In de rubriek 'Vraag en antwoord' stellen wij de vragen van fans aan de sporters. Wat heb jij altijd al willen weten? Houd onze social media in de gaten en wie weet kiezen wij jouw vraag uit. Deze week de antwoorden van Gary Hekman.

Bart Segers - Wie wint de Elfstedentocht als hij komt dit jaar?
"Dan wil ik hem graag zelf winnen natuurlijk, ik ga hem niet weggeven. We hebben bij de ploeg een compleet draaiboek klaarliggen, het hotel in Leeuwarden is al geregeld mocht hij komen. Verder wordt het een dollemansrit, ik denk dat er heel veel zullen sneuvelen met materiaalpech. En in hoeverre kun je er klaar voor zijn? Die week wordt je compleet geleefd, je hebt te maken met de vermoeidheid van alle natuurijswedstrijden daarvoor.

Je moet ook veel geluk hebben, in het donker en met je materiaal. Ik denk dat parcourskennis niet eens zo interessant is. Iedereen weet alle dorpjes wel op te noemen. Hoe vaak zie je nog dat ze in de Tour de France verkeerd rijden? Dat gebeurt ook bijna nooit. Ik heb in 2012 wel stukken verkend, de donkere stukken van Leeuwarden naar Sneek gereden. Maar op het moment dat hij komt denk ik dat je er weer op afrijdt en geen idee hebt."

x.ekex - Op welke overwinning ben je het meest trots?
"Poeh… Er zijn er twee die ik echt mooi vind.

De allereerste keer dat ik won, op het Open Nederlands Kampioenschap (Weissensee in 2011), bij team AMI Kappers. Ik had totaal niet verwacht dat ik de wedstrijd kon winnen, ik was honderd kilo en ongetraind. Ik zou de sprint aantrekken voor Christijn Groeneveld maar hij kwam er niet overheen. Toen won ik, dat was vrij bijzonder. Hoe ik dat heb gevierd? We reden de dag erna een criterium, ik was binnen twee ronden al twee keer gevallen omdat ik eigenlijk nog compleet aangeschoten was. Ik ben daar nog drie dagen slecht van geweest!

Triangle

Het NK Mass Start afgelopen jaar heeft mij ook veel gebracht, vooral in mijn hoofd. Ik mocht naar het WK, de olympische hal zien en proeven. Het heeft een ommekeer gemaakt. Ik zou naar de Olympische Spelen kunnen! Dat is iets wat niet in je hoofd op komt als marathonschaatser. Dat ik geselecteerd werd, was echt de bevestiging dat het dus wel kan." 

Romy Vermeulen - Met wie rijd je het liefst de mass start?
"Samen met Jorrit (Bergsma) zou de gouden combinatie zijn, omdat Jorrit zelf ook kan winnen. Dan is het moeilijk te peilen voor andere landen, voor wie gaan ze, voor Jorrit of de sprint? Het geeft allebei mogelijkheden maar het is ook een valkuil, dat zag je vorig jaar. Als dat er goed ingeslepen wordt dan is dat een goede mogelijkheid."

Wieger Gobel - Hoeveel weeg je?
"Ik ben vanmiddag toevallig in een bodpod doorgemeten voor mijn vetpercentage. Vanmiddag woog ik 88.6 kilo, in het seizoen 86 kilo. Dat is mijn koersgewicht zeg maar, dat weeg ik over het algemeen wel de laatste twee jaar. Ik was eerder altijd veel te dik, was daar nooit mee bezig. Nu zie je dat je er veel stappen in kan maken. Ook met de mass start, er komt dan met die snelheid zoveel druk op je lijf te staan in de bocht.

Wanneer ik serieuzer ging sporten? Ik heb een periode gehad waarin ik relatief weinig wedstrijden won, zo’n vier of vijf jaar geleden. Ik werd wat minder. Toen dacht ik: 'meedoen is hartstikke leuk, maar ik wil af en toe ook eens een koers winnen'. Ik maakte de afweging, of ik stop er mee, of ik ga ervoor leven. Goed structureel trainen en er serieus mee bezig zijn. Sindsdien gaat het een stuk beter."

Arjan de Bont - Wat is de omvang van je bovenbenen?
"Geen idee, ha! Het is niet alsof ik die elke dag opmeet ofzo."

Door Jessica Merkens - Laatste update op 09 sep 2017 om 12:32