Tickets
Shop
Nieuws 18 feb 2018

Brons met een oranje randje: 'Karolina is 'one of the guys' hier'

Het is de tweede dag op rij zonder Nederlandse schaatsmedailles op de Olympische Spelen. Toch heeft de bronzen plak van de Tsjechische Karolina Erbanova op de 500 meter een oranje randje. Sinds 2014 traint de Tsjechische namelijk in Nederland, waar ze op dit moment deel uitmaakt van Team Afterpay, de sprintploeg van coach Dennis van der Gun.

Foto : Soenar Chamid

Direct na de wedstrijd is het dan ook de man in feloranje jas die ze in de armen vliegt. Toch stond niet Van der Gun, maar de Tsjechische bondscoach Petr Novak voor Erbanova op de wissel. "Dat wilde hij graag. Tot het laatste stukje voor de race doe ik eigenlijk de coaching, alleen sta ik niet op de kruising. Dat maakt me niet zoveel uit hoor, en Karolina trouwens ook niet. Op een 500 en 1000 meter kun je er net zo goed niet staan. Als ik er sta, gaat ze echt niet harder rijden."

Met de Japanse Nao Kodaira en Zuid-Koreaanse Sang-Hwa Lee, die al het hele jaar buitencategorie zijn op de kortste sprintafstand, was de strijd om plaats drie met gegadigden als Arisa Go, Vanessa Herzog, Brittany Bowe en ook Jorien ter Mors druk bezet. Van der Gun, die met Erbanova de regerend Europees kampioene sprint in de ploeg heeft, stond te kijken dat zijn pupil zondag in de buurt van de favorieten kwam.

Heel blij
Achter Kodaira (36,94) en Lee (37,33), kwam ze in een tijd van 37,34 namelijk maar één honderdste te kort voor het zilver. "Dat had ik niet voorzien. Het hele jaar zit ze er al zeven/acht tienden uit de buurt en nu komt ze zo dichtbij. Ik weet dat ze snel kan openen, maar het werd 10,3. Dat is zo geweldig. Ze is hier heel blij mee en ik ook", aldus een trotse Nederlandse coach.

"Ze was gefocust op een medaille, en misschien wel iets te veel. Gewoon goed schaatsen en niet te veel aan een medaille denken, zei ik dan, laat het even gaan anders lukt het niet", vervolgt Van der Gun, die aangeeft dat Erbanova het niet altijd makkelijk heeft gehad na haar vertrek uit Tsjechië. In eigen land moest ze als sprintster gewoon meetrainen in het programma voor stayer Martina Sablikova. Daarom vertrok ze naar Nederland en kwam daar in een sprintploeg terecht.

Když vyhraješ olympijský bronz a voláš domů. @olympijskytym

Een bericht gedeeld door Karolina erbanova (@karolinaerbanova) op


"Ze is nu gewoon ‘one of the guys’ hier. Dit resultaat is mooi voor Tsjechië, maar ze is niet voor niks weggegaan daar. Ze heeft veel struggles gehad en is zonder sponsor naar een ander land gegaan. Daarom moest ze bijna alles zelf betalen. Gelukkig heeft ze een paar eigen sponsoren en werd ze vorig seizoen Europees kampioen sprint waardoor ze voor het eerst wat geld heeft gekregen van het Tsjechische NOC."

Erbanova kan haar geluk niet op, met tranen in haar ogen werd een ereronde met de Tsjechische vlag door de Gangneung Oval ingezet. "Dit is niet te geloven. Ik ben al zo vaak vierde geworden tijdens World Cups en nu word ik precies op het goede moment derde. Ik ben vier jaar geleden naar Nederland verhuisd voor dit moment en ik ben ontzettend blij."

Tsjechisch biertje
De eerste Tsjechische olympische sprintmedaille is nu dus een feit en de Nederlandse succescoach Van der Gun werd door bondscoach Novak persoonlijk uitgenodigd voor een biertje in het Tsjechisch olympisch huis. Of hij daar als held wordt ontvangen? "Ik heb geen idee. Ik heb niet eens een Tsjechische jas", lacht Van der Gun, die ook niet verbaasd zou zijn als hij niet herkend wordt.

"Het is voor de Tsjechische ploeg nog een beetje een rare situatie. Zij hebben veel meer sporters mee en zien nu pas dat Karolina in het olympisch dorp bij ons aan tafel komt zitten. Ze zien wat het betekent dat ze bij ons traint, dus het begint langzaam te leven."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan