Het is nu of nooit voor Sven Kramer. Donderdag moet het voor hem gaan gebeuren op de olympische tien kilometer, de enige hoofdprijs die nog echt ontbreekt op de enorme erelijst van de meest succesvolle schaatser ooit. Dat deze afstand heel belangrijk is voor de 31-jarige Fries, zal hij niet ontkennen. "Ik heb op de Olympische Spelen veel gewonnen, maar ook heel veel verloren", benadrukte hij zondag na zijn gouden race op de vijf kilometer.

Twee keer eerder ging Kramer als topfavoriet op de langste afstand van start. In 2010 werd hij tijdens de Spelen van Vancouver door coach Gerard Kemkers de verkeerde baan ingestuurd, vier jaar later moest hij in Sotsji zijn meerdere erkennen in landgenoot Jorrit Bergsma. Wie hem in Gangneung van de zege af zou kunnen houden?

"Ted-Jan, maar ook Jorrit Bergsma waar het nu weer een stuk beter mee gaat. Het gaat heel zwaar worden tegen deze mannen", aldus Kramer, die de laatste acht jaar al bezig is met die olympische tien kilometer. "Dat is één van de redenen waarom ik nog schaats, buiten natuurlijk het feit dat ik er nog steeds heel veel plezier aan beleef."

Tunnel
Bloemen, wereldrecordhouder op de tien kilometer, eindigde zondag bijna twee seconden achter Kramer op de vijf kilometer. Na zijn zilveren race gaf hij aan zijn 'flow' te missen. 'Vliegen naar de finish', was er naar eigen zeggen nog niet bij voor de Canadees. "Ik kan het niet goed uitleggen, maar het is ritmisch, een soort hypnotische tunnel waar je ingaat. Je kunt dan langer doorgaan op een langere afstand", luidt het.

Of hij die flow nodig heeft om Kramer donderdag te kunnen verslaan op de tien kilometer? "Dat denk ik wel ja. Ik reed geen slechte vijf kilometer, anders pak je geen zilver, maar naar het juiste ritme moet ik nog op zoek, en dat hoop ik de komende dagen te vinden."

Loting
Kramer heeft op de tien kilometer gunstig geloot. Hij start in de laatste rit tegen de Duitser Patrick Beckert, die hij op de vijf kilometer ook al trof. Bergsma neemt het in rit vier op tegen de Italiaan Davide Ghiotto, waarna zijn landgenoot Nicola Tumolero in rit vijf van start gaat tegen Bloemen. 

Meer lezen over de Olympische Spelen doe je hier.

Door Maayke Grootscholten - Laatste update op 17 feb om 11:22