Tickets
Shop
Nieuws 21 aug 2018

EK Inlineskaten dag 4: vijf medailles voor Nederland

Op de vierde dag van het EK stonden de eerste wegwedstrijden op het programma. Op de 200 meter tijdrit veroverde Michel Mulder zijn derde zilveren medaille van dit toernooi, Merijn Scheperkamp won gedeeld brons. Anna van den Bos en Jordy van Workum pakten zilver op de puntenkoers en Crispijn Ariëns werd derde op de lange afstand.

Foto : Eline Hooghiemstra

200 meter tijdrit
In de straten van Oostende zoefden de rijders over het asfalt om de snelste tijden op de klok te zetten. Bij de jeugd reed Bart Klaver in de finale de negende tijd, Kayo Vos en Gijs Kamp haalden de finale net niet en werden respectievelijk tiende en elfde. Bij de meisjes eindigde Sascha Schenk op plek dertien.

Marit van Beijnum viel bij de junioren net buiten de prijzen, ze werd vierde. Lianne van Loon eindigde op plaats zes. Bij de heren pakte Merijn Scheperkamp de bronzen medaille. Hij reed op een duizendste van een seconde dezelfde tijd als de Italiaan Davide Paoli en werd zodoende gedeeld derde. Glenn Nijenhuis zette in de finale de zevende tijd op de klok, Bas Meijer eindigde als dertiende.

Bij de senioren veroverde Michel Mulder zijn derde zilveren medaille. Hij noteerde een tijd van 16,617 en bleef daarmee nipt voor Ron Pucklitzsch uit Duitsland (16,621). De Spanjaard Ioseba Fernandez won met overmacht goud (16,162). Ronald Mulder en Gerrie van Lingen eindigden naast het podium op plek vier (16,667) en vijf (16,762). De Europese titel bij de dames ging naar de Belgische Sandrine Tas (18,033), zij versloeg met ruime voorsprong Benedetta Rossini uit Italië (18,327) en landgenote Stien Vanhoutte (18,411). Er stonden geen Nederlandse rijdsters aan de start. 

De vier medaillewinnaars bij de junioren | Foto : Eline Hooghiemstra

Puntenkoers
Op de puntenkoers was er bij de senioren een bronzen medaille voor Crispijn Ariëns. Half koers besloot hij te vertrekken bij een kopgroep van vijf en ging solo op jacht naar de punten. In de slotfase raakte hij zijn voorsprong kwijt en zakte door het peloton, maar had wel genoeg punten verzameld voor de derde plek. De titel ging naar de Italiaan Daniel Niero, voor Paxti Peula uit Spanje.

Bij de dames kwamen voor Nederland Maya de Jong, Elsemieke van Maaren en Bianca Roosenboom in actie. Aan het begin van de koers pakten de Belgische Sandrine Tas en Francesca Lollobrigida uit Italië de meeste punten. Een paar ronden voor het einde gingen Roosenboom en Van Maaren ervandoor met de Portugese Andreia Caña. De uitlooppoging hield echter geen stand. Tas veroverde haar zesde Europese titel, voor Lollobrigida en Maite Ancin uit Spanje.

Anna van den Bos reed bij de junioren een sterke koers. Ze wist te ontsnappen bij het peloton en sprokkelde genoeg punten bij elkaar om op een gedeelde eerste positie te rijden met koploopster Edda Paluzzi. De Italiaanse liet dat echter niet zomaar gebeuren en reed naar Van den Bos toe. In een vrouw tegen vrouw gevecht gingen de laatste puntjes naar Paluzzi, die het goud pakte. Het brons ging naar de Française Honorine Barrault, die in de eindsprint net voor Bente Kerkhoff bleef, die het na een knappe koers met de ondankbare vierde plaats moest doen.

Bij de heren reed Jordy van Workum naar het zilver. In de slotfase van de wedstrijd leek de strijd om het goud tussen de Nederlander en Belg Jason Suttels te gaan. Na de finish werd Van Workum omgeroepen als winnaar maar hij werd enkele minuten later door de jury teruggezet naar plek twee. Dit naar aanleiding van een duwincident met Suttels in de laatste bocht voor de finish. De wereldtitel ging uiteindelijk naar de Belg, Rafael Heredia uit Spanje werd derde en Harm Visser eindigde op plaats vier.


Bij de jeugd zat Ramona Westerhuis mee in een kopgroep en waagde ook een poging in haar eentje. Die krachtsinspanning was echter net niet genoeg voor een podiumplek, ze werd vierde. Evelien Vijn eindigde op plek negen en Laura Qualm werd 25e. De Française Alison Bernardi won de koers, voor haar landgenote Marine Kervoelen en Sofia Saronni uit Italië. Bij de jongens ging de winst naar de Italiaan Riccardo Lorello, hij versloeg Charly Buchs uit Frankrijk en de Portugees Marco Lira. Christian Haasjes was de beste Nederlander op plaats acht, Remo Slotegraaf werd zeventiende en Ruben Ligtenberg eindigde op plek twintig.

Klik hier voor de volledige uitslagen, startlijsten en livestream.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan