De marathonploeg van AB Vakwerk staat deze week in Leeuwarden voor het eerst sinds vorig seizoen weer op de schaatsen. Het was een winter waarin het team sterk voor de dag kwam op natuurijs, maar op kunstijs de hoge verwachtingen niet kon waarmaken. In de Elfstedenhal bekijkt coach Roy Boeve met stopwatch in de hand de training van zijn schaatsers. Hij concludeert dat de zomer tot nu toe naar verwachting verloopt.

"Het is altijd goed om in de spiegel te kijken en kritisch te zijn", begint Boeve als zijn ploeg de ene na de andere lage 30'er rijdt in een tien minuten durend duurblok. "We hebben ondermaats gepresteerd en daar ben ik debet aan. Vorig jaar waren we in de breedte misschien wel de sterkste ploeg op natuurijs, maar op kunstijs deden we vaak niet mee voor de overwinning. Aan conditie kan het dan niet liggen, zou je zeggen en dus hebben we het op andere vlakken gezocht."

De afgelopen jaren draaiden onder andere Gary Hekman en Rick Smit dubbele seizoenen. In de winter reden ze nagenoeg alle marathonwedstrijden, waarna de zomer behoorlijk vol zat met fietswedstrijden. Dat doen ze deze zomer niet. "Rick rijdt nog wel wedstrijden op de fiets, maar lang niet zo veel als vorige jaren. Toen reed hij gewoon alles mee en finishte hij in het peloton. Nu staat hij wanneer hij start vaak op het podium of wint hij zelfs. Hij is frisser, beter uitgerust en dat zie je in alles aan hem."

Minder wedstrijden
Hekman reed deze zomer zelfs nog geen enkele wedstrijd op de fiets, maar pakte zijn wedstrijdprikkels op de skeelers. "Dat is een sport die hij met enorm veel plezier doet en dicht staat bij het marathonschaatsen. We kiezen de wedstrijden nauwkeurig uit deze zomer en plannen daaromheen de trainingen richting de winter. Veel wedstrijden in de zomer, zo is wel gebleken, komt niet altijd ten goede van het marathonseizoen. De schaatsers moeten fris en scherp aan de winter beginnen, want een marathonseizoen is enorm zwaar."

Ook qua seizoensopbouw heeft de ploeg de nodige aanpassingen doorgevoerd. "We hebben deze zomer vier weekenden in Limburg afgewerkt. Omvangrijke weekenden waar we veel kwaliteit hebben kunnen draaien. Daarnaast staan we deze zomer ook maar één week op het ijs en dat is nu in Leeuwarden. Het zomerijs in Heerenveen hebben we overgeslagen", aldus Boeve.

Na een zomerkamp in de bergen verschijnt AB Vakwerk pas een week voor de eerste marathonwedstrijd in Amsterdam weer op het ijs. "Vorig jaar stonden we vijf weken voor de start van het seizoen al op het ijs, dat is ook niet ideaal, want dat maakt het seizoen onnodig lang. Dat pakken we nu helemaal anders aan, de rijders moeten gretig blijven."

Vloek van het groene pak
Met Hekman heeft AB Vakwerk misschien wel de sterkte sprinter van het peloton in huis. Aan sprinten komt Hekman in de meeste wedstrijden echter niet toe, want massasprints zijn in het tegenwoordige marathonschaatsen een zeldzaamheid. "Gary in je team is een wapen, maar kan ook een blok aan je been zijn. Vanaf de kant is dat altijd gemakkelijk oordelen, maar ik kan je verzekeren dat het niet altijd gemakkelijk is om in zijn schoenen te staan."

"Als hij bij een kopgroep komt, gaat iedereen staan en als hij er niet bij zit geeft het gros van het peloton gas", legt Boeve uit. "Als hij wint, dan wint hij groots. Als hij verliest, dan gaat hij vaak keihard af. Op de houding van het peloton moet ik mijn tactiek aanpassen en de andere jongens binnen de ploeg zullen hun kansen dan ook veelvuldig krijgen."

Die kansen moeten ze wel zelf pakken, meent Boeve. "Als teamgenoot van Gary denk je al vrij snel: mijn benen zijn niet goed, dus ik rijd het gat wel dicht voor Gary, terwijl dat niet onze manier van rijden is. We willen er deze zomer voor zorgen dat de rijders ook leren voor zichzelf te kiezen en dan mag je heus een keer op je bek gaan."