"Ik zal ze verdomme allemaal hebben vandaag", dacht Kjeld Nuis toen hij zondagmiddag koers zette richting de World Cup in Thialf. Het zat hem een dag eerder helemaal niet lekker; die vijfde plaats op de 1500 meter. Tactisch dom, geen flow en zwaar onder de maat, beschreef de olympisch kampioen zijn race. Op de 1000 meter moest het beter.

Ondanks de goede voornemens begon de race net als zaterdag met een valse start. Dit keer niet voor Nuis zelf, maar teamgenoot en directe tegenstander Thomas Krol. "Ik vind wel dat die starter ons weer onnodig heeft genaaid. Ik heb gisteren de start van de 1500 meter honderdduizend keer teruggekeken en het was écht geen vals. Ik weet niet wat die gast heeft. Ik wil niet beweren dat ik hier een baanrecord had gereden, maar dit kostte me sowieso één of twee tienden."

Het baanrecord bleef dus buiten bereik, maar Nuis noteerde wel een razendsnelle 1.07,80. Toch leek hij daar direct na de finish nog niet zo blij mee. "Ik dacht dat ik sneller was en dat dit niet genoeg zou zijn. Tot op de zeshonderd meter ging het perfect en ik kwam de laatste kruising heel goed door, maar dat was ook een beetje optisch bedrog. Thomas had namelijk niet zo heel veel snelheid meer", grapt hij.

De tijd van Nuis overleefde desondanks de overgebleven races en tussen zijn Russische collega's Pavel Kulizhnikov en Denis Yuskov mocht de Jumboschaatser op het podium kruipen. Een opluchting? "Ja, lekker man! Ik heb alles gegeven, het vuur brandde vandaag. Iedereen reed gister al persoonlijk- of baanrecords en dat wilde ik ook. Ik heb gisteren niet minder gereden dan vandaag, maar ik stond er anders in. Je kan het soms ook te graag willen."

Na een welverdiende rustdag is het voor Nuis alweer tijd om zich op te maken voor de KPN NK Afstanden van 28 tot en met 30 december, waar hij met een ijsvloer zoals dit weekend mooie prestaties in het verschiet ziet liggen. "Mijn complimenten aan de ijsmeester. Kijk zo'n World Cup in Tomakomai is natuurlijk ook hartstikke leuk, maar tijden richting de 1.07 laag hebben toch mijn voorkeur", besluit hij met een lach.

Voor meer over de World Cup in Heerenveen, klik hier!

Door Maayke Grootscholten - Laatste update op 17 dec 2018 om 08:34