Tickets
Shop
Nieuws 23 sep 2017

Marijn Wiersma: 'Ik had vijf gemiste oproepen van mijn coach'

Ze zou eigenlijk als vrijwilliger komen helpen tijdens de wereldbeker shorttrack in Dordrecht, maar verschijnt nu zelf op het ijs. De 16-jarige Marijn Wiersma werd na de selectiewedstrijd van vrijdag namelijk tot haar eigen verbazing uitgenodigd om deel uit te maken van de World Cup-selectie.

Foto : Neeke Smit

In de auto van Heerenveen terug naar huis was Wiersma, die achter Jorien ter Mors, Lara van Ruijven en Yara van Kerkhof vierde werd in Thialf, als een blok in slaap gevallen toen de telefoon van haar moeder ging. "Ik keek naar mijn eigen mobiel en zag dat ik vijf gemiste oproepen had van mijn coach en een appje met bBel me!'"

'Marijn, je gaat naar de World Cups', vertelde Wilma Boomstra toen haar pupil haar terugbelde. "Ik was net wakker, dus ik zat daar van: huh, wat is dit nou? Daarna kreeg ik heel veel felicitaties van vrienden en familie. Toen het persbericht kwam werden dat er natuurlijk nog veel meer en dat is eigenlijk de hele avond doorgegaan. Heel gaaf natuurlijk."

De Nederlands kampioene bij de junioren-b reed op de vroege vrijdagochtend een sterke selectiewedstrijd in Heerenveen. In de superfinale over 1500 meter ging ze fanatiek de strijd aan met de dames uit de nationale trainingsselectie van bondscoach Jeroen Otter. "Ik kwam meteen na de start achter die meiden te zitten en dacht toen: ik kan erachter blijven hangen, maar ik kan er ook mee spelen. Dan leer ik er wat van en heb ik ook nog een beetje plezier. Ik had niks te verliezen en niks te winnen, daarom lag er geen druk op en kon ik gewoon lekker schaatsen. Ik kon heel goed mee en hoorde pas achteraf dat de rest gelost had."

Wiersma in actie tijdens selectiewedstrijd | Foto : Neeke Smit

De knappe vierde plaats in het eindklassement schiep echter nog geen World Cup-verwachtingen bij het jonge talent van RTC Midden. "Het kwam echt als een verrassing. Dit was pas mijn eerste selectiewedstrijd en ik had niet verwacht dat ze me zouden meenemen, dat ze de selectie in een olympisch seizoen zouden opvullen met iemand zonder ervaring."

Van vrijwilliger naar deelnemer
Toch viel de keuze op Wiersma, die haar functie als vrijwilliger op het toernooi van begin oktober in Dordrecht nu moet neerleggen. "Ik zou de kussens verzorgen en had mijn accreditatie-foto al ingeleverd", lacht ze. "Dat was gewoon een vakantiefoto en dan ingezoomd op mijn hoofd. Bas van Weerden, die de hulp tijdens de World Cup regelt, maar ook een van mijn trainers is, zei al: 'Nu heb ik wel een andere foto van je nodig hoor, als deelnemer kom je hier niet mee weg.'"

Voor het feest in eigen land losbarst vertrekt de World Cup-selectie nu eerst naar Boedapest, waar Wiersma ook al eens een Europa Cup-finale reed. "Dat was natuurlijk een minder grote wedstrijd, maar ik ken de ijsbaan en heb er heel veel zin in. Ik hoop veel te leren en dat in mijn eigen races te kunnen gebruiken. Ik wil alles geven, goed schaatsen én genieten natuurlijk."

Wat ze van haar teamgenoten hoopt te leren? "Vooral hoe zij mentaal in een World Cup staan. Misschien houden ze dat ook wel privé, maar je leert sowieso hoe ze zich voorbereiden en hoe ze terugkijken op races."

Van 5 tot en 8 oktober vindt in Dordrecht de Audi ISU World Cup Shorttrack plaats. Klik hier voor meer informatie en tickets.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan