Tickets
Shop
Nieuws 03 sep 2017

Spectaculaire opening van Roller Games in China

Op de vooravond van de start van de Nederlandse inlinewedstrijden vindt er in Nanjing een openingsceremonie plaats. En niet zomaar één, het is er één zoals je die van China kunt verwachten. Met veel bombarie en op de maat gesynchroniseerde bewegingen is de vloer in het goed beveiligde Nanjing Olympic Sports Centre bijna te klein voor alle Chinese kindersterretjes.

Foto : Annie van der Werff

De ceremonie bestaat uit vele hoofdstukken waar naast dans en zang de voorstellingsronde van de betrokken landen centraal staat. In totaal waren er 62 vlaggen te tellen. Bij Nederland wordt de vlag gedragen door record international roll hockey Luuk Bisschof. Na anderhalf uur eindigt de ceremonie met een Chinese versie van 'We Are the Champions' en wordt er door vele inline schaatsers de vijf Olympische ringen gemaakt. Symbolisch voor de olympische droom van de Fédération Internationale de Roller Sports (FIRS).

Foto : Annie van der Werff

Roller Games
Op het tijdelijke kantoor van de FIRS in het Hilton Riverside hotel is het een drukte van belang. Het organiseren van de eerste Roller Games is niet niks. De opzet van het wereldkampioenschap inline is dit jaar voor het eerst een samenvoeging van vele 'op wielen' gerelateerde sporten. Het in Nederland bekende inlineskaten op de piste en op de weg is daar een van, maar er zijn ook sporten waarvan velen in Nederland nog nooit hebben gehoord. Zo heb je het Roller Derby: een contactsport voor vrouwen die op rolschaatsen wordt gespeeld. Het doel is tegenstanders te passeren en te voorkomen dat tegenstanders jou passeren. In Nederland blijken er toch twintig clubs te zijn, wellicht een onderbelichte sport.

In totaal wordt er gestreden in tien verschillende disciplines. In vijftien dagen tijd worden zo’n 110 events gehouden en in totaal zullen er 1098 medailles verdeeld gaan worden, zo is te lezen op de officiële website.

De Nederlanders inliners
Vandaag start het inline speed toernooi voor de Nederlanders. Hoewel het de afgelopen dagen mooi weer was, is het hard gaan regenen. Dit betekent uitstel van de wedstrijden. Het schema ligt dus nu al op zijn kop.

Zowel Rémon Kwant als Rick Schipper vinden de Roller Games een mooie opzet. "Het is mooi dat alle sporten zo samengevoegd worden, het kan een impuls zijn voor de toekomst, en volgend jaar komt het speed gedeelte naar Nederland in Heerde, dat maak dit speciaal".

Zelf hebben ze nog geen andere Nederlanders op andere disciplines gezien. "Nanjing is eigenlijk zo groot dat het kijken van andere sporten haast niet te doen is, maar als je alleen al op de livestream van de FIRS kijkt, zijn er voortdurend verschillende sporten te bekijken. Straks komen de Nederlandse rolhockeyers ook in actie wat we natuurlijk gaan proberen te volgen. Maar uiteraard houden wij ons vooral bezig met onze eigen prestaties, maar nu het regent blijft er wat tijd over..." De Nederlanders zijn helaas helemaal niet meer in actie gekomen vandaag.

Foto : Annie van der Werff

Roller Freestyle
Overigens zijn er al Nederlanders klaar met het toernooi. Zo werd Sven Boekhorst 15e en Jelle Briggeman 7e in de sport roller freestyle. "Ik vind het heel vet dat er voor het eerst een wereldkampioenschap wordt georganiseerd voor alle roller sporten. Het is ook een mooie manier om ook naar andere disciplines te kijken op wielen. Wat mij een beetje tegenviel is dat alle events zover uit elkaar liggen en dat het van naar A naar B reizen in China niet makkelijk is", aldus Boekhorst.

"Ons event was helaas op een locatie met weinig publiek maar verder was de sfeer onder de riders wel erg goed en wie weet wat dit voor de toekomst van onze sport betekend.... Olympische Spelen Parijs 2024 zou mooi zijn, ha."

Roller freestyle is de nieuwe naam van de discipline en dit houdt in dat de deelnemers op een parcours van schansen en trapleuningen 50 seconden de tijd krijgen om te laten zien wat ze kunnen. "Na de run krijg je een score van de jury die gebaseerd is op moeilijkheid, creativiteit, style en of je niet valt. Naast het wedstrijd circuit hangt er ook een hele lifestyle omheen en wordt er ook veel buiten op straat geskatet."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan