De eerste internationale wedstrijd zit er op voor de shorttrackers. In Thialf vond dit weekend de Invitation Cup plaatst. Suzanne Schulting pakte het overall klassement en bij de heren ging de winst naar de Amerikaan John-Henry Krueger.

In de halve finale van de 500 meter kwam Schulting ten val maar kwalificeerde zich toch voor de eindstrijd. Ze werd in die finale tweede achter de Poolse Natalia Maliszewska en voor Lara van Ruijven. Op de 1000 meter gaf ze haar concurrenten het nakijken en eindigde daarmee op de eerste plek in de eindklassering. Yara van Kerkhof werd overall tweede. Van Ruijven won zaterdag de B-finale van de 1500 meter. Met een vierde plek op de 1000 meter eindigde ze als zesde in het klassement.

Jorien ter Mors vergezelde Rianne de Vries zondag naast de baan. "Gisteren heb ik wel gereden en dat was voor nu wel genoeg fysieke inspanning waardoor ik vandaag rustig aan doen", vertelt ze. Ter Mors wil nog één keer vol gaan voor haar shorttrackdroom: een medaille halen op de Olympische Spelen. "Dat is voor mij nog het enige doel hier om samen met de meiden in de relay voor het hoogste haalbare te gaan. De relay is eigenlijk het hoofddoel en dat moet op de Spelen een knaller worden." De afstemming met de kalender van de langebaan is volgens Ter Mors dit jaar 'redelijk relaxed'. "Ik ga proberen het minimum te rijden voor het maximum resultaat."

De Invitation Cup begon goed voor Sjinkie Knegt met een gouden medaille op de 1500 meter en een zilveren op de 500 meter. Maar tijdens de halve finale van de 1000 meter kwam hij ten val. "Van de week ben ik hard gevallen op mijn knie en vrijdag tijdens de training weer. En nu kwam ik ook weer terecht op die rechterknie. Het is een beetje beurs en blauw maar geen ernstige schade", liet hij na afloop weten. Uit voorzorg liet Knegt de relay schieten. Zijn verzamelde punten op de individuele afstanden waren genoeg voor de tweede plaats in het overall klassement.

Freek van der Wart maakte na ruim anderhalf jaar blessureleed zijn rentree op internationaal niveau. De KNSB Cup van vorig weekend verliep naar eigen zeggen niet goed. "Maar nu ging het tijdens het toernooi steeds beter en dat is waar ik naar op zoek ben", vertelt hij. "Het is heel moeilijk geweest. In de trainingen gaat het soms nog niet helemaal zoals ik wil, maar ik ben op de weg terug." Van der Wart is vooral tevreden over zijn 1000 meter. "Daar reed ik op een goede manier naar de A-finale. En ook in de relay zag ik de 'oude Freek' van voor de blessures terug. Het zijn kleine dingetjes maar daar houd ik me aan vast." Op 22 september zal de selectiewedstrijd bepalen wie er naar de wereldbekerwedstrijden mogen. "Ik ga mijn best doen om hem te winnen en mezelf weer in het team te rijden."

De afsluitende relay verliep voor zowel de vrouwen als heren niet vlekkeloos. Bij de dames reden Schulting, Van Ruijven, Yara van Kerkhof en Tineke den Dulk naar de tweede plek. Italië won en Frankrijk werd derde. Bij de mannen had de aflossing een 'clean sweep' kunnen worden. Er stonden drie verschillende Nederlandse ploegen op de baan die het opnamen tegen Frankrijk. De Fransen trokken aan het langste eind terwijl het ene Nederlandse team het andere van het ijs reed.

Door Anjuli Veltman - Laatste update op 12 dec 2017 om 22:49