De shorttrackers strijden dit weekend in Thialf voor het eerst dit seizoen op internationaal niveau tijdens de Invitation Cup. Op zaterdag stond de 1500 meter op het programma en werden de heats van de 500 meter, 1000 meter en de relay verreden.

De winst op de 1500 meter ging bij de vrouwen verrassend naar Charlotte Gilmartin. Zij bleef Yara van Kerkhof en de Italiaanse Arianna Fontana voor. De B-finale werd gewonnen door Lara van Ruijven. Tijdens de race haalde Van Kerkhof Gilmartin nog in omdat de Britse het tempo niet kon bijhouden. Maar de finale eindigde chaotisch met een valpartij waarbij onder andere Suzanne Schulting en Jorien ter Mors onderuit gingen. "Een geheel oranje podium was mooi geweest", zegt Van Kerkhof, die zelf ook bijna viel. Op de 500 meter won ze haar heat met gemak. "Ik was snel weg bij de start en vervolgens zag ik dat er een groot was dus kon ik rustig verder rijden. Ik voelde de 1500 meter nog wel in mijn benen."

😍 lekker knuffelen #STLT #fail #beetjejammer #stabiliteit #loveisintheair #shorttrack #shorttracknl

Een bericht gedeeld door Jorien ter Mors (@jorientermors) op

Plaatsing voor de 1000 meter leek er niet in te zitten, maar Van Kerkhof kreeg een toevoeging. "De Française reed tegen mij aan en daardoor werd mijn mes zo bot dat ik meteen viel. Ik heb de relay op reservemessen gereden." Die aflossing reed Van Kerkhof met Schulting, Ter Mors en Tineke den Dulk. "Dit was een goeie kans om te proberen met z'n vieren, nu Rianne (de Vries, red.) nog herstellende is van haar enkelbreuk. Ik ben er tevreden over. De bondscoach had van te voren gezegd dat we gewoon hard moest rijden, en dat hebben we gedaan. Niemand zat ons verder in de weg." Van Kerkhof heeft vertrouwen in de komende finales. "Vannacht goed slapen en de benen laten herstellen. Ik hoop op nog twee medailles en de relay winnen we sowieso!" 

Bij de mannen won Sjinkie Knegt de 1500 meter. De Israëliër Vladislav Bykanov, die vorig weekend zijn arm nog uit de kom had, kwam net tekort en werd tweede. De derde plek was voor Roberto Pukitis uit Letland. De winst in de B-finale ging naar Dylan Hoogerwerf. Daan Breeuwsma werd zevende op de 1500 meter. "Ik moest weer even inkomen. Je maakt wat foutjes en daar leer je van, daarom rijden we deze wedstrijden", vertelt hij. "Tijdens de heat sliep ik nog een beetje... maar mocht ik gelukkig door op tijd. De halve finale verliep super, ik ging mooi buitenom en kwam samen met Sjinkie over de streep. Die tactiek wilde ik in de finale herhalen maar net op het moment dat ik wilde gaan, ging iemand anders ook naar buiten. Met nog vier rondjes te gaan, ben je dan gezien."

First race day of the season. #shorttracknl #invitationcup #kpn #fila #samsung #evoskate #cbc #scp

Een bericht gedeeld door Sjinkie Knegt (@sjinkie) op

Op de 500 meter had Breeuwsma ook pech. Zijn race moest drie keer opnieuw vanwege twee valse starten. "Bij de derde start schoot het in mijn knie. Ik heb al een tijdje last van mijn knieën dus starten was al lastig. Ik deed ook weinig startjes tijdens trainingen. In een wedstrijd is dat dan mijn zwakste punt en de 1500 meter en die drie starts was net even te veel." De 1000 meter en relay liet hij aan zich voorbij gaan. De Invitation Cup is voor Breeuwsma niet heel belangrijk omdat hij zich al geplaatst heeft voor de wereldbekerwedstrijden. "De schade aan mijn knie lijkt mee te vallen. Hij is nu dik maar met wat medicatie en rustig aan doen, komt het wel goed."  

Zondag worden de finales van de 500 meter, 1000 meter en de relay verreden. De damesploeg komt dus in actie en ook de heren hebben zich geplaatst. De Nederlandse mannen stonden zelfs met drie verschillende ploegen op het ijs tijdens de heats van de aflossing en drongen allemaal door tot de finale. "Voor Jeroen (Otter, red.) is het belangrijk om nu wat dingen te testen", zegt Breeuwsma. "De mannen die zich nog moeten plaatsen voor de wereldbeker krijgen zo ook wedstrijdritme en er staat wel wat druk op. Als het kan, doe ik morgen zeker mee tijdens de finale."

Je kunt er vanaf 11 uur zelf bij zijn in Heerenveen, toegang is gratis, of de wedstrijden volgen via de livestream.

Door Anjuli Veltman - Laatste update op 09 sep 2017 om 21:52