In het Chinese Nanjing komen de Nederlandse inlineskaters deze week in actie op de Roller Games, een meerdaags evenement waar het wereldkampioenschap inlineskaten dit jaar onder valt. Nadat het programma zondag door hevige regenval niet doorging mochten de inliners maandag eindelijk van start. Dit bericht zal verder worden aangevuld gedurende het toernooi.

Maandag 4 september: Luc ter Haar in de top-10, Rémon Kwant dichtbij 500 meter finale

Luc ter Haar eindigde op de punten-afvalkoers knap als negende en reed een heel sterke wedstrijd. Ruurd Dijkstra zat ook goed in de wedstrijd maar viel helaas. Bij de dames reed Berber Vonk een goede koers. Bianca Roosenboom kon wegens ziekte niet starten op de punten-afvalkoers. "Het WK inlineskaten begint slecht. Vannacht werd ik helaas minder fit wakker met buikgriep en koorts waardoor het niet verantwoord is om te starten. Ik hoop over drie dagen hersteld te zijn om op de weg te kunnen knallen", aldus Roosenboom op Facebook.

Bij de junioren heren kwamen Marc Middelkoop, Bart Hoolwerf en Jordy van Workum ten val op de afvalkoers. Het is vooralsnog onzeker of Van Workum dinsdag weer in actie kan komen, met Hoolwerf en Middelkoop gaat het goed. Op de 500 meter reed Rémon Kwant een sterk toernooi. Hij schopte het tot de kwartfinales. Rick Schipper strandde in de achtste finales. Bij de vrouwen overleefde Berber Vonk de heats niet op de 1000 meter. 


Dinsdag 5 september - Puike prestatie Ter Haar en Middelkoop 

Op de tweede dag van het baantoernooi behaalde Nederland opnieuw twee top tien noteringen. Wederom Luc ter Haar, die maandag al negende werd op de punten-afvalkoers en vandaag knap achtste werd op de afvalkoers. "Ruurd en ik waren steeds goed gepositioneerd waardoor we zoveel mogelijk uit het gedrang bleven. De tactiek was om zo lang mogelijk te wachten en op het eind een aanval te plaatsen voor punten. Helaas waren er twee weggereden die vrijwel alle punten pakte", zei Ter Haar na afloop.

Foto : Annie van der Werff

Ook junior Marc Middelkoop zag zichzelf terug in de top tien. De WK-debutant werd negende op de afvalkoers. "De wedstrijd ging lekker! We hadden van tevoren met Frank besproken dat de tweede lijn het beste was om te rijden. Zo kon ik heel mooi vanuit de tweede lijn op kop rijden en veel energie sparen. Het was wel echt heel veel geduw en getrek, heb dat nog nooit zo erg meegemaakt. Omdat ik op kop reed, kon ik er wel redelijk uit blijven. Op het eind kon ik een paar keer makkelijk buitenom de afvalligen ontwijken. Alleen de laatste keer koos ik voor de binnenkant en sprong er op het laatste moment een Portugees voor me. Toen was het klaar. Wel jammer, want er had misschien wat meer in gezeten. Maar al met al was het een lekkere wedstrijd en ik ben heel blij met mijn negende plek!"

Bondscoach Frank Fiers is, ondanks een aantal 'kinderziektes', tevreden met de prestaties op de baan. "Het is een mooi WK, het niveau is hoog zoals dat hoort. Ik vind dat we goed gereden hebben tot dusver. Jammer dat alle drie de junioren al eens gevallen zijn, daar had misschien meer in gezeten", aldus Fiers, die een aantal goede prestaties opnoemt.

"Middelkoop was wel heel knap negende en Luc ter Haar werd negende en achtste. Bovendien reed Rémon Kwant een goeie 500 meter en Rick Schipper een goeie 1000 meter. Helaas zijn de relaymannen nipt uit de finale gehouden door Colombia en Argentinië, die eerste en tweede zijn geworden in de finale. Dan doe je toch aardig mee." Fiers heeft veel zin in het wegtoernooi, waarin Nederland normaal gezien beter is. "We hebben meer kansen op de weg, ja. Iedereen is in vorm en dat biedt hele leuke perspectieven."

Donderdag 7 september -  Sterke start Nederlandse ploeg op wegtoernooi

Na een welverdiende rustdag was het donderdag tijd voor de eerste wedstrijden op het wegparcours. De Nederlandse ploeg presteerde met drie top tien noteringen wederom fantastisch. Bij de junioren heren liet Bart Hoolwerf samen met Jordy van Workum, die op het baantoernooi minder geluk had, een knap staaltje teamwork zien. "Het ging erg lekker, ik reed in dienst van Bart en kon daarnaast toch een mooie tiende plek behalen, dat geeft een heel lekker gevoel op mijn eerste WK", vertelt Van Workum. 

Bart Hoolwerf noteerde op de puntenkoers de hoogste notering van Nederland tot nu toe. Na een keiharde wedstrijd was een prachtige zevende plaats het resultaat. Achteraf was er nog wel discussie met de organisatie over het verdelen van de punten. Hoolwerf reageert: "De race zelf ging ongeveer zoals we hadden verwacht en de samenwerking met Jordy ging goed, hij heeft me fantastisch geholpen. Top tien op een WK is een goed resultaat, maar er had meer in gezeten. Ik was op het laatst niet helemaal scherp meer en als je twee punten meer pakt, sta je op het podium. In de uitslag sta ik namelijk met met vier punten in de uitslag maar de coach en ik dachten dat ik zes punten had."

Concentratie voor de start | Foto : Annie van der Werff


Bij de dames
reden Berber Vonk (15e) en Bianca Roosenboom (26e) ook naar een knappe uitslag op de afvalkoers over twintig kilometer. Na een aantal dagen ziek te zijn geweest was het voor Roosenboom de eerste wedstrijd van het toernooi, waarin ze vooral in dienst van Vonk reed. "Ik heb gestreden voor wat ik kon en heb er ook van genoten. We reden tactisch slim, kozen de goede lijnen voorin en probeerden het Berber zo makkelijk mogen te maken. Het is wel duidelijk dat de uitslag onder mijn niveau is, helaas, maar ik kon starten en dat is stap één. Ik zit namelijk nog steeds aan de antibiotica. Ik hoop morgen weer iets meer power en kracht te hebben voor de puntenkoers."

Vonk en Roosenboom in afvalkoerspeloton | Foto : Annie van der Werff


Voor de heren kwamen Luc ter Haar (9e) en Ruurd Dijkstra in actie op de afvalkoers. Ter Haar reed wederom een goede wedstrijd en behoort dit toernooi tot de echte subtop. Mede dankzij Dijkstra kon kan hij alweer een top tien-notering achter zijn naam zetten.

"Ruurd en ik begonnen de wedstrijd erg lekker en konden ons goed positioneren in het peloton", begint Ter Haar.  "De wedstrijd werd aan het begin door verschillende Aziatische landen hard gemaakt waardoor het tempo ongelofelijk hoog lag. Naar mate de wedstrijd vorderde werd het steeds onrustiger in het peloton. Ruurd had dit door en ging daarom op kop rijden van de tweede lijn. Bij een van de laatste afvallingen van de wedstrijd maakte ik te weinig snelheid in de laatste bocht naar de finish toe waardoor ik afviel. Achteraf bleek dat er nog een rijder gelost was en ver achter het peloton reed. Ik ben over de manier van rijden wel tevreden maar ik wil meer."

Dijkstra: "Het was ons plan om Luc zo lang mogelijk voorin te houden. Mijn resultaten moeten uiteraard beter. Ik weet dat ik vaak net wat tekort kom op de weg, maar ik heb een grote stap gemaakt in vergelijking met vorig jaar." Vrijdag mogen de heren van start op de puntenkoers: "Laten we kijken of we Luc na drie keer een top tien uitslag nog iets hoger kunnen krijgen!"

Vrijdag 8 september - Nederlanders zetten goede lijn door

De tweede dag op de weg begon met de one lap. De dames zijn niet van start gegaan en de heren kwamen helaas niet door de achtste finales.

Op de afvalkoers verbeterde junior Bart Hoolwerf zijn resultaat van gisteren en is knap zesde geworden. Marc Middelkoop eindigde als twaalfde. Bij de senioren werd Berber Vonk 13e op de puntenkoers, Roosenboom haalde de finish niet. Luc ter Haar nestelde zich wederom in de top tien, hij werd negende en Ruurd Dijkstra eindigde op de 21e plek.

Zaterdag 9 september - junioren heren in de relayfinale

Voor de Nederlanders stond alleen de relay op het programma. De junioren heren drongen door tot de finale. Daar eindigden ze als zesde. De senioren strandden in de voorronde. De dames hielden een rustdag.

Zondag 10 september - Bianca Roosenboom wordt vierde op de marathon

Het scheelde slechts twee duizendste van een seconde of Bianca Roosenboom had haar droom waar gemaakt. Op de marathon eindigde ze op de ondankbare vierde plek, achter de Belgische Sandrine Tas. Johana Viveros en Luz Karime Garzon, allebei uit Colombia, werden eerste en tweede. Berber Vonk sloot het toernooi af met een zevende plek. Op Facebook doet een teleurgestelde Roosenboom haar verhaal: "Zo dicht bij mijn droom! Beste resultaat en kans op goud die ik ooit heb gehad op wereldniveau. (...) En oneerlijk geracet door de twee Colombianen die eerste en tweede werden door een duw van teamgenoten! Natuurlijk had de jury geen videobeeld van de laatste kilometer van de race. Terwijl iedereen het zag en er geprotesteerd is. Ik ben erg teleurgesteld, dit was niet eerlijk. Op dit moment ben ik nog ontsteld en boos dat ik net naast het podium sta. Na wat moeilijke jaren met blessures en het feit dat ik ziek was aan het begin van dit kampioenschap en niet kon rijden, zou ik blij en trots moeten zijn met dit resultaat waarvan ik niet wist dat ik het kon. Ik heb nooit gedacht dat de regenboogtrui zo dichtbij kon zijn! Dank aan iedereen die mij gesteund en geholpen heeft! Ik zal blijven werken en hard vechten zodat mijn droom werkelijkheid wordt!"

Bij de mannen werd Ruurd Dijkstra 28e, Luc ter Haar 35e, Rémon Kwant 91e en Rick Schipper 119e. De junioren reden met de senioren mee. Jordy van Workum eindigde als 67e in het samengestelde klassement en Bart Hoolwerf op de 90e plek.