Tickets
Shop
Nieuws 21 sep 2017

Focus talentontwikkeling regio Noord op samenwerking

Stichting Topschaatsen Fryslân is door de KNSB geaccrediteerd als regionaal talentencentrum (RTC) voor zowel een langebaan- als shorttrackprogramma. Daarnaast is de accreditatie van het RTC programma langebaan in Groningen verlengd. Hiermee zijn in Noord-Nederland twee RTC afdelingen langebaan. De focus van de langebaanprogramma's in Heerenveen en Groningen ligt op samenwerking, zo is een start gemaakt met gedeeltelijk gezamenlijk trainen.

Foto : Carl Mureau

Talentontwikkeling is in regio Noord volop in ontwikkeling. Sinds drie jaar was Stichting RTC Noord, met als uitvoeringsorganisatie iSkate uit Groningen, geaccrediteerd als RTC Noord langebaan. Dit opleidingsprogramma brengt goede talenten voort zoals Chris Huizinga, Marwin Talsma en Marcel Bosker. Ook in Heerenveen staan goede opleidingsprogramma's voor langebaan en shorttrack met talenten als Michelle de Jong, Femke Beuling en Tjerk de Boer. Verder is in Heerenveen het programma inlineskaten volop in ontwikkeling.

Zowel Stichting RTC Noord als Stichting Topschaatsen Fryslân voldoen aan de kwaliteitseisen van de KNSB. Dit zijn sporttechnische eisen zoals een fulltime opleidingsprogramma met kwalitatief goede en fulltime talentencoaches; maar ook financiële eisen en andere randvoorwaarden. De nieuwe accreditatie van de afdeling in Friesland geldt voor de duur van twee jaar. Beide RTC programma's langebaan in het Noorden verdelen de financiële bijdrage van de KNSB.

Elkaar sterker maken
De accreditatie van de bond brengt bepaalde rechten met zich mee, ook blijkt dat er in de regio subsidies en initiatieven op gang komen waar partijen van kunnen profiteren. De samenwerking tussen beide RTC's werkt toe naar een gezamenlijk RTC programma. De KNSB wil hiermee bereiken dat de beste talenten een optimale leeromgeving hebben in hun eigen regio en elkaar sterker maken. Zo trainen de langebaantalenten uit beide programma's al gedeeltelijk samen.

Emiel Kluin, programmamanager RTC van de KNSB: "Het is mooi om te zien hoe talentontwikkeling in de regio Noord zich heeft ontwikkeld. We waarderen enorm dat deze partijen de handen ineenslaan in het belang van de talentontwikkeling in regio Noord."

Bart Jonkers, bestuurder RTC Noord: "We gaan ons best doen om twee talentontwikkelingsprogramma's met veel potentie door meer samenwerking sterker te maken."

Jacob Reitsma, voorzitter Stichting Topschaatsen Fryslân: "Stichting Topschaatsen Fryslân ziet de RTC status als een erkenning van de werkwijze van het gewest Fryslân in de afgelopen jaren, waar de sporter centraal staat en die hiermee nu en in de toekomst nog betere faciliteiten wordt geboden."

Klik hier als je meer wilt weten over regionale talentencentra.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan