Vol verbazing kijken we naar de capriolen die kunstrijders uithalen op het ijs. Vliegen, draaien en ook gewoon weer keurig landen. Maar wat zijn eigenlijk de mooiste küren die ons de afgelopen jaren zijn gepasseerd? Wij zetten er vijf op een rij.

Aleksei Yagudin op de Spelen van Salt Lake City
Tijdens de Spelen van 2002 in Salt Lake City pakte de Rus Aleksei Yagudin het olympisch goud. Zijn prestatie was uniek: alle juryleden vonden hem op alle onderdelen de beste. Hij kreeg van vier van hen de perfecte 6,0 score voor artistieke waarde. In de geschiedenis van de Olympische Spelen was het nog nooit eerder voorgekomen dat een man meer dan één 6,0 kreeg. Inmiddels is men afgestapt van de perfecte score met puntenaftrek voor gemaakte fouten en wordt een opbouwende puntentelling gehanteerd. Door zijn olympisch goud werd Yagudin ook de eerste man die in één jaar alle belangrijke internationale titels won.

Triangle

Michelle Kwan op nationale kampioenschappen (USA) van 1999
Michelle Kwan is meer dan een decennium actief geweest in het kunstrijden en is vooral bekend om haar expressie, haar artistiek talent en haar muzikaliteit. Ze wordt wereldwijd gezien als een van de beste kunstschaatssters ooit, en dat terwijl ze nooit olympisch kampioene werd. Wel pakte ze vijf keer de wereldtitel en heeft daarnaast heel wat records op haar naam gezet. Kwan is negenvoudig Amerikaans kampioene, waarvan acht keer op een rij. Ook heeft ze op de nationale kampioenschappen het record van aantal perfecte scores op haar naam staan. Tijdens deze kür in 1999 landde ze zeven perfecte sprongen op een geblesseerde rechtervoet.

Triangle

Xue Shen en Hongbo Zhao tijdens het WK van 2003
Shen Xue werd samen met haar schaatspartner, en tevens echtgenoot, Zhao Hongbo in 2010 als eerste Chinees kunstrijdpaar olympisch kampioen. In 2003 en 2007 werd het paar ook al wereldkampioen. Na deze foutloze, gepassioneerde en technisch superieure oefening tijdens het WK van 2003 kregen Shen en Zhao een staande ovatie van ruim dertig seconden.

Triangle


De Koreaanse Kim Yuna wint in Vancouver
Als de grote favoriete voor het goud tijdens de Olympische Spelen van 2010 in Vancouver maakte Kim Yuna de hooggespannen verwachtingen meer dan waar. Met twee foutloze kürs greep zij het olympisch goud. Deze prestatie leverde haar tevens drie wereldrecords op: hoogste score voor de korte kür, hoogste score voor de lange kür en hoogste totaalscore.

Triangle


Tessa Virtue en Scott Moir pakken goud in 2010
Tessa Virtue werd in 1997 door de tante van schaatspartner Scott Moir aan hem gekoppeld. Zij coachte toentertijd haar neefje en Virtue bij het ijsdansen. Het Canadese paar veroverde in de daaropvolgende jaren een enorme verzameling aan nationale en internationale titels, maar pakten in 2010 in eigen land hun eerste olympische titel. En met overmacht: ze hadden een enorme voorsprong van maar liefst 15 punten op de nummer twee.

Triangle
Door Maayke Grootscholten - Laatste update op 12 sep 2017 om 21:42