Begin maart stond een groep jonge inlineskaters op de luchthaven van Eindhoven te popelen om het vliegtuig in te stappen naar Lagos, Portugal. Daar begon voor de regionaal talentencentra (RTC's) van Mark Horsten en Manon Kamminga de voorbereiding op een inlineseizoen, met een WK in eigen land.

Mark Horsten, trainer van RTC Noord spreekt over een goede aanloop naar het zomerseizoen. "Iedereen heeft wel zijn kampje gehad in de winter en is daardoor fit. De jongens en meisjes die in Amerika gingen trainen hebben veel indoor getraind. Dat geeft ze technisch een voorsprong, maar ook in Nederland verliepen de trainingen goed."

Hoe speciaal een WK in eigen land ook is, voor de voormalig wereldkampioen op de aflossing en zijn jonge atleten is het toernooi in Heerde en Arnhem geen hoofddoel. Meedoen om de prijzen is voor de meesten nog te vroeg. "Sommige junioren maken kans op topnoteringen, maar de meesten doen mee om te leren en ervaring op te doen. Onze goede lijn en daarmee het vertrouwen doortrekken is het belangrijkst."

Foto : Neeke Smit

In voorbereiding op het WK staat RTC Noord begin mei aan de start tijdens de vijfde Europa Cup / Holland Cup in Heerde, een week later volgt het Nederlands kampioenschap. "Nu trainen we vooral de opbouw van de vorm, daarna trainen we meer kwaliteit en ronden we af met een rustperiode. Zo pieken we op het juiste moment en starten de atleten fris aan de wedstrijden", vertelt Horsten.

Beginnen blanco
Manon Kamminga kennen we als vast lid van de nationale inlineploeg, maar dit jaar debuteert ze ook als hoofdcoach langs de baan; bij RTC Midden. "Ik had in een seizoen als dit liever al wat jaartjes achter de rug gehad. We beginnen nu blanco. Het is dus vooral aan elkaar wennen", vertelt Kamminga. Dat ze bij RTC Midden een klein trainingsgroep onder haar hoede heeft ziet de kersverse coach als voordeel. "Dat maakt het wel gemakkelijker, het klikt nu al erg goed. De volgende maanden wil ik dat vertrouwen uitdiepen en met mijn groep leuk aan de slag te gaan."

Ook de samenwerking met collega-coaches Horsten en Frank Fiers verloopt volgens Kamminga vlekkeloos. "De gezamenlijke trainingen op zondagochtend in Heerenveen met de gehele selectie waren een groot voordeel in de voorbereiding op het skeelerseizoen. Ik wil mijn taak zo goed mogelijk uitvoeren, dat vind ik ook belangrijk voor de sport."

Alles lezen over inlineskaten? Klik hier!

Door Arno van Haverbeke - Laatste update op 30 apr om 20:56