Tickets
Shop
Nieuws 30 sep 2017

Brons voor Knegt op 1500 meter in Boedapest

De eerste medaille van het seizoen is binnen voor Sjinkie Knegt. Op de derde dag van de wereldbeker in Boedapest pakte hij brons op de 1500 meter.

Foto : Soenar Chamid

In een tactisch heel sterke race van Knegt reed hij lang op kop maar werd in de laatste bocht voorbij gereden door de Koreanen Kim Kyo-jun en Hwang Dae-heon. "Zo'n aanval van achter is moeilijk af te slaan", zegt Knegt na afloop. "Dit was vandaag het hoogst haalbare en ik ben blij met mijn bronzen medaille."

Bij de dames kwam Jorien ter Mors ten val in de halve finale. Ze was goed op weg in de race maar tikte de schaats aan van haar voorganger. De halve finale waar Yara van Kerkhof in startte, had een sterk deelnemersveld en ze eindigde als zesde.

In de kwartfinale van de 500 meter reden Dylan Hoogerwerf en Knegt in dezelfde heat. Vlak voor het einde passeerde Knegt de Canadees Charles Hamelin, vervolgens er viel een gaatje en dook Hoogerwerf er onder door. Shaolin Sandor Liu won de race voor eigen publiek. Een fotofinish wees uit dat Hoogerwerf een duizendste sneller was dan Knegt. In de halve finale kwam Hoogerwerf er niet aan te pas in zijn race en werd vierde. Met een tweede plek in de B-finale werd hij zesde in het eindklassement.

Lara van Ruijven en Van Kerkhof wisten zich niet te plaatsen voor de halve finales op de 500 meter. Voor Van Ruijven kon het gat met het tweetal vooraan niet dichten en Van Kerkhof viel halverwege de race.

Aflossing
Als afsluiter stond de halve finale van de relay op het programma. Suzanne Schulting, Ter Mors, Van Ruijven en Van Kerkhof vochten een spannend gevecht uit met Italië en Canada. Dankzij een paar goede wissels gingen de dames met 16 ronden te gaan aan de leiding. Een paar ronden later nam Canada deze positie weer over. Na het klinken van het eindschot voor drie ronden begon het zenuwachtige slot van de race. In een ultieme poging om de tweede plek veilig te stellen, kwam Schulting in aanraking met de Italiaanse Arianna Fontana die langszij probeerde te komen. Dit resulteerde in een valpartij voor beide rijdsters. Canada won de race, Nederland en Italië kregen een penalty na het bekijken van de beelden.

Daan Breeuwsma, Itzhak de Laat, Knegt en Hoogerwerf lukten het ook niet om te finale te bereiken. Na de race was het lang wachten tot het oordeel van de videoscheidsrechter en de definitieve uitslag bekend werd. Nederland werd uiteindelijk bestraft voor een verkeerde wissel. "Daan miste de wissel op mij", verklaart Knegt. "Ik zat niet op de goede plek maar voelde wel een duw van iemand dus ging ik rijden. Dat is een stomme fout en hebben we niet goed gedaan." Gedurende de race loerde de Nederlandse ploeg op de rest vanuit de derde of vierde positie. Twaalf ronden voor het einde werd het tempo opgeschroefd door de Canadezen. In de voorlaatste ronde kwam een Canadees tegen een Hongaar aan vlak na de wissel, waardoor hij viel. "Ik zag die Hongaar eerst niet eens liggen op het ijs en kon 'm maar net ontwijken". Maar die actie bleek al geen gevolgen meer te hebben voor de uitkomst van de race.

Zondag is de laatste dag van de wereldbeker in Boedapest. Dan komen Schulting, Van Kerkhof, Van Ruijven en Knegt in actie op de 1000 meter.

Bekijk hier alle uitslagen.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan