Bijna had Maya de Jong de dubbel te pakken in de KNSB Baancompetitie. De 19-jarige rijdster ging voorafgaand aan de finale in beide klassementen aan de leiding, maar moest de eindzege op de lange afstanden aan Anna van den Bos laten. De Jong veroverde wel de beker op de sprint. En dat in haar eerste jaar als seniore.

In Wolvega sloot De Jong de competitie af met een derde plek op de one lap en plaats zeven op de puntenkoers. Daarmee verzekerde ze zich van de cup in het sprintklassement maar moest ze genoegen nemen met plek twee op de lange afstanden. "Jammer, de dubbel zou een mooie bonus zijn geweest maar ik ben tevreden met de overwinning en een tweede plaats is ook mooi", vertelt De Jong.

Op de one lap was de Haulerwijkse scherp en hield ze haar directe concurrente Anna van den Bos achter zich. Maar op de puntenkoers blies ze zichzelf op, zegt ze met een lach. "Ik heb net een zware trainingsweek achter de rug dus dat had ik ook wel kunnen verwachten maar je wilt altijd het beste uit jezelf halen. Ik ging er volle bak in en moest met zeven rondjes te gaan lossen. Anna is tweede geworden op de puntenkoers, zij heeft de eindzege verdiend."

Geen juniore
De 19-jarige rijdster is bezig aan haar eerste jaar als seniore, maar dat ze uit zou komen in die leeftijdscategorie had ze van te voren niet verwacht. De categorieƫn zijn veranderd voor de Jeugd Olympische Spelen (YOG) waardoor De Jong geen juniore meer was. "Ik wist dat pas in september en dat was een hele omschakeling. Ik heb ook even getwijfeld want ik had m'n studie opzij gezet om in m'n laatste jaar als juniore voor het WK in Nederland te gaan."

"Ik heb toch besloten om het wel te doen, de plannen waren allemaal al gemaakt. Ik ben ervoor gegaan en het is me eigenlijk allemaal gelukt. Ik plaatste me voor het WK en heb daar als eerstejaars seniore een twintigste plaats gehaald (afvalkoers op de piste, red.). Achteraf komt het besef dat het eigenlijk wel heel bijzonder is wat ik nu al gepresenteerd heb op mijn negentiende. Ik train en rijd om te leren en word steeds beter. Nu moet ik doorgroeien en kijken hoe ver ik kan komen."

Goede vorm
Na deze finale van de baancompetitie richt De Jong haar vizier weer richting de negende Europa Cup in Oostende en het EK een week later op dezelfde baan. "We vertrekken donderdag naar Belgiƫ om van vrijdag tot en met zondag de Europa Cup te rijden. Het is fijn om op dezelfde locatie te zitten en goed te wennen aan de baan. Het weer is niet veel anders maar ze voorspellen wel wat frissere temperaturen en meer regenachtig."

Wat zijn de verwachtingen voor het Europees kampioenschap? "Ik wil mooie uitslagen rijden en daar ga ik ook zeker voor. Na het WK heb ik even rust gehad en ben ik een weekje op vakantie geweest maar daarna weer hard gaan trainen. Op het WK was ik goed in vorm dus ik hoop dat ik die nu vasthouden kan houden en door kan trekken naar het EK toe."

Door Anjuli Veltman - Laatste update op 05 aug om 21:59