Tussen de Nederlandse vlaggen en oranjedecoraties werd vrijdagavond de eerste KNSB Marathon Cup van deze zomer verreden. Waar de wedstrijd in Oldebroek normaalgesproken eindigt met een kopgroep, zat dat er volgens winnares Bianca Roosenboom ondanks een reeks ontsnappingspogingen op Koningsdag niet in. De wedstrijd werd besloten in een eindsprint.

"Ik heb alles dichtgereden, ze kwamen niet weg", begint Roosenboom, die in Gelderland zonder haar ploeggenoten aan de start verscheen. De wegrijdpogingen van onder meer Elma de Vries, Jannitta van den Brink-Spigt,  Gerline Crediet, Ineke Dedden en Marieke Driesprong werden over 32 ronden van 786 meter afgeweerd. "Maar de oudjes waren wel weer de gangmakers hoor vandaag, ha! Ze wilden het niet laten aankomen op een eindsprint. Zelf wilde ik ook nog een keer wegrijden, maar dan merk je toch dat de rest je goed in de gaten houdt. Ik ben heel blij dat ik de sprint hier heb kunnen winnen."

Hoewel vier wielen van 110 millimeter op het parcours van Oldebroek misschien een lichte voorkeur hadden gehad voor Roosenboom trok ze, net als veel anderen, toch op drie wielen van 125 millimeter ten strijde. "De reden? Puur om te wennen voor het WK. Ik werd vorig jaar vierde op de marathon en wil dit jaar heel graag die medaille. We krijgen niet heel vaak de kans om erop te rijden, daarom zal ik alle Nederlandse parcours op 125 millimeter doen."

In de eindsprint snelde eerstejaars seniore Maya de Jong naar plaats twee, voor Berber Vonk op plaats drie. De Jong is geen onbekende in het seniorenpeloton, waarin ze ook als juniore al meereed; toch is het dit jaar anders. "Het is leuk, maar ook spannend. Nu hoor ik er echt bij en kan ik me niet meer verschuilen. Ik ging er zonder verwachtingen in, maar hoopte wel dat het een eindsprint zou worden, want ik weet dat ik snel ben. Het is fijn om te merken dat ik niet voor de rest onderdoe."

Foto : Neeke Smit

Op de loer
De Marathon Cup staat voor beide dames hoog op het programma, maar door een bijzonder inlineseizoen met WK in eigen land zullen ze waarschijnlijk een aantal wedstrijden laten schieten. "Ik ben de organisaties heel dankbaar en als het kan zal ik er altijd zijn, maar de Cup staat zeker in teken van het WK dit jaar", begint Roosenboom. "Je kent me, een blessure ligt altijd op de loer en ik wil niet aan de kant komen te staan."

Of ze er tijdens de Klim van Steenwijk volgende week bij is? "Eigenlijk stond die niet op de planning, maar nu ik het leiderspak te pakken heb, wordt het toch een twijfelgevalletje."

Ook voor De Jong staat dit jaar volledig in teken van het WK. De 18-jarige snelheidsduivel zette zelfs haar studie Fysiotherapie op een lager pitje. "Ik doe mijn tweede jaar nu in twee jaar. Normaal stond school op één en sport op twee, maar ik wilde meer kunnen trainen. Het WK is mijn hoofddoel." 

Klik hier voor de volledige uitslagen. 

Alles lezen over de WK Inline- & Freestyle-skaten? Klik hier!

Door Maayke Grootscholten - Laatste update op 30 apr 2018 om 20:56