Van jongs af aan zijn ze er al bij op de wieltjes: Marijke Groenewoud en Elisa Dul. Na een prachtige verzameling aan nationaal en internationaal eremetaal bij de junioren is het nu tijd om het seniorenveld te bestormen. En dat gebeurt in een bijzonder seizoen, met het WK Inline-skaten in eigen land.

Na haar laatste junioren-WK op de langebaan, waarvan ze maar liefst vier medailles mee naar huis bracht, nam Elisa Dul enkele weken rust. Het inlineseizoen trapt ze dit weekend af op de Europa Cup in het Duitse Geisingen, waarna het eerste grote piekmoment van de zomer het NK van 11 en 12 mei is. Daar vallen tevens startbewijzen te verdienen voor het WK Inline-skaten in Heerde en Arnhem.

Het skeeleren mag voor Dul vooral als voorbereiding op het winterseizoen gelden, de ambities voor de zomer zijn er niet minder om. "Het is niet alleen een training hoor. Ik wil natuurlijk ook gewoon winnen, maar met een goede vorm uit het inlineseizoen komen is het doel voor de winter. Ik kwam heel fit terug uit Salt Lake City en hoop dat andersom ook mee te nemen naar de zomer."

Een druk programma dus voor Dul, die een keuze maken tussen de twee disciplines niet als optie ziet. "Ik vind de afwisseling heel mooi. De sporten zijn totaal verschillend, waardoor mijn motivatie altijd even hoog is. Ik wil er altijd voor gaan." 

Fit worden
Marijke Groenewoud kwam het winterseizoen beduidend minder goed uit dan haar collega. Ze kreeg te kampen met de ziekte van Pfeiffer en miste het WK junioren. "Ik heb vlak voor het WK afgezegd omdat de ziekte er nog steeds een beetje inzat." Hoe het nu gaat? "Ik train onder begeleiding van een sportarts. Trainen kan, maar niet te hard. Herstellen is nu de grootste prioriteit. Als het zover is en hij zegt dat ik hard mag gaan trainen, dan ga ik meteen."

Ondanks het kwakkelen van de afgelopen periode denkt Groenewoud dat het WK Inline-skaten in eigen land van begin juli haalbaar is. "Ik probeer hier sterker uit te komen en dat gaat me ook lukken. Fit worden is het eerste doel, daarna maak ik van het WK mijn hoofddoel."

Vorig skeelerseizoen werd Groenewoud bij de junioren nog Europees kampioen op de 1000 meter in Lagos. Hoe ze zich verwacht te kunnen meten met de senioren dames? "Ik wil eerst zoveel mogelijk leren. De komende jaren wil ik dan medailles halen, dit jaar is dat niet haalbaar."

Klik hier voor alles over het WK Inline-skaten.

Door Arno van Haverbeke - Laatste update op 30 apr om 20:56