In Oostende werd afgelopen weekend de negende en laatste Europa Cup van deze zomer verreden. Zware regenbuien gooide vrijdag roet in het eten van het avondprogramma, maar zaterdag en zondag bleef het droog. Hoe werd er gereden in België, waar volgende week tevens het EK Inlineskaten plaatsvindt?

Sprintafstanden
Op vrijdagochtend werden de series gereden van de 300 meter tijdrit. De geplande finales werden 's avonds afgelast vanwege de regen waardoor de uitslagen van de series nu meetellen voor het eindklassement van de Europa Cup.

Bij de senioren ging de winst naar de Belgische Sandrine Tas (26,571), haar landgenote Stien Vanhoutte werd derde achter Laethisia Schimek uit Duitsland. Marissa Dekker, de enige Nederlandse aan de start, werd vijftiende. Bij de heren noteerde Gerrie van Lingen de derde tijd, de Duitser Simon Albrecht zegevierde (24,608) en Mathias Vosté werd tweede. Rick en Kay Schipper eindigden op plek acht en negen terwijl Rémon Kwant net buiten de top-10 belandde met een elfde plaats.

In de finale van de 1000 meter konden Maya de Jong en Bianca Roosenboom zaterdag niet meestrijden voor het podium. Tas zegevierde ook op deze afstand, voor Vanhoutte en Marie Dupuy uit Frankrijk. Bij de heren kwamen Rémon Kwant en Michel Mulder er net niet aan te pas, zij werden vierde en vijfde. De winst ging naar de Portugees Diogo Marreiros, hij versloeg Indra Medard uit België en de Spanjaard Patxi Peula Cabello. 

Anna van den Bos en Merijn Scheperkamp legden bij de junioren beslag op de tweede stek van de tijdrit. De Française Honorine Barrault (27,747) zegevierde bij de dames en bij de heren ging de winst naar Jan Mende uit Duitsland (25,320). Op de derde plek eindigden de Duitse Leonie Imhof en Duarte Souza uit Portugal. Glenn Nijenhuis (vierde), Lianne van Loon (achtste), Bas Meijer (negende) en Debby Behr (elfde) reden zich ook in de top van de uitslag. Op de 1000 meter zegevierde Merijn Scheperkamp door Mende en de Belg Jason Suttels te kloppen. Harm Visser eindigde net naast het podium op plaats vier. Bij de dames veroverde Van den Bos de derde plaats en Bente Kerkhoff werd vijfde. De winst ging naar Angelina Otto uit Duitsland, voor Barrault.

Timo Lamme | Foto : Flanders Grand Prix


Bij de jeugd zetten Sascha Schenk en Loes Busser de zesde en zevende tijd op de klok. De winst ging naar Fran Vanhoutte uit België (27,901), voor de Française Mathilde Champagnac en Ana Montenegro uit Portugal. Bij de jongens zegevierde de Portugees Marco Lira (26,035), voor zijn landgenoot Joao Alfonso en Prokop Stodola uit Tsjechië. De top-10 werd compleet gemaakt door Leonard van Maaren, Ivo de la Porte en Kayo Vos. De 1000 meter werd gewonnen door Lira, hij versloeg Stodola en Ivo de la Porte. Bart Klaver werd vijfde en Jorian ten Cate achtste. Bij de meisjes zegevierde Alison Bernardi uit Frankrijk, voor Vanhoutte en landgenote Marine Kervoelen. Ramona Westerhuis en Schenk eindigden als zevende en achtste.

Timo Lamme noteerde bij de kadetten de derde tijd, voor Stijn van de Bunt en Udo van der Wier eindigde op plek negen. De zege was er voor Manuel Ghiotto uit Italië (26,822) en de Fransman Quentin Poujol werd derde. Bij de meisjes was Leonie Ohl uit Duitsland het snelste (28,778), haar landgenote Maxima Hauptmann werd tweede en de Italiaanse Ilaria Ronzani eindigde op plek drie. De Nederlandse rijdsters vielen vlak buiten de top-10. Lamme en Van de Bunt kwamen op de 500 meter net tekort voor eremetaal, ze eindigden op plek vier en vijf. De winst ging naar Ghiotto, voor Poujol en Carlos Luz uit Portugal. Bij de meisjes won Ines Fitoussi uit Frankrijk, zij versloeg Ohl en Ronzani.

Lange afstanden
De geplande finales van vrijdag werden doorgeschoven naar zaterdag en zondag. De senioren reden zaterdag een puntenkoers, deze werd bij de dames met overmacht gewonnen door Sandrine Tas. Samen met Larissa Geiser uit Duitsland pakte de Belgische een rondje op het peloton. Berber Vonk probeerde tegen het einde een gaatje te slaan om plek drie veilig te stellen maar slaagde daar niet in. In de laatste ronde ging Tas er nogmaals vandoor en kreeg ditmaal Elsemieke van Maaren mee, zij veroverde brons achter Geiser. De junioren en senioren gingen zondag gezamenlijk van start op de afvalkoers. De koers werd gewonnen door Tas, voor Larissa Geiser en Marie Dupuy. De Nederlandse dames waaronder Maya de Jong en Vonk hielden lang stand maar vielen af voor de finale. Bij de junioren ging de zege naar Honorine Barrault, gevolgd door Carolina Fereira en Angelina Otto. 

Bij de heren werd er in moordend tempo gereden en kwam een groepje van drie los: Bastien Lhomme en Timothy Loubineaud uit Frankrijk en de Portugees Diogo Marreiros. Het gat werd halverwege koers definitief dichtgereden door Luc ter Haar. Vervolgens ging Marreiros wederom op avontuur en kreeg Ruurd Dijkstra en de Spanjaard Patxi Peula Cabello mee. Dit drietal kreeg gaandeweg het peloton in zicht maar alleen Marreiros sloot daadwerkelijk aan. Achter hem eindigde Peula Cabello op plek twee en werd Dijkstra derde. De afsluitende afvalkoers werd gewonnen door de Nieuw-Zeelander Peter Michael, voor Diogo Marreiros en Patxi Peula. Marc Middelkoop wist het ook tot de finale te schoppen, maar hij moest het net naast het podium met plaats vier doen.

Sandrine Tas | Foto : Flanders Grand Prix

Bij de junioren sloeg Jordy van Workum een dubbelslag, hij won zowel de afvalkoers als puntenkoers. De jongeling zat de hele afvalkoers vooraan in het peloton en won met een mooie eindsprint in de laatste ronde. Hij versloeg Ewen Foussadier uit Frankrijk en de Duitser Nils Bühnemann. Ook op de puntenkoers zat Van Workum van voor en brak los van het peloton met onder andere Harm Visser. Van Workum zegevierde voor Jason Suttels en Foussadier, Visser werd vierde. Voor de dames stond zaterdag de puntenkoers op het programma. Er werd aanvallend gereden door onder andere Bente Kerkhoff, Anna van den Bos en Brit Qualm. Met nog twee ronden te gaan, ging Kerkhoff nog een keer op avontuur en zegevierde met de meeste punten. De Tsjechische Andrea Lokvencova werd tweede, Honorine Barrault derde en Van den Bos eindigde op plaats vier.

Jordy van Workum | Foto : Flanders Grand Prix


Voor de jeugd stond er zaterdag een afvalkoers op het programma. Ramona Westerhuis en Evelien Vijn reden attent mee voorin maar moesten het in de eindfase afleggen tegen de Françaises Marine Kervoelen, Marine Balanant en Alison Bernardi uit Italië. De Nederlandse rijdsters werden vierde en achtste. Bij de jongens vielen Gert Jan van Diepen, Ivo de la Porte en Christian Haasjes vlak voor de finale af. De Tsjech Prokop Stodola won de afvalkoers, voor Germain Deschamps uit Frankrijk en de Portugees Marco Lira. Op de puntenkoers won een oppermachtige Fran Vanhoutte bij de meisjes, voor Balanant en Mathilde Champagnac. De beste Nederlandse was Laura Qualm op plek zes. Bij de jongens ging de winst naar Deschamps, hij versloeg Daan Berkhout en Lira. Van Diepen eindigde net naast het podium.

Bij de kadetten koos Stijn van de Bunt op de puntenkoers vanaf het begin voor de aanval, maar werd telkens gepareerd door Manuel Ghiotto. De Italiaan reed sterk naar de eindfase van de race en won. Van de Bunt werd tweede en de Fransman Quentin Poujol eindigde op plek drie. Bij de meisjes verzamelde de Duitse Leonie Ohl de meeste punten, zij klopte de Portugese Maria Beatriz Silva en de Italiaanse Ilaria Ronzani. Op plaats zeven eindigde Emma Noz, voor Dinly Koster en Patricia Koot werd tiende. Op de afsluitende afvalkoers reed Timo Lamme naar een vierde plek achter winnaar Poujol, Ghiotto en Carlos Luz. Stijn van de Bunt won met gemak de B-finale. Bij de meisjes zegevierde Ohl voor Ronzani en Silva. De beste Nederlandse was Noz met plaats zeven.

Vonk, Roosenboom en Kervoelen | Foto : Frank Fiers


Grand Prix
Naast de Europa Cup werd in Oostende dit weekend ook de Flanders Grand Prix verreden, met onder meer wedstrijden voor de allerjongsten en een marathon. De koers over 16 kilometer werd bij de de dames gewonnen door Bianca Roosenboom. Berber Vonk werd tweede, Marine Kervoelen derde. Bij de heren ging de zege op de wegwedstrijd over 30 kilometer naar Diogo Marreiros, voor Patxi Puela en Peter Michael. De beste Nederlander was Tom den Heijer op plaats zeven en Marc Middelkoop werd negende.

Met een laatste generale voor het EK Inlineskaten achter de rug kijkt de bondscoach met vertrouwen vooruit naar volgende week. "Ik heb veel EK-rijders aan het werk gezien die heel goed in vorm en gretig zijn", aldus Frank Fiers. 

Bekijk hier alle uitslagen en het klassement van de Europa Cup en Flanders Grand Prix.