Tickets
Shop
Nieuws 15 dec 2018

Van Workum en Groot pakken nationale juniorentitels op 3000 meter

In Enschede hebben Jordy van Workum en Robin Groot de Nederlandse afstandstitel veroverd op de 3000 meter. Bij de junioren B zegevierden Merel Conijn en Remo Slotegraaf.

Foto : Instagram focusbyhanneke

Op IJsbaan Twente noteerde Jordy van Workum een persoonlijk record van 3.52,12 en bleef daarmee voor Yves Vergeer, die al in de eerste rit in actie kwam en ook zijn beste tijd ooit neerzette (3.53,64). Teun de Wit pakte brons in een tijd van 3.59,97. Na zijn nationale titel bij de B-junioren vorig jaar pakte Van Workum dus ook het goud bij de junioren A. Net zo makkelijk, toch? "Je moet het toch maar doen", lacht hij. "Dit is weer anders dan skeeleren. Ik hoef niet echt te schakelen, maar dan rijdt je man tegen man en hier tegen de tijd", doelt Van Workum op zijn succesvolle zomer waarin hij onder andere de wereldtitel veroverde op de afvalkoers.

De laatste twee weken heeft Van Workum weer een lekker gevoel op het ijs, maar daarvoor zat hij te 'klooien' met zijn nieuwe ijzers. "Ik had nog nooit meegemaakt, maar net als met bijvoorbeeld een blessure moet je ook met materiaal dealen. Ik heb mezelf nu weer overwonnen en dat is altijd een fijn gevoel."

Spanning
Bij de vrouwen ging de winst naar Robin Groot, zij zette de klok stil op 4.23,61. Dat was ruim voldoende om Roos Markus (4.24,51) en Eline van Voorden (4.26,47) achter zich te houden. Tijdens de race had de rijdster van RTC Noordwest het zwaar. "Wat was mijn tijd eigenlijk? Vier minuut 23, dat is negen seconden boven m'n persoonlijk record...", klinkt het kritisch terwijl Groot van alle kanten wordt gefeliciteerd. Tijdens de race had ze het zwaar. "Vooraf was ik gespannen en die spanning sloeg op m'n benen. Ik ging naar achter afzetten. Ik moest het maximale uit mezelf halen en dat was genoeg voor de titel."

Afgelopen seizoen reed Groot in hetzelfde weekend ook nog het NK Sprint, maar dat kampioenschap laat ze nu aan zich voorbij gaan. "Ik heb het best druk gehad met het World Cup kwalificatietoernooi bij de senioren en de eerste Junior World Cup in Polen. Dus moest ik een keuze maken. Nu rijd ik zondag voor het eerst een 5000 meter. Ik ben benieuwd hoe dat gaat. Eerst goed bespreken met de coach", besluit ze lachend.

Twijfels
Bij de junioren B veroverde Merel Conijn de gouden medaille. Met een persoonlijk record van 4.22,94 bleef ze precies twee seconden voor de nummer twee Evelien Vijn. Haar tijd van 4.24,94 is tevens een persoonlijk record. Bente Kerkhoff werd derde in 4.25,56. "Ik ben heel blij, hier had ik alleen maar op kunnen hopen", glundert Conijn na de medailleceremonie. "Ik wilde m'n race vlak houden en goed focussen, want dit afstandskampioenschap rijd je maar één keer in het jaar. De muziek hielp ook lekker mee, haha, en natuurlijk de aanmoedigingen langs de baan. Ik was onwijs zenuwachtig en het was uiteindelijk ook spannend, want het zat dicht bij elkaar."

Conijn combineert de lange afstand dit weekeinde wel met het sprintkampioenschap. In het tussenklassement staat ze derde. "Veel mensen zeiden dat ik het niet moest doen, maar nu kan ik het nog uitproberen. Ik had ook nog wel twijfels, maar heb het toch gedaan. Tussendoor heb ik in de kleedkamer zitten niksen om de focus van de sprint naar de drie kilometer te verleggen."

Remo Slotegraaf greep de titel bij de heren en dook als enige onder de vier minuten (3.58,80). Het zilver ging naar Olav Kooij (4.00,38) en Jesse Speijers pakte brons in een tijd van 4.00,44. "Het was zwaarder dan ik had verwacht", vertelt Slotegraaf na afloop. "Ik had wel goede benen en wilde graag onder de vier minuten, want mijn persoonlijk record staat op 3.56." Deze zomer won Slotegraaf het NK Marathon op wieltjes en startte hij op het EK Inlineskaten in Oostende. "Van die grote wedstrijden heb ik veel geleerd. Je moet niet twijfelen, maar vertrouwen op wat je kan."

Klik hier voor alle uitslagen.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan