Het aftellen naar de Olympische Winterspelen van Pyeongchang is nu écht begonnen. Over precies 150 dagen vindt de openingsceremonie al plaats. De voorbereidingen in de Zuid-Koreaanse stad zijn in volle gang.

Over ruim een maand staat het eerste belangrijke toernooi van de schaatskalender op het programma. Op het ijs van Thialf gaat de Nederlandse schaatstop er alles aan doen om zich te plaatsen voor de daaropvolgende World Cup-wedstrijden.

Momenteel bereiden de meeste ploegen zich in het buitenland voor op het belangrijke olympische seizoen. Team JustLease trainde enkele weken op het Spaanse eiland Lanzarote, terwijl Team Plantina, Afterpay, Clafis en LottoNL-Jumbo zich in Italië in het zweet werkten.

De komende weken gaan de ploegen het ijs van Thialf weer op om zich vervolgens in de maand oktober nog een keer naar het buitenland te verplaatsen. In het Duitse Inzell zal men de laatste puntjes op de i zetten in aanloop naar het seizoen.

"De Spelen komen steeds dichterbij. Toch kan ik er nog niet zenuwachtig van worden", zegt schaatser Patrick Roest van LottoNL-Jumbo in het Italiaanse Cecina. "Ik zit nu nog lekker in het zonnetje. De focus ligt momenteel op de eerste wedstrijden van het seizoen. Daar wil ik goed presteren en kijken hoe het met de vorm staat."

"Het eerste toernooi van het jaar, de NK afstanden, is niet spannend omdat het een Nederlands kampioenschap is, maar vanwege het feit dat je je graag wil plaatsen voor de World Cups. In dit belangrijke seizoen wil je daarbij zijn, anders loop je meteen achter de feiten aan. De Spelen zullen pas over een paar weken echt gaan spelen, denk ik."

De Winterspelen vinden, zoals hierboven al beschreven, plaats in Zuid-Korea. Laat dat nou net het buurland zijn van Noord-Korea, het land dat enkele dagen geleden een zesde kernproef hield en voortdurend dreigende taal spreekt. "Binnen de ploeg wordt daar natuurlijk over gesproken", zegt Kjeld Nuis in de lobby van het Stella Marina hotel aan de Italiaanse kust. "Het is echt sick wat er op dit moment in die regio gebeurt."

"Ik kan heel cool zeggen dat ik me daar niet mee bezighoud, maar dan zou ik liegen. Het is echt wel een kwestie. Tuurlijk denk ik weleens: oh, god. Ze zullen tijdens de Spelen toch niks gaan proberen? Het is heel eng, maar aan de andere kant heb je er geen invloed op. Het klinkt misschien gek, maar misschien moeten we met z'n allen maar gewoon zo positief mogelijk blijven denken en hopen op de goedheid van de mens."

Nuis vervolgt: "Het is net als met die aanslagen. De wereld is compleet veranderd. Tien jaar geleden was er een aanslag en zat iedereen voor de televisie en dacht: holy shit! Wekenlang ging het alleen maar daarover. Nu zeggen we al: 'Oh, het is alweer raak, maar dit keer in een andere stad'. Vervolgens gaan we twee dagen later weer verder met de orde van de dag. Het is bizar."

Door Robert Prins - Laatste update op 12 sep 2017 om 12:10