Het marathonpeloton keert zaterdag voor het laatst dit seizoen terug naar Noord-Brabant, naar Tilburg om precies te zijn, voor de vijftiende wedstrijd in de KPN Marathon Cup. Brabant was altijd een provincie met een goede reputatie in het marathonschaatsen. Nu is de spoeling dun, maar geldt Danny Stam als de nieuwe troef. Misschien zijn er daarvan zaterdag in Tilburg wel meer te zien, want die dag wordt ook het Nederlands kampioenschap marathon voor de jeugd afgewerkt.

Met de jonge Danny Stam keert er volgend jaar zelfs weer een Brabander terug op het hoogste niveau. De 20-jarige schaatser uit Sprang-Capelle gaat volgend seizoen immers de Topdivisie in met team Stehmann. Wel is er natuurlijk nog Crispijn Ariëns. Geboren Brabander, maar inmiddels al lang wonend in Friesland.

"Bij de Beloften heb je ook nog Roel van der Stelt en Hugo Heijnen, dat zijn ook Brabanders. Maar verder houdt het inderdaad op", weet Stam. Waarom er tegenwoordig zo weinig Brabanders zijn? Stam zou het niet weten. "We hebben hier drie prachtige ijsbanen en best wel wat schaatsers. Maar de meeste jeugd kiest voor de langebaan, en maar weinig maken de stap naar de marathon."

Marathonlegende
Dat eerste was voor Danny Stam helemaal geen optie. Met een vader als marathonlegende Arnold Stam was zijn keuze snel gemaakt. "Mijn vader was natuurlijk een prachtig voorbeeld. Ik wilde altijd marathonschaatsen, dat vond ik helemaal geweldig. En mijn broer Maikel komt straks ook, hoor."

De broers Stam vormen zo mogelijk de voorbode van een nieuwe generatie marathonschaatsers uit Brabant. "Ik hoop het", stelt Stam. "Misschien kunnen we met goede prestaties in de toekomst ook jeugd enthousiast maken voor de marathon." Hij zag wel hoe inmiddels ook de marathonselectie van het gewest sneuvelde. "Jammer, maar we hebben toch een aantal jongens in de regio die wel voor de marathon willen gaan en die toch baat zouden hebben bij zo'n selectie. Zet de goede schaatsers bij elkaar, dan maken ze elkaar nog beter."

Misschien dat dan oude tijden herleven, met goede Brabantse marathonrijders als Arnold Stam en Ruud Aerts. "Vergeet Koen Lankhaar, Pieter-Jan van Eck, de broers Van Hest en de broers Uithoven niet", vult Stam aan.

Jeugdmarathon
De opvolgers van die mannen rijden zaterdag misschien óók wel rond in Tilburg. Want van pupillen tot junioren rijden de grootste marathontalentjes van Nederland om de nationale titels in het KPN NK Jeugdmarathon. Om 11.00 uur komen de eerste jonge marathonrijders op het ijs, in een programma dat duurt tot ongeveer half vijf in de middag. En dat toernooi leverde in het verleden mooie kampioenen op zoals Evert Hoolwerf, Bart Hoolwerf en Ineke Dedden. Sven Kramer reed ook ooit mee, maar zag de titel aan zijn neus voorbijgaan.

Na de kleine kanonnen is het tijd voor de grote kanonnen. Voor mannen als Sjoerd den Hertog, de huidige leider in het klassement, en Crispijn Ariëns, zijn naaste belager. Maar ook cracks als Gary Hekman, Mats Stoltenborg, Simon Schouten, Jouke Hoogeveen, Robert Post en Evert Hoolwerf.

Al die kwaliteit resulteert in fantastische wedstrijden, waarbij het publiek daadwerkelijk op de banken staat om maar niets te hoeven missen. Races boordevol spektakel en 125 ronden lang actie. Dat betekent vijftig kilometer vol sprints, demarrages, ploegenspel en valpartijen. Strijd tot de sterkste overblijft.

Klassementsleider
Bij de vrouwen is het niet anders. Ook daar worden de rijdsters steeds beter. Niet voor niets herbergt het peloton tegenwoordig ook wereldtoppers. Iris van der Stelt is momenteel misschien wel de meest complete van allemaal. Ze leidt het klassement en schreef al drie wedstrijden op haar naam, terwijl haar ploeggenote Lisa van der Geest inmiddels zelfs al vier Cupwedstrijden achter haar naam heeft staan. Kortom: alle reden om zaterdag 17 februari zelf naar de Ireen Wüst IJsbaan in Tilburg te komen om te genieten van de stoerste schaatsers van het land.

Het programma begint dus al om 11.00 uur met de eerste wedstrijden van het KPN NK Jeugdmarathon. Dat gaat de hele dag door. Om 17.45 uur gaat het verder met de Beloften, die 100 rondjes afwerken. Vervolgens starten om 19.15 uur de dames voor een wedstrijd over 80 ronden, waarna het om 20.30 uur tijd is voor de hoofdschotel: de heren van de Topdivisie met alle grote kanonnen aan de start. Zij rijden 125 ronden.

Komende wedstrijden KPN Marathon Cup
3 maart: KPN Marathon Cup Finale Amsterdam

Livestream
Alle wedstrijden in de KPN Marathon Cup zijn live bij ons te volgen. Voor meer informatie: schaatsen.nl/marathon.

Door Eric Korver - Laatste update op 17 feb om 11:22