In de rubriek 'Dweilpauze' blikt schaatsen.nl elke week terug op bijzonderheden en top- of wanprestaties van het afgelopen weekend.

Nieuws van het weekend
Naast de verrichtingen van TeamNL in Zuid-Korea werd er afgelopen weekend ook geschaatst in Nederland. De olympiërs van de toekomst mochten in Enschede op het NK junioren de nationale titels verdelen. Zo leverden onder andere Jutta Leerdam en Joy Beune een verhitte strijd om de allroundtitel bij de junioren A, die dit jaar werd gewonnen door Beune

De allereerste natuurijswedstrijd werd uiteindelijk niet verreden, maar toch konden de marathonschaatsers twee keer aan de bak deze week. Voor team mkbasics.nl een uiterst succesvolle campagne waarbij zowel op vrijdag in Enschede (Iris van der Stelt) als op zaterdag op de Coolste Baan van Nederland (Lisa van der Geest) de winst werd binnengehaald.

Buitenlanders in het nieuws
De Russische shorttracker Semion Elistratov kreeg na de 1500 meter het brons omgehangen achter de Koreaanse winnaar Lim Hyo-jun en Sjinkie Knegt. Hij droeg zijn bronzen plak op aan zijn landgenoten die om een oneerlijke reden niet mogen deelnemen aan de Spelen. Onder andere veelwinnaar Victor An zit noodgedwongen thuis. "Deze is voor jullie", zei de geëmotioneerde Rus naderhand. 

Top 
De olympische campagne van de Nederlandse schaatsequipe kon bijna niet beter starten. Na twee dagen staat de teller al op maar liefst vijf medailles! Er werd zaterdag een clean sweep behaald tijdens de 3000 meter dames met goud voor Carlijn Achtereekte, zilver voor Ireen Wüst en brons voor Antoinette de Jong en Sjinkie Knegt haalde een mooie zilveren medaille op de 1500 meter in de shorttrackhal. Op zondag kwam daar een historische gouden medaille van Sven Kramer op de 5000 meter bij.

Flop
Zwaar teleurgesteld kwamen de Nederlandse shorttracksters zaterdag van het ijs. In de series wisten Suzanne Schulting, Jorien ter Mors, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven zich niet te plaatsen voor de finale van de relay. "We waren net niet goed genoeg. Ik voel me nu wel zwaar klote, ik heb het niet afgemaakt", baalde Schulting na afloop. 

Tijd
6.09,76 - Dat is het nieuwe olympische record op de 5000 meter verreden door de keizer van de vijf kilometer: Sven Kramer. Kramer voltooide zo een historische hattrick door de allereerste schaatser te zijn die op drie opeenvolgende Olympische Spelen op dezelfde afstand goud te winnen! 

Quote
"Dan had ik gedacht: laat de Olympische Spelen maar zitten, dan had ik liever die 200 kilometer gewonnen op de Weissensee", antwoordde Bob de Vries na afloop van zijn teleurstellende olympische 5000 meter op de vraag wat hij had gedaan als hij de uitkomst van tevoren had geweten.

Beeld
Iedereen die Carlijn Achtereekte als gouden medaillewinnares had opgeschreven in zijn Olympische Spelen poule kon na dit weekend cashen. De rijdster uit Lettele kreeg na haar indrukwekkende overwinning op de 3000 meter zaterdag op Medal Plaza de allereerste gouden medaille van de Olympische Spelen uitgereikt. Geflankeerd door Ireen Wüst en Antoinette de Jong deed Achtereekte een prachtige vreugdesprong!

Foto : Sander Chamid