Tickets
Shop
Nieuws 19 aug 2018

EK Inlineskaten dag 3: Junioren scoren eerste goud voor Nederland

De Nederlandse ploeg heeft op de derde dag van het EK Inlineskaten hun eerste gouden medaille veroverd. Jordy van Workum, Harm Visser en Merijn Scheperkamp grepen het goud op de aflossingskoers bij de junioren. Ook voor het thuispubliek viel er in Oostende genoeg te juichen. Bij de senioren gingen drie van de vier gouden plakken naar de Belgen.

Foto : Eline Hooghiemstra

Aflossing
Drie medailles mocht de Nederlandse ploeg na afloop van de derde dag bijschrijven. De eerste Europese titel van dit toernooi kwam op naam van de junioren heren. Jordy van Workum, Harm Visser en Merijn Scheperkamp reden vrijwel de gehele wedstrijd op kop en grepen met overtuiging het goud.


Ook de junioren dames waren succesvol op de aflossing. Anna van den Bos, Marit van Beijnum en Bente Kerkhoff lagen lange tijd op koers voor zilver, maar moesten op het laatste moment de Franse dames voor laten gaan. De titel ging naar Italië. 

De heren senioren lagen in de finale ook lange tijd in goede positie na een chaotische wissel, waarbij ze samen met de Italianen op kop kwamen te liggen. Kay Schipper, Ronald Mulder en Luc ter Haar loerden op een mogelijkheid om de Italianen nog te verschalken, maar moesten op de finish genoegen nemen met de bronzen medaille. Goud was er voor Italië, het zilver ging naar Portugal. Bij de dames ging de titel naar België, voor Italië en Duitsland. De Nederlandse dames gingen niet van start.

Bronzen medaille ophalen! | Foto : Eline Hooghiemstra


Ook de jeugdrijders moesten vanmorgen opdraven voor een kwalificatieronde. Bij zowel de jongens als de meisjes kwam er een vroegtijdig einde aan de wedstrijd. De meisjes werden gediskwalificeerd wegens een verkeerde wissel, bij de jongens moest Ivo de la Porte na een val bloedend het strijdperk verlaten. 

De la Porte na val in relayserie: ook dat is inlineskaten | Foto : Eline Hooghiemstra


1000 meter
De Nederlandse selectie
had het op de 1000 meter zwaar tegenover de sterke Europese tegenstand.  De ploeg moest zich tevreden stellen met drie finaleplaatsen, al probeerde Harm Visser in de halve finale bij de junioren heren nog een vierde te behalen. Met een splijtende demarrage vanuit de start leek hij lange tijd af te stevenen op een finaleplaats, maar hij strandde in het zicht van de haven.

In de finale mocht het niet zo zijn voor de Nederlanders. David Holmes (jongens jeugd, 5e), Anna van den Bos (dames junioren, 4e) en Rick Schipper (heren senioren, 4e) deden verwoede pogingen om op te schuiven, maar vielen in extremis net naast het podium. 

De Belgische rijders bezorgden het thuispubliek in het Belgische Oostende een succesvolle middag, met tweemaal goud bij de senioren. Sandrine Tas reed in een enerverende rit met diskwalificaties voor twee rijdsters naar het goud. Mathias Vosté deed hetzelfde bij de mannen. Met een luide kreet van ontlading kwam hij over de finish. De Belgische heren werden op de relay tot ontzetting van de aanwezige toeschouwers gediskwalificeerd. 

Klik hier voor de volledige uitslagen, startlijsten en livestream.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan