Scheidsrechters worden ook bij het schaatsen vaak als politieagenten op het ijs gezien. Maar Frank Zwitser (41), scheidsrechter bij het KPN NK Allround voor junioren, legt uit dat dat onterecht is. "Wij zijn hier niet om zoveel mogelijk diskwalificaties uit te delen. We zijn er om te zorgen dat de wedstrijd netjes verloopt en dat elke schaatser gelijk kansen heeft. Hoe minder wij in beeld zijn, hoe beter. Dan hebben we ons werk goed gedaan."

Veel supporters en schaatsers hebben geen idee wat de scheidsrechters bij de wedstrijden doen. De meeste scheidsrechters zijn onzichtbaar en zijn vooral achter de schermen hard aan het werk. "Veel mensen denken dat wij een starter zijn", legt Zwitser uit. "Maar dat is niet zo. Onze taak is om te kijken of de wedstrijd wel volgens de regels verloopt. En als er een overtreding is dan moeten wij daarover een beslissing nemen. Of we een diskwalificatie uitdelen of niet. Dat doen we liever niet, maar soms kunnen we niet anders. De wedstrijd moet wel eerlijk verlopen."

Als je bij een toernooi als het KPN NK Allround en Afstanden voor junioren een kijkje achter de schermen neemt, dan zal je er van versteld staan hoeveel mensen er op de achtergrond met zo'n wedstrijd bezig zijn. Starters, tijdwaarnemers, juryleden en scheidsrechters. In de achterkamers is een heel leger van vrijwilligers aan het werk, die er voor zorgt dat de races goed verlopen. "Schaatsers hebben dat vaak niet zo goed door", meent Zwitser. "Dat hoeft van mij ook niet. Als de wedstrijd goed verloopt en de races goede tijden rijden is er niets aan de hand. Dan hebben we ons werk goed gedaan. Maar als er iets misgaat, dan moeten we wel ingrijpen."

Zijn broers Jens en Ralf Zwitser werden bekend door hun prestaties in het marathonschaatsen. Zo won Jens de Alternatieve Elfstedentocht, maar Frank richt zich liever op zijn vak als scheidsrechter. "Ik heb zelf wel op gewestelijk niveau geschaatst, maar verder dan dat ben ik niet gekomen. Door een blessure kon ik niet verder met schaatsen. Ik heb echter nog wel passie voor de sport en ik vind het mooi om leiding te geven aan zo'n toernooi. In de toekomst zou ik graag internationaal A-scheidsrechter willen worden, maar dat duurt denk ik nog wel even. Ik wil nu eerst lekker ervaring op doen en zoveel mogelijk toernooi meedraaien. Ik vond het al geweldig dat ik bij het NK Allround bij de senioren scheidsrechter mocht zijn."

Door Natasha Smit - Laatste update op 17 feb om 11:22