Tickets
Shop
Nieuws 17 feb 2018

Dieuwertje van Kalken verrast met nationale titel

Alle ogen waren in de finale van het KPN NK Jeugdmarathon gericht op Marijke Groenewoud. Maar de titel voor Junioren A belandde verrassend bij Dieuwertje van Kalken, die in de sprint al haar medevluchters klopte. Groenewoud eindigde als tweede, Janet Beers pakte het brons.

Foto : Neeke Smit

De ontknoping van de strijd om de nationale titel bij de Junioren A was spannend. Twee vluchters, vier achtervolgers, en die zes kwamen samen op het laatste rechte stuk. In die chaos hield Dieuwertje van Kalken het hoofd koel. "Het was een beetje shorttrack", zei ze over de actie waarmee ze naar de winnende positie 'stapte'. Alleen dan wel shorttrack zonder penalty, maar mét een mooie beloning. "Ik moest even om meiden heen, en bij anderen binnendoor. Vervolgens kon ik zo naar de finish", vertelde de 19-jarige schaatsster uit het Noord-Hollandse Hem.

Dat ze uiteindelijk met die gouden medaille om haar nek stond, verraste Van Kalken zelf ook. "Best wel", erkende ze. "Marijke Groenewoud is zó snel. Maar we hebben het tactisch goed gedaan. Niemand wilde het gat naar die twee vluchters dichtrijden, en zij moest dat wel doen als ze wilde winnen. Dat heeft haar net te veel kracht gekost." Al die actie zat opgesloten in de laatste tien ronden van de koers. "Die ontplofte toen pas. In de ronden daarvoor gebeurde er eigenlijk weinig."

Foto : Neeke Smit

Eindelijk eerste
Van Kalken brak in Tilburg eindelijk de ban. Want hoe sterk ze ook reed, winnen deed ze nooit. "Mijn vader zei ook al: 'eindelijk een keer als eerste over die streep'",vertelde ze lachend. "Maar zo is het wel. Ik heb een eindeloze reeks vierde plaatsen en ben zó blij dat het nu lukt. Het was ook mijn laatste kans, want het is mijn laatste jaar bij de junioren."

Ze rijdt al voor het tweede jaar bij de dames in de Topdivisie voor de ploeg van Artecef. Dat gaat, stelt ze, heel verschillend. "In Deventer moest ik er nog af, in Alkmaar zat ik in de kopgroep. Maar ik leer heel veel, met name van mijn ploegleidster Henny Borst, maar ook van mijn ploeggenoten."

Die lessen bracht ze ook in praktijk in dit NK. "Absoluut. Ik wil altijd heel graag. Een kopgroep, voorin rijden, maar in de Topdivisie heb ik geleerd dat ik met de handrem erop moet rijden. Dat heb ik vandaag gedaan en dat betaalde zich uit."

Bekijk hier de volledige uitslag.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan