Tickets
Shop
Nieuws 09 feb 2018

Openingceremonie: Smeekens leidt TeamNL Olympisch Stadion in

Vol trots liep vlaggendrager Jan Smeekens vrijdagavond het Olympisch Stadion binnen in PyeongChang. Onder zijn leiding betrad TeamNL als vijfde land het stadion. Dat Nederland al zo vroeg aan de beurt was, heeft te maken met het Koreaanse alfabet. In het Holland Heineken House werd de openingsceremonie ook op de voet gevolgd.

Foto : Soenar Chamid

Naast Smeekens liepen nog maar tien Oranje-deelnemers mee. Dat waren Anice Das, Patrick Roest, Kjeld Nuis, Esmee Visser, Ronald Mulder, Kai Verbij, Annouk van der Weijden en Irene Schouten, skeletonster Kimberley Bos en snowboardster Cheryl Maas. De overige 22 Nederlandse sporters waren achtergebleven in het olympisch dorp of hadden een training op het programma staan.

Naast de elf sporters waren ook de nodige coaches en begeleiders meegekomen. Op de tribunes werd TeamNL toegezwaaid door onder anderen koning Willem-Alexander, koningin Máxima en minister-president Mark Rutte.

Foto : Soenar Chamid

Normaal gesproken nemen alle deelnemende sporters na de vlaggenparade plaats op de tribune om te kijken naar het vervolg van de ceremonie. De Nederlandse sporters gingen direct na de parade van 91 landen terug naar het olympisch dorp. Chef de mission Jeroen Bijl vond het niet verantwoord dat de sporters lang in de kou zitten. De meeste andere landen deden hetzelfde. Ook op de tribunes voor supporters waren lang niet alle plaatsen bezet mede door de kou.

In het Holland Heineken House hadden de Oranjefans geen last van die kou. Met applaus werd Smeekens en de rest van de equipe welkom geheten en het ontsteken van de vlam gadegeslagen. Hoe deed de vlaggendrager het volgens de sportfanaten in het HHH?

Triangle

Meer lezen over de Olympische Spelen? Klik hier!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan