Tickets
Shop
Nieuws 02 feb 2018

Challenge Cup sluit af met spectaculaire 'battles'

Wegens groot succes tijdens voorgaande edities van de Challenge Cup – dit jaar van 22-25 februari in de Uithof in de Haag - wordt het evenement ook nu afgesloten met de zogenaamde battles tijdens het Gala. Er komen dan twee rijders op het ijs die zo’n 20 tot 30 seconden de tijd krijgen het tegen elkaar op te nemen op een leuk muziekje. Na afloop kiest het publiek de winnaar.

Het ‘addertje onder het gras’ is dat de rijders vooraf geen idee hebben wat voor muziek ze kunnen verwachten. Dat wordt bepaald door de DJ en juist dat maakt het onderdeel zo spectaculair. De schaatsers worden namelijk behoorlijk uit hun comfortzone gehaald omdat de DJ uiteraard heel andere muziek laat horen dan zij tijdens hun küren gewend zijn.

Het afsluitende Gala wordt dit jaar geopend door ‘Kids on Ice’, een kunstrijvereniging uit Eindhoven die een demonstratie synchroonschaatsen verzorgt. Daarna zullen ‘gewone’ küren van de deelnemers en de battles elkaar afwisselen.

Projectleider Ellen Reijmer van de KNSB: "De battles zijn ooit ontstaan doordat we het Gala wat meer pit wilden geven en wat eigentijdser wilden maken. Door de rijders te confronteren met hippe muziek krijgt het kunstrijden net even een ander accent. En zo laten we het publiek meteen zien dat deze schaatsers nog veel meer kunnen dan de traditionele kür. Het onderdeel werd zo positief ontvangen dat we er mee door zijn gegaan. De schaatsers vinden het zelf trouwens ook erg leuk om te doen, juist doordat ze ter plekke moeten anticiperen op de muziek die ze voorgeschoteld krijgen.”

De DJ’s die voor de muziek zorgen tijdens de battles zijn afkomstig van de DJ School in Den Haag. Eigenaar/opleider Dominique van der Bas kiest voor het Gala een mannelijke en een vrouwelijke DJ uit, allebei cursisten van de school. "Zij kiezen zelf de muziek voor de battles, maar ik ga ervan uit dat het herkenbare, top 40-achtige liedjes zullen zijn."

"En ik weet natuurlijk wel wie ik stuur: zij gaan er zeker een feest van maken. Het is voor hen trouwens ook heel gaaf, want hier op school draaien ze in kleine ruimtes zonder publiek. Daar in de Uithof staan ze volop in de schijnwerpers, in een grote ruimte, vol met mensen. Dat zal best spannend voor ze zijn, maar ik ben er van overtuigd dat het super leuk wordt."

Voor meer informatie over de Challenge Cup kun je hier terecht.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan