Tickets
Shop
Nieuws 27 apr 2018

Crispijn Ariëns pakt winst in eerste marathon van het seizoen

In Oldebroek heeft Crispijn Ariëns de eerste KNSB Marathon Cup van het seizoen gewonnen. Samen met drie anderen reed Ariëns ongeveer halverwege de wedstrijd weg van het peloton. In de laatste rechte lijn sprintte de rijder van Team Okay Fashion & Jeans overtuigend naar de overwinning. Daardoor mag hij volgende week in Steenwijk de eerste leiderstrui aantrekken.

Foto : Neeke Smit

Op Koningsdag stonden zo'n 25 skeeleraars aan de start van de eerste marathon op wieltjes. De eerste rondes werden in hoog tempo afgewerkt. Het regende aanvallen van onder meer Crispijn Ariëns, Kevin van der Horst en Remon Vos. Na veel pogingen kwam het toch terug samen. Een sterke Evert Hoolwerf controleerde het peloton en zorgde er telkens voor dat de aanvallers niet teveel ruimte kregen.

Zelfs na tien rondes bleven de heren aanvalslustig. Er waren nog aanvallen van Gerwin Smit en Bart Hoolwerf. Ook Marthijn Mulder en Erik Valent sloten aan. Zij kregen meer ruimte en reden weg tot een voorsprong van zo'n 15 seconden. Vlak daarna sloot ook Ariëns, ploeggenoot van Bart Hoolwerf, aan bij de koplopers. Op dat moment was Team Okay met twee man vertegenwoordigd in de kop van de koers.

Tactiek
Iets daarna liet Bart Hoolwerf zich uitzakken. De vier koplopers (Ariëns, Mulder, Smit en Valent) bereidden hun voorsprong uit en pakten uiteindelijk een ronde voorsprong. Dat Bart Hoolwerf zich liet uitzakken, was volgens winnaar Ariëns niet alleen tactiek: "Bart had wat last van zijn scheenbeen en verliet daarom de kopgroep. Later zei hij wel dat hij er in het peloton minder last van had."

Bart Hoolwerf toonde ook in het peloton hoe sterk hij was. Op drie rondes van het einde moest het peloton sprinten voor de vijfde plaats. Bart Hoolwerf rolde als eerst van het peloton over de meet. In de laatste drie rondes maakten de vier koplopers zich op voor de eindsprint. Ariëns won de lange sprint, voor Smit en Mulder, maar had de winst liever op een andere manier gepakt.

"Normaal probeer ik het vaak uit te stellen en solo over de meet te komen. Maar dat zat er vandaag niet in, ook omdat de bel voor het peloton pas op drie rondes van het einde was. Dan moest ik gokken op de sprint, die moet normaal wel goed zijn en dat lukte ook dus dat is mooi."

Foto : Neeke Smit

Vorm
Eerder deze week twijfelde Ariëns nog aan zijn vorm, hij was niet helemaal fit en kampte met koorts. "Vandaag was ik fit genoeg om wel te rijden en dan is dit wel mooi. Het was een pittige wedstrijd omdat je een relatief klein peloton hebt. Dat is aan de andere kant ook wel mooi omdat je alles bij elkaar hebt. Ik had er ook echt zin in, het is de eerste van het seizoen dus dan sta je altijd met veel zin aan de start. Het blijft even afwachten hoe de vorm ervoor staat, maar we hebben gewonnen dus dat is goed!"

Volgende week woensdag gaat de tweede KNSB Marathon Cup van start in Steenwijk. Een heel andere wedstrijd met een korte klim in het parcours. Ook het deelnemersveld zal heel anders zijn. "De Europa Cup in Heerde zit eraan te komen dus het deelnemersveld zal veel beter zijn, maar dat is alleen maar mooi, een mooie test voor het WK over twee maanden. Aan de conditie is nog wat werk, maar dat komt wel in orde!"

Klik hier voor de volledige uitslag.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan