Tickets
Shop
Nieuws 20 okt 2017

Schulting wint mass start van Schouten

In Thialf werden vrijdagmiddag de voorronden gereden van de tweede wedstrijd in de mass startcompetitie. In drie heats voor de dames en drie voor de heren streden de rijders om een plek in de finale op zondag 29 oktober.

Foto : Neeke Smit

In de eerste heat van de dames won Carlijn Achtereekte de eerste tussensprint, gevolgd door Melissa Wijfje en Femke Markus. De rijdster van LottoNL-Jumbo kwam later echter ten val en reed de wedstrijd vervolgens rustig uit. Wijfje zette een goede race neer en pakte vijf punten op de tweede tussensprint. In de eindsprint werd ze toch geklopt door Janneke Ensing, die de eerste mass start in Leeuwarden al op haar naam schreef. Rachelle van de Griek reed vlak voor het einde nog weg bij het peloton en werd derde. 

Carien Kleibeuker liet in heat 2 van zich horen. De eerste sprint werd gewonnen door Jessica Merkens, voor Demi van Benthem en Bianca Bakker. Daarna nam Kleibeuker de leiding. Ze kreeg Loes Adegeest met zich mee en met z'n tweeën lapten ze het peloton met nog drie ronden te gaan. De sprint werd gewonnen door de Clafis-rijdster. De definitieve uitslag liet daarna even op zich wachten. Uiteindelijk kregen alleen de nummers 1 en 2 punten. De overige dames werden geplaatst op basis van de finish doorkomst voordat ze op een ronde werden gezet. Hun sprintpunten vervielen.

Carien Kleibeuker op kop | Foto : Neeke Smit

In de laatste heat toonde Annouk de Rijk ook haar vorm. Ze reed soepel in de rondte en pakte de meeste punten op twee tussensprints met Emma Engbers achter zich. Richting de eindstreep kwam er meer beweging in het peloton. Shorttrackster Suzanne Schulting nam de koppositie en won de eindsprint voor Irene Schouten en Elma de Vries.

Heren
Waar de vrouwen in de eerste rondes nog rustig aan deden, barstten bij de mannen het gevecht vanaf het begin al los. In heat 1 ging Sjaak Schipper er als eerste vandoor om de punten te pakken van de eerste tussensprint. Daarna sprong Chris Huizinga weg. Ook Marcel Bosker mengde zich in de strijd. Maar de winst ging naar Evert Hoolwerf, hij klopte Robert Post en shorttracker Daan Breeuwsma.

Koen Verweij pakte in de tweede heat de vijf punten van de eerste tussensprint. Arjan Stroetinga zat steeds goed mee voorin en sprokkelde bij elke sprint drie punten. De andere mannen hielden zich lang koest. De spannende eindsprint werd gewonnen door Gary Hekman. Hij versloeg Verweij en Thomas Geerdinck.

Koen Verweij | Foto : Neeke Smit

In de laatste heat was het stuivertje wisselen tussen Jan Blokhuijsen, Jorrit Bergsma en Willem Hoolwerf. Nadat de punten van de sprints onderling waren verdeeld, ging Hoolwerf er alleen vandoor en pakte een halve baan voorsprong. Er werd nog wel gepoogd om het gat dicht te rijden, maar de winst was voor Hoolwerf, voor Blokhuijsen en Bergsma.

De top 5 van elke heat heeft zich geplaatst voor de finale op 29 oktober. Bij de heren wordt dit uitgebreid naar de top 6 in verband met het maximum aantal rijders van twee per team. Die finale is zondag zo snel mogelijk na de laatste afstand van de KPN NK Afstanden in Thialf, volgens planning omstreeks 18:30 uur.

Bekijk hier alle uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan