Afgelopen weekend mochten de Masters onderling de strijd aangaan tijdens het NK Masters Allround en Afstanden in Kardinge in Groningen. Aan de start stonden 161 deelnemers in de leeftijd van 30 tot 75 jaar.

Het was koud in Kardinge. Dat weerhield de rijders er echter niet van om hard te rijden: maar liefst 18 baanrecords, 30 PR's, 172 SB's en twee Masters wereldrecords werden tijdens het toernooi gereden. De ijsmeesters hadden een prachtige ijsvloer weten neer te leggen en de omstandigheden waren goed.

De rijders lieten enorm spannende races zien. Zo hield bij de heren H50 Eric de Ruijter bij de laatste afstand maar zestiende van een seconde over om tweede te blijven in het eindklassement voor Hans van der Does die daarmee genoegen moest nemen met plek drie. Paul Robijn ging met het goud naar huis.

Ook bij de heren H40 was het tot het laatst toe spannend. Zo waren de 17 seconden voorsprong die Robert Braam tijdens afsluitende 5km op Robert Wierts had, maar nipt voldoende om zijn derde plaats in het eindklassement vast te houden. Arjan Elferink stond in deze categorie op de hoogste trede van het podium.

Wereldrecord
Bij de heren Senioren B waren Mark Ooijevaar en Rick van Hemert op de 1500 meter bijzonder aan elkaar gewaagd. Met tweehonderdste verschil eindigden zij in respectabele tijden van 1.57,18 en 1.57,16, waarbij de winst naar Van Hemert ging. Ooijevaar nam zijn revanche door op de vijf kilometer een wereldrecord Masters M30 te rijden in een tijd van 6.51,97. Met deze slotafstand kwam hij ook tot een nieuw wereldrecord punten in deze categorie en was hij overallwinnaar.

Bij de dames AG40 wist Danielle Bekkering, die na dit seizoen stopt als marathonschaatsster, in de afsluitende drie kilometer de allround titel in de wacht te slepen. Ze moest maar liefst 13,7 seconden goed maken op Renske Winters, en deed dit ook ruim, waarmee ze Winters naar de tweede plek verwees.

Bij de dames Senioren B lukte het Mijke Anne Kanneworff wel om haar tweede plek vast te houden voor ex-marathonrijdster Jolanda Langeland die op de 3000 meter een poging deed om de 17 seconden achterstand op Kanneworff goed te maken. Die hield echter net stand en zo moest Langeland genoegen nemen met een derde plek. Eva Riemersma-van Rheenen ging met de allroundtitel naar huis in deze categorie.

Overzicht Nederlands kampioenen Masters Afstanden en Allround
Naast de allroundtitels stonden er in iedere leeftijdscategorie ook afstandstitels op het spel. Hieronder het complete overzicht met alle winnaars.

De uitslagen van het NK Masters 2018 vind je hier.