Tickets
Shop
Nieuws 27 sep 2017

Jorien ter Mors: 'Wil ook individueel presteren'

De eerste van vier belangrijke World Cups shorttrack staat op het punt te beginnen. In Boedapest gaat de Nederlandse selectie vanaf donderdag op jacht naar wereldbekermedailles én de eerste klasseringen richting olympische kwalificatie.

Jorien ter Mors, die aan de vooravond van het olympisch seizoen liet weten dat het na de Spelen toch écht is afgelopen met haar shorttrackcarrière, heeft er zin in. Na haar val in de relayfinale tijdens het WK in Ahoy is ze vastbesloten om dat deze winter goed te maken. “Ik had gehoopt wereldkampioen te worden in Rotterdam en als dat gelukt was, was het voor mij misschien wel klaar geweest nu. Maar op die manier wil ik geen afscheid nemen van de sport, daarom moet het op de Spelen gebeuren.”

Na de enkelbreuk die Rianne de Vries halverwege juli opliep waren de ogen direct op Ter Mors gericht. Zonder haar zou er namelijk ineens geen volledig relayteam staan. “Ik zou de eerste twee World Cups sowieso al meedoen, omdat het langebaanseizoen nog niet is begonnen”, vertelt Ter Mors, die geen extra druk van de situatie ondervindt. “Als ik nu geen relays rijd heb ik straks trouwens ook niks te zoeken op de Olympische Spelen.” 

Zonder druk
Het mag dan de relay zijn waar de olympische interesse op het shorttrack-ijs naar uitgaat, Ter Mors neemt de individuele afstanden in Boedapest en Dordrecht niet minder serieus. “Ik kan natuurlijk niet vier dagen gaan zitten rusten en twee minuutjes in actie komen. Ik wil ook individueel presteren, en niet voor spek en bonen meedoen. Ik ken mezelf, als ik voorbijgereden word baal ik toch. Verder zijn de races een goede training en belangrijk voor je tactiek. Ik kan er blanco in en zonder druk, dat is fijn.”

Met een beetje geluk heeft de Nederlandse damesploeg na twee wereldbekerwedstrijden een stevige basis in het klassement gelegd, en is Rianne de Vries weer wedstrijdklaar om samen met Yara van Kerkhof, Lara van Ruijven en Suzanne Schulting het olympische relayticket binnen te slepen. Dan zal Ter Mors zich vanaf dat moment alweer op de eerste langebaanwedstrijden richten, waar de focus tijdens het olympisch kwalificatietoernooi ligt bij de 1000 en 1500 meter. “De 500 meter zal ik ook rijden, en misschien dat ik deze winter nog eens een drie kilometer of mass start meepak, maar dat bekijk ik allemaal op het moment. Er zijn tijden geweest dat ik teveel tegelijk heb willen doen, dat gaat nu niet gebeuren.” 

Frisse wind
Het laatste jaar shorttrack, betekent ook het laatste jaar bij haar trouwe coach Jeroen Otter, die Ter Mors op de shorttrack- en langebaan bijstaat. “Het is tijd voor een frisse aanpak. En het is natuurlijk ook niet altijd handig om een coach op afstand te hebben", geeft ze eerlijk toe. "Tijdens de WK Afstanden waren bijvoorbeeld ook finales van de World Cup Shorttrack bezig. Je hebt dan wel behoefte om je coach te spreken, en dat blijft lastig.”

Ter Mors heeft zelf nog wel één andere optie in gedachten om haar coach te behouden: “Hij mag zich natuurlijk ook aansluiten bij mijn langebaanteam?”, lacht ze. 

Klik hier voor de livestream van de World Cup in Boedapest (vanaf zaterdag)

En hier voor meer informatie en tickets voor de World Cup in Dordrecht


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan