In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers met grote en kleine dilemma's. Zo leren we de schaatsers pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan shorttracker Itzhak de Laat.

Bio
Naam:
Itzhak de Laat
Geboortedatum: 13-06-1994
Geboorteplaats: Leeuwarden
Team: Nationale Trainingsselectie Shorttrack (NTS)
Opmerkelijk: De Laat rijdt rond met een zelfontworpen helm en airbrusht ook voor anderen.
Instagram: @itzhakdelaat

Dilemma's
1000 meter of 1500 meter
"Dat is meteen een lastige. De beste resultaten heb ik tot nu toe behaald op de 1500 meter dus dan kies ik daar voor. Maar de 1000 meter vind ik de mooiste afstand. Het zit tussen de sprint en lange afstand in waardoor die eigenlijk het moeilijkste is."

Auto of fiets
Lacht. "Auto, ik ben wel een luie topsporter. Ik heb een leuk autootje dus ik geniet van autorijden. Als het kan, vind ik het lekker om met de auto te gaan. Soms zit ik thuis en denk ik 'wat zal ik eens doen?' en ga ik even een half uurtje toeren door het Friese landschap."

Snor of baard
"Baard natuurlijk, ik ben ook een baardaap. Zoiets groeit gewoon, letterlijk en figuurlijk. Ik vind mezelf geen snorpersoon. Vroeger had ik meer een ringbaardje maar nu is het een echte baard à la Sjinkie (Knegt). Daan (Breeuwsma) heeft ook een baard, de jongens zonder hebben het wel zwaar hoor bij ons haha."

Relay of individueel
"Ai ai, dat is moeilijk… Met een team winnen en die vreugde samen delen, is wel het mooiste wat er is dus dan ga ik voor de relay. Als je individueel lekker rijdt in een toernooi ga je ontspannen en met zelfvertrouwen de relay in. Aan de andere kant kun je de aflossing gebruiken om een slecht gevoel over individuele prestaties aan de kant te zetten en met een goed gevoel afsluiten. Dit seizoen gaan we voor het eerst de gemengde relay rijden in de wereldbekerwedstrijden. We hebben die nu een keer in de training gedaan. Het is een andere dynamiek dan wat we gewend zijn dus ik ben benieuwd. Het tempo zal waarschijnlijk heel hoog liggen want de afstand is vrij kort. We rijden maar twee kilometer (18 rondjes) in plaats van vijf dus iedereen gaat meteen volle bak. Het zal weer spektakel worden!"

Bocht of rechte stuk
"Bochten is leven, om het zo maar te zeggen. In de bocht maak je snelheid, kun je anderen blokken en je positie verdedigen. Vanuit de bocht ga je op het rechte stuk je inhaalacties doen. Een recht stuk is zeker niet nutteloos, daar kun je het je tegenstanders ook moeilijk maken, maar het niet zo dat je even je ontspanning kunt pakken zoals met langebaanschaatsen."

Online shoppen of naar de winkel
"Naar de winkel gaan is veel leuker. Maar ik vind niet de doorsnee kleding leuk dus het is wel eens zo dat ik online dingen tegenkom die ik leuker vind dan in de winkel. Het is fifty-fifty. Ik heb geen vast merk of winkel. Als ik ga shoppen, vind ik in de meest uiteenlopende zaken wat leuks. Je hoeft mij niet door een winkelstraat heen te zeulen, ik vind het leuk om te doen."

Pittig of zoet
"Ik probeer zo min mogelijk zoets te eten, maar uiteindelijk vindt iedereen zoet lekkerder dan pittig. Even denken, als ik nu verhuisde, wat zou ik dan als eerste gaan eten? Ketchup. Dat kan ik altijd wel waarderen."

Op een duizendste goud verliezen of een bronzen medaille winnen
"Als je op een duizendste goud verliest, win je zilver dus kies ik dat. Maar je wilt altijd de beste zijn dus als je tweede wordt, voelt dat echt als goud missen en dat is balen. Op het moment zelf ben je misschien wel blijer met het winnen van een bronzen medaille maar je gaat voor de zege."

Great Succes in Amsterdam☺️ #christopherkane #fashion #shopping #amsterdam

Een bericht gedeeld door Itzhak de Laat (@itzhakdelaat) op

Slapen of trainen
"Trainen, je moet toch een keer beter worden. Ik ben niet iemand die lang uitslaapt of veel middagdutjes doet. Rust is belangrijk voor een sporter maar als ik thuis op de bank plof, herstel ik prima tussen twee trainingen door. Ik merk sowieso dat ik iets minder slaap nodig heb. Vroeger moest ik minstens negen uur slapen, nu heb ik genoeg aan acht uur."

Spotify of radio
"Zonder twijfel Spotify. Ik heb ook geen doorsnee muzieksmaak dus op de radio hoor ik helemaal niets wat mij interesseert. Op Spotify staat een boel interessante muziek. Ik luister veel naar metal. Rammstein is in mijn ogen al rustige muziek, haha."

Spijkerbroek of trainingsbroek
"Ik heb geen een spijkerbroek in mijn kast liggen, maar als je daarmee een 'normale' broek bedoelt dan draag ik die liever dan een trainingsbroek. Vijfennegentig procent van het jaar loop ik rond in trainingsbroek dus wel chill om een keer wat anders aan te doen."

Graffiti of airbrush
"Dan kies ik natuurlijk voor airbrushen, dat is mijn hobby. Graffiti is wat groffer, met airbrush kun je mooie fijnere dingen spuiten op een helm of canvas. Drie jaar geleden werd bekend dat we onze eigen helmen mochten dragen tijdens wedstrijden en ben ik begonnen met het ontwerpen en spuiten van mijn helm. Sinds de Spelen doe ik het ook voor anderen. Het is nu wat relaxter en ik heb meer ervaring. Sporters komen naar mij toe en zeggen 'ik wil iets met een leeuw en vlammen' en dan maak ik een ontwerp. In overleg komt het dan op de helm. Hoe mijn nieuwe eruit komt te zien? Ik ben er nog niet aan toe gekomen en voor mezelf kiezen is altijd moeilijker maar het wordt wel weer iets vets."

Making-of 💪 #helmet #airbrush #makingof #timelapse #shorttracknl #artwork #65

Een bericht gedeeld door Itzhak de Laat (@itzhakdelaat) op

Laptop of tablet
"Ik teken en ontwerp op mijn iPad maar toch kies ik voor de laptop. Daar doe ik de meeste dingen mee, hij is mijn trouwe buddy."

Warming-up of cooling-down
"Cooling-down. In een warming-up voel je je meestal nog niet zo lekker en kan je wel eens slechte benen hebben. Een cooling-down is relaxter, dan is de arbeid al verricht en kan je lekker uit peddelen op de fiets."

Zingen of dansen
"Oei, kan ik alle twee niet. Maar met zingen zou ik mezelf meer voor schut zetten dus dan ga ik voor dansen. Ik zing ook niet onder de douche of in de auto, met metal is het ook meer meebrullen dan zingen. Dansen moet je met je talent op het moment zelf doen."

De Laat in actie op de Winterspelen in Pyeongchang | Foto : Soenar Chamid

Licht of donker
"Ik ga voor het spreekwoordelijke donker. Metal wordt als duister gezien. Maar ook bijvoorbeeld in Star Wars vind ik Darth Vader vetter en kies ik voor the dark side. Of ik ook een avondmens ben? Nee, ik denk dat ik juist meer een ochtendmens ben."

In bloedvorm langs de baan of in slecht vorm erop
"In slechte vorm erop. Er is niets ergers dan naast de baan staan en zeker als je je goed voelt. Dan maar in slechte vorm op het ijs, dan kun je in ieder geval nog schaatsen en heb je er iets aan."

Leeuwarden of Heerenveen
"Leeuwarden. Ik kom er vandaan en het is iets meer the place to be. Misschien is het gras aan de andere kant groener nu ik vier jaar in Heerenveen woon maar Leeuwarden is wel meer een stad."

All-inclusive hotel of camping
"Ik ben natuurlijk verwend met hotels. Kamperen is wat avontuurlijker en een uitdaging. Als ik nu moet kiezen, zou ik voor een camping gaan. Slapen in een hotel doe ik het hele jaar al met schaatsen."

Meer dilemma's op donderdag lezen? Klik hier!

Door Anjuli Veltman - Laatste update op 09 aug 2018 om 21:19