Gerrie van Lingen beleefde vooralsnog niet de zomer waar hij op gehoopt had. Met een aantal beroerde lotingen en een gemist wereldkampioenschap achter de rug was het tijdens de finale van de nationale baancompetitie eindelijk raak: hij pakte met het EK Inlineskaten in zicht het sprintklassement.

'Yeeeaaas!', luidde zijn oerkreet op de finishlijn van de one lap in Wolvega. In een bloedstollende finale hield Van Lingen directe tegenstanders Ronald Mulder, Mathias Vosté en Michel Mulder achter zich, waarna hij het podium mocht beklimmen als winnaar van de KNSB Baancompetitie.

"Op het WK waren dat geen verkeerde namen hè", blikt de sprinter tevreden terug op zijn finalerit. "Ik voel me al het hele seizoen goed, maar het klopte steeds nét niet. Het geluk viel deze zomer steeds de verkeerde kant op en ik ben blij dat het er nu eindelijk uitkomt."

Bij dat 'verkeerd vallend geluk' moeten we volgens de man uit Twijzelerheide naast zware series, die voor finales hadden door gekund, vooral denken aan verkeerde keuzes tijdens belangrijke races. "Ga ik links, of ga ik rechts? En dan had ik precies de andere kant moeten kiezen, dat soort momentjes", lacht hij.

Toch startte het seizoen voor Van Lingen niet verkeerd. Na een goede winter begon hij de Europa Cup in Geisingen met een finaleplaats op de 500 meter, waarbij hij zelfs een aantal wereldkampioenen het nakijken gaf. "Ik was in goede staat, maar het kwartje viel daarna niet de goede kant op. Op de sprint heb je soms weleens geluk nodig, de verschillen zijn zo klein."

Saai
Tijdens het NK leek dat geluk voor Van Lingen echter ver te zoeken. Hij miste het WK Inlineskaten en moest twee weken lang solo trainen, terwijl zijn ploeggenoten het in Heerde en Arnhem opnamen tegen de internationale wereldtop. "Dat was vooral heel saai, al was ik het wel gewend van vroeger. Het is zo mooi trainen met een ploeg, en dan zijn ze ineens allemaal weg."

Tijd om te treuren was er echter niet, de knop ging meteen weer om. Van Lingen richtte zijn pijlen op het EK in België, waarvoor hij wel werd geselecteerd. "Je werkt de hele winter naar zo'n doel als het WK toe en dan is het lullig als je niet mag. Toch zag ik mezelf daar eerlijk gezegd niet meteen finales rijden, terwijl ik op een EK meer kans maak en daar hecht ik eigenlijk meer waarde aan."

Foto : Eline Hooghiemstra

Finales rijden op het EK, dat mogen we dan ook noteren als het hoofddoel voor deze maand. "Er ligt een goed technisch baantje, met lange rechte stukken en krappe bochten, dus ik denk dat ik daar wel mooie dingen kan laten zien."

Rondje om de kerk
Het wegparcours in Oostende is vergelijkbaar met de baan in Wolvega waar Van Lingen de baancompetitie succesvol afsloot. Naast Medemblik was de wedstrijd in Wolvega tijdens de gehele baancompetitie de enige niet-piste wedstrijd. "Dat mag van mij wel vaker. Het zou nog mooier zijn als we weer terug kunnen naar een rondje om de kerk."

"Mijn vader vertelde dat toen hij C-rijder was er bij hen zelfs drie rijen dik aan publiek stond. Nu is er vaak weinig publiek en dat is jammer. Natuurlijk waren dat andere tijden; zonder mobiele telefoon en veel televisie. Mensen gingen naar het skeeleren voor vermaak. Ik doe de sport natuurlijk voor mezelf, maar als je voor een hele rij mensen een overwinning pakt voelt het toch mooi dat je iets teruggeeft voor hun aanwezigheid." 

Na de Europa Cup in Oostende, waar Van Lingen als generale op de Europese medaillestrijd nog een 300 en 1000 meter reed, is hij een paar dagen terug in Nederland voor hij zich weer bij de Nederlandse ploeg voegt. "In de tussentijd ga ik me focussen, puntjes op de i zetten en laat ik me vooral niet te gek maken. Daarna is het tijd om die 200 meter te knallen. Ik heb er superveel zin in."

Klik hier voor alles over het EK Inlineskaten.

Door Maayke Grootscholten - Laatste update op 12 aug 2018 om 20:32