Of je er nu wilt schaatsen op het prachtige, donkere ijs van de Weissensee, skiën of snowboarden in de omliggende bergen of gewoon graag van de omgeving geniet, de streek Karinthië heeft het allemaal.

Deze meest zuidelijke deelstaat van Oostenrijk ligt zo'n 1100 à 1300 kilometer van Utrecht. Dat is dus in één dag te rijden, met auto, bus of trein, maar erheen vliegen kan deze winter ook. In januari en februari 2019 biedt Transavia namelijk een aantal rechtstreekse vluchten aan van Rotterdam/Den Haag naar Klagenfurt. Bovendien zijn er transfers te boeken van de luchthaven naar de accommodatie. Binnen een paar uur van deur tot deur.

De betaalbare vluchten zijn precies afgestemd op de periode van de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Een ideale manier om snel te reizen en lekker uitgerust aan een schaatswedstrijd of andere activiteit te beginnen. Want Karinthië heeft nog veel meer te bieden dan de bij Nederlandse schaatsliefhebbers zo bekende en geliefde Weissensee, waar al sinds 1989 wordt geschaatst om het 'Elfstedengevoel' te kunnen beleven. Dit bij gebrek aan natuurijs én de Tocht der Tochten in Nederland.

In dit deel van Oostenrijk liggen nog veel meer mooie meren in de dalen tussen de bergen en heuvels van het fraai glooiende landschap. De Weissensee is er slechts één van, al wordt het in de winter wel de grootste natuurlijk ijsvlakte van het land en is het ook het meest hoog gelegen meer. Over het algemeen ligt er ijs van half december tot half maart. Dan worden er ook wedstrijdbanen, recreatieve schaatsbanen en zelfs ijsstokbanen uitgezet op de ijsvloer. Maar de bevroren Wörthersee, Faakersee en Ossiacher See in hetzelfde gebied bieden ook mooi ijs in de winter. Karinthië is dus the place to be voor wie redelijk dicht bij huis op betrouwbaar en kwalitatief goed natuurijs wil schaatsen.

24 skigebieden
Andere wintersporters kunnen ook aan hun trekken komen, want kabelbanen brengen hen naar de bergen om te skiën of snowboarden. Er zijn 24 skigebieden met fraaie, gegarandeerd van sneeuw voorziene pistes in diverse moeilijkheidsgraden. Ook een wandeling door de prachtige, besneeuwde natuur is aan te bevelen en levert schitterende vergezichten op. Of een rit in een arrenslee. Karinthië is een waar winterwonderland. Het heeft een mild winterklimaat met veel zonuren, dus is het heerlijk om er lekker buiten te zijn.

En na zo'n actieve dag in de buitenlucht is het daarna heerlijk tafelen in deze regio. Want dat het grenst aan zowel Italië als Slovenië is goed te merken aan de gerechten uit de zogenaamde Karinthische-Alpen-Adria keuken.

Overnachting
Rondom de meren zijn voldoende accommodaties om te overnachten: de hotels, pensions of appartementen zijn er van goede kwaliteit en in ruime mate beschikbaar. Niet alleen in de winter trouwens, want dit deel van Oostenrijk is ook in de zomer een populaire vakantiebestemming. In dat jaargetijde zijn veel campings beschikbaar, midden in de natuur, aan een riviertje en/of in de dalen tussen de bergen. Dan heerst er een mediterraan klimaat en zijn de meren met hun gezellige strandjes bij uitstek geschikt om in te zwemmen en kunnen er allerlei vormen van watersport worden beoefend.

In de bergen zijn diverse wandelingen te maken, voor zowel de beginnende als de meer ervaren bergwandelaar. Fietstochten behoren ook tot de mogelijkheden en er zijn verschillende golfbanen. En de steden in dit gebied, zoals de hoofdstad Klagenfurt of Villach zijn een bezoek meer dan waard. Behalve shoppen kun je er ook musea, zwembaden, sauna's, thermen of dierenparken bezoeken. In de herfst – met de prachtige kleuren in de natuur - en in de lente - wanneer de sneeuw begint te smelten en de natuur weer tot leven komt - is Karinthië ook mooi, dus het is een bestemming die het jaar rond interessant is.

Alternatieve Elfstedentocht
Van 19 januari tot en met 3 februari 2019 worden op de Weissensee al voor het dertigste jaar op rij schaatswedstrijden gehouden, waaronder de Alternatieve Elfstedentocht (een tocht van 200 kilometer). In die periode komen zeker zo'n 5000 Nederlandse schaatsliefhebbers naar het meer om deel te nemen aan één van de disciplines. Zij zullen opnieuw genieten van de Karinthische gastvrijheid en ongetwijfeld terugkijken op een heerlijk verblijf in deze prachtige regio.

Klik hier voor meer info over Karinthië.

Door Marjon Labordus - Laatste update op 20 dec 2018 om 09:41