreeg daardoor toch nog een medaille.

Oranje schoof als winnaar van de B-finale door naar de derde plek in de eindstand. Gastland Zuid-Korea won het goud, Italië pakte zilver. Voor Ter Mors, die op de Spelen in Zuid-Korea al goud won op de 1000 meter bij het langebaanschaatsen, was het een gedroomd afscheid in haar laatste optreden als shorttrackster. De Twentse gaat zich vanaf nu volledig toeleggen op de langebaan, met in het gelukkige bezit van een bronzen medaille op de schaatsdiscipline waarin ze jaren actief was.

De equipe van bondscoach Jeroen Otter reed een ijzersterke B-finale. De schaatssters namen vanaf de eerste ronde de leiding en stonden deze niet meer af. De zege kreeg extra cachet door de tijd van 4.03,471, een wereldrecord.

Zaterdag 17 februari  
Jorien ter Mors is er niet in geslaagd om haar individuele shorttrackcarrière af te sluiten met een olympische medaille. In de A-finale moest ze genoegen nemen met plek vijf. Ter Mors probeerde vanaf het begin op kop te rijden, en dat lukte ook even, maar Min Jeong Choi kwam aan het einde hard buitenom langs rijden.

De Zuid-Koreaanse gaf de voorsprong niet meer uit handen en won voor thuispubliek. De Chinese Jinyu Li werd tweede en Kim Boutin uit Canada behaalde brons. Suzanne Schulting eindigde in de B-finale op plek drie, waarmee ze op de tiende plaats staat in het eindklassement.

1000 meter heren kwartfinale
De 1000 meter is op een teleurstelling uitgelopen voor Sjinkie Knegt. De Fries werd in de kwartfinales gediskwalificeerd. Hij passeerde de Amerikaan John-Henry Krueger volgens de jury op onreglementaire wijze. Knegt was het niet eens met de beslissing van de scheidsrechters, maar zocht de schuld toch ook bij zichzelf.v"Ik werd overklast bij de start, dan rijd je achter de feiten aan. Ik vind niet dat ik iets verkeerds deed bij mijn inhaalactie. Ik begrijp de beslissing niet. Maar ik heb het ook aan mezelf te danken dat ik in die positie kwam", vertelde Knegt bij de NOS.

Knegt vermoedde dat de jury iets goed te maken had ten opzichte van Krueger. "Die werd er onterecht uitgegooid op de 1500 meter en mag nu door. Ik weet echt niet wat ik fout heb gedaan. Volgens mij was het gewoon een goede inhaalactie en heb ik hem niet gehinderd." Bij de vorige Winterspelen in Sotsji verzekerde Knegt zich nog van brons op de 1000 meter.

Itzhak de Laat lukte het ook niet om zich te plaatsen voor de halve finales. De 23-jarige Leeuwarder had een misslag in zijn race en eindigde als derde achter de Canadees Samuel Girard en de Italiaan Yuri Confortola.

1500 meter dames heats
Jorien ter Mors en Suzanne Schulting hebben zich eenvoudig geplaatst voor de halve finale op de 1500 meter. Ter Mors eindigde in de eerste heat als tweede, Schulting kwam als eerste over de streep in de derde heat.

Arianna Fontana uit Italië, kersvers olympisch kampioene op de 500 meter, en de Japanse Sumire Kikuchi plaatsten zich net als Ter Mors voor de halve eindstrijd. De Koreaanse favoriet Suk Hee Shim ging onderuit. Deanna Lockett uit Australië en de Britse Charlotte Gilmartin verzekerden zich als nummers twee en drie achter Schulting ook van een vervolg in het toernooi op deze afstand.

Dinsdag 13 februari
Yara van Kerkhof heeft zilver gepakt op de 500 meter. De 27-jarige Zoetermeerse kwam als derde over de finish, maar schoof op naar de tweede plek na diskwalificatie van de Koreaanse Choi Min-jeong. De olympische titel ging naar de Italiaanse Arianna Fontana, Kim Boutin uit Canada werd derde. Van Kerkhof pakte zo als eerste Nederlandse shorttrackster ooit een medaille op de Winterspelen.

De Nederlands kampioene was slecht weg in haar eerste olympische finale. Als nummer vijf leek ze kansloos voor een medaille, maar Van Kerkhof sloot bij het ingaan van de laatste ronde weer aan. Ze ging in de voorlaatste bocht binnendoor bij Boutin en de Britse favoriete Elise Christie, die onderuit schoof. Van Kerkhof kwam jubelend als derde over de streep en zag even later dat ze zelfs zilver mag ophalen op Medal Plaza.

Relay heren heats
De shorttrackmannen ontbreken in de finale van de aflossing. Het team van bondscoach Jeroen Otter werd tijdens de halve eindstrijd van de relay gediskwalificeerd. Sjinkie Knegt kreeg bij een inhaalactie in de laatste bocht een straf. Eerder lukte het ook de shorttrackvrouwen al niet de eindstrijd te bereiken.

Vanaf het begin van de halve finale, met China, Canada en Kazachstan als tegenstanders, zat Nederland niet lekker in de wedstrijd. Knegt moest vaak gaten dichten die zijn teamgenoten lieten vallen. Bij een uiterste poging alsnog bij de eerste twee te eindigen en naar de finale te mogen, ging Knegt binnendoor en schaatste hij een Canadees onderuit. De jury was er vrij snel uit dat die actie diskwalificatie inhield.

"Het ging gewoon mis", was de simpele verklaring van Knegt na afloop. "Ik kon het gat nog dichten. Maar de juiste passeerbeweging zat er niet in. Het oordeel van de jury valt vervolgens niet in ons voordeel uit, dat kan, zo is de sport. De energie was er wel, maar het kwam er niet op de goede manier uit."

In maart vorig jaar behaalden de Nederlandse mannen in Ahoy nog de wereldtitel. In Gangneung wilden Otter en zijn shorttrackers revanche nemen voor de finale van de vorige Spelen in Sotsji. Freek van der Wart ging in de eindstrijd onderuit, waardoor Nederland een medaille kon vergeten.

500 meter dames halve finale
Yara van Kerkhof heeft zich verrassend geplaatst voor de A-finale op de 500 meter. De 27-jarige Zoetermeerse eindigde in haar halve eindstrijd in de Gangneung Ice Arena als eerste, net voor de Britse Elise Christie. Daarnaast neemt Van Kerkhof het op tegen de Zuid-Koreaanse Choi Min-jeong, de Italiaanse Arianna Fontana en de Canadese Kim Boutin.

Van Kerkhof moest drie starten in haar halve finale. Na een valse start ging ze onderuit in de eerste bocht en volgde een herstart. Wat duwwerk leverde een valpartij en de Chinese Kexin Fan een penalty op. Van Kerkhof ging er knap omheen en zette als eerste haar schaats over de streep.

1000 meter heren heats
Sjinkie Knegt en Itzhak de Laat hebben zich geplaatst voor de kwartfinale op de 1000 meter. Knegt kwam als eerste over de streep in zijn race. De Laat eindigde in zijn serie als tweede, maar schoof door naar de eerste plaats wegens een straf voor de Chinees Ziwei Ren.

Knegt en De Laat komen zaterdag in actie voor het vervolg van het toernooi. Dan staan de kwartfinales, de halve finales en de finale op het programma.

500 meter dames kwartfinale
Yara van Kerkhof is erin geslaagd de halve finales te halen op de 500 meter. De 27-jarige Zoetermeerse eindigde in haar kwartfinale als tweede achter de Italiaanse Arianna Fontana. Dat was voldoende om door te gaan.

Van Kerkhof ging kort na de start in de eerste bocht onderuit. Dat was volgens de jury de schuld van de Canadese Marianne St. Gelais, die uit de wedstrijd werd genomen. Na de herstart ging de eerste kwartfinale verder met drie shorttracksters. De Poolse Natalia Maliszewska eindigde als laatste en is uitgeschakeld.

Zaterdag 10 februari
Sjinkie Knegt heeft voor de tweede keer in zijn loopbaan een olympische medaille behaald. De 28-jarige Fries eindigde zaterdag in de finale van de 1500 meter als tweede. Vier jaar terug in Sotsji behaalde Knegt brons op de 1000 meter.

Knegt moest de zege laten aan de Koreaan Hyojun Lim. Het brons ging naar de Rus Semen Elistratov, die onder neutrale vlag deelneemt. Itzhak de Laat bleef in de A-finale steken op de zesde plaats. Hij eindigde aanvankelijk als zevende, maar schoof een plek op omdat de Canadees Charles Hamelin werd gediskwalificeerd.

Knegt bereikte eenvoudig de eindstrijd door in zijn halve finale als eerste te eindigen. De Laat werd in zijn race derde en leek daarmee uitgeschakeld. Na lang juryberaad werden de Hongaar Shaoang Liu en de Chinees Dajing Wu echter bestraft en kreeg De Laat alsnog een ticket voor de eindstrijd.

De 23-jarige De Laat reed eerder al een keurige heat en handhaafde zich met een aantal mooie inhaalacties op de tweede plek. In de zesde heat met Knegt was het dringen geblazen voorin. De Fries begon op plek twee maar werd steeds ingehaald, hij bleef echter rustig zijn rondjes rijden. Twee ronden voor de einde gingen drie van de zes rijders onderuit en plaatste Knegt zich makkelijk als derde voor de halve finale.

Relay dames
De Nederlandse shorttracksters zijn op de aflossing uitgeschakeld in de series. Suzanne Schulting, Jorien ter Mors, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven eindigden als derde. China en Italië, de nummers een en twee, mogen wel door naar de finale op de 3000 meter relay van dinsdag 20 februari.

500 meter dames heats
Eerder op de dag was de 500 meter van korte duur voor Schulting. De 20-jarige rijdster gleed in de bocht weg met haar linkerschaats en belandde tegen de boarding. "Ik kwam met mijn schoen op het ijs'', zei de Friezin over haar val. "Ik had een klein gaatje laten vallen, zodat ik daarna met veel snelheid binnendoor kon gaan. Ik stond gewoon met heel veel zelfvertrouwen op het ijs. Toen ik met mijn schoen op het ijs kwam, ging ik onderuit. Daar kun je op zo'n moment weinig aan doen."

In de heat van Van Ruijven nam de Canadese Marianne St Gelais een straatlengte voorsprong, daarachter was het vechten voor plek twee om door te gaan. Van Ruijven zat goed, maar werd voor de laatste bocht ingehaald en kwam op het rechte stuk net te laat over de finish. Ze eindigde als derde. Yara van Kerkhof wist zich als enige Nederlandse wel te kwalificeren, zij reed een nette race en werd tweede in de series.

Bekijk hier alle uitslagen.