John-Henry Krueger heeft in Thialf de eerste KNSB Cup van het shorttrackseizoen op zijn naam geschreven. De Amerikaan versloeg Dylan Hoogerwerf en Mark Prinsen op de 1000 meter in de A-divisie. Hugo Bosma won de B-divisie.

De A-finale werd een paar ronden voor het einde na valpartijen opnieuw gestart. De Israëliër Vladislav Bykanov had zijn arm uit de kom en moest van het ijs. Na de tweede start was er opnieuw een valpartij maar kon de race wel worden uitgereden. Adwin Snellink ging onderuit voor de neus van Hoogerwerf en Prinsen. "En vervolgens moest het gat worden dicht gereden. Dat was wel pittig", vertelt Prinsen. Zijn derde plek stemt hem tevreden. "Ik vind de 1000 meter een fijne afstand. De races gingen best goed. Het is altijd afwachten om te zien hoe je er voor staat. Ik had van te voren een plan en die heb ik uitgevoerd. We stonden met zes à zeven rijders op het ijs dus ik wilde uit het gedrang blijven." Voor Hoogerwerf is de tweede plek mooi mee genomen, hij wilde vooral 'even lekker te racen'. "Met deze wedstrijd kon ik weer in de stemming komen. Het gevoel krijgen, elkaar inhalen, dat soort dingen. Ik heb er een goed gevoel aan over gehouden."

Mark Prinsen | Foto : Neeke Smit

In september staan nog twee belangrijke wedstrijden op het programma: de Invitation Cup en een selectiewedstrijd voor de eerste twee wereldbekerwedstrijden. Op 5, 6, 7 en 8 oktober strijkt de World Cup neer in Dordrecht. Hiermee begint ook de olympische kwalificatie. Tijdens de Invitation Cup worden de 500 meter, 1000 meter en 1500 meter gereden. "Daar kan ik nog wat ervaring op doen en de lijn door trekken richting de selectiewedstrijd", zegt Hoogerwerf.

Prinsen heeft een goede zomer gehad. "Komende weken moeten de puntjes op de i worden gezet. De trails zijn spannend en worden lastig. Het niveau is hoog en er zijn maar weinig plekken. Het is jammer dat ik vorig jaar niet bij het WK was. Ik heb pech gehad met penalty's en wat wedstrijden gemist. Ik ga mijn uiterste best doen om er dit jaar wel bij te zitten."

Door Anjuli Veltman - Laatste update op 03 sep 2017 om 17:46