"Het is IJSTIJD! Tijd om te gaan schaatsen. Samen met je klasgenootjes, vriendjes of vriendinnetjes. Want schaatsen is leuk, leerzaam en gezond!" Met deze insteek lanceert de KNSB een lange termijn initiatief om alle kinderen tot en met 12 jaar in Nederland enthousiast te maken (vaker) te gaan schaatsen.

De KNSB werkt hierbij nauw samen met scholen, kunstijsbanen, tijdelijke ijsbanen, schaatsscholen en schaatsverenigingen. Speciaal voor scholen zijn lespakketten, een e-learning programma en leskaarten ontwikkeld.

IJSTIJD! speelt in op het maatschappelijke streven om jeugd meer te laten bewegen. Sport is goed voor de fysieke, mentale en sociale ontwikkeling van een kind. Schaatsen zit in het DNA van de Nederlander en staat voor plezier op het ijs, coördinatie, kracht en snelheid. Schaatsen op natuurijs behoort tot ons Cultureel Erfgoed. Als het één nacht vriest, dromen velen van toeren op natuurijs en… de Elfstedentocht.

Sinds strenge winters minder vaak voorkomen, is het echter niet meer vanzelfsprekend dat de jeugd leert schaatsen op natuurijs. De schaatsbond en haar partners willen alle kinderen daarom met deze oer-Hollandse sport laten kennismaken op de ijsbaan.

Schaatsplezier
Via schoolschaatslessen krijgen kinderen vaak een eerste echte kennismaking met de sport. Om hen optimaal voor te bereiden heeft de KNSB gratis interactieve lespakketten, een e-learning programma en leskaarten ontwikkeld voor de klassen 3/4, 5/6 en 7/8. De lessen zijn gericht op leuke schaatsoefeningen voor in de gymzaal én op de vaste of tijdelijke ijsbaan in de buurt. Want schaatsen is voor kinderen vooral fun!

Vanaf dit seizoen ontvangen de kinderen na hun schaatsles een IJSTIJD!-polsbandje met een unieke code dat hen de kans biedt om nog eens gratis of voordelig te gaan schaatsen. Verzilveren kan via schaatsen.nl/ijstijd. Hier presenteren ijsbanen, schaatsscholen en schaatsverenigingen hun aanbod. Zo kunnen de kinderen laagdrempelig extra schaatsplezier beleven. Hopelijk brengt dit weer nieuwe talenten voort, die later in de voetsporen van Sven en Ireen, Sjinkie of Suzanne kunnen treden. 

De website schaatsen.nl/ijstijd is het platform met alle informatie, nieuwtjes, video's en aanbiedingen. Informatie over de lespakketten, het e-learning programma en de leskaarten vind je hier.