Tickets
Shop
Nieuws 31 okt 2017

RTC-talenten Markus en In 't Hof verpulveren PR op 5000 meter

Naast de 21-jarige Esmee Visser maakten ook twee andere RTC-talenten zondagmiddag indruk op de 5000 meter bij de KPN NK Afstanden. Femke Markus en Sanne in 't Hof verpulverden beiden hun persoonlijk record (PR).

Foto : Sander Chamid

Femke Markus (20) dook zondag ruim onder haar oude toptijd (7.33,22) en zette 7.10,97 op de klok. Daarmee werd ze zevende. "Ik heb nog niet zoveel vijf kilometers gereden dus in het begin was ik wel bang. Maar vrijdag had ik een heel goede drie kilometer gereden en dat gaf mij een gevoel van: ik kan het wel. Ik moet proberen met Linda (de Vries, red.) mee te gaan en zien waar het schip strandt."

Dat strijdplan had ze van tevoren met haar trainer Remmelt Eldering afgesproken. "De eerste drie kilometer zou ik gewoon rijden en als ik nog energie over had, moest ik proberen om door te versnellen. Die laatste twee, drie rondjes voelde ik dat het goed ging. Mijn oude PR reed ik in januari tijdens de Gruno Bokaal. Ik heb eigenlijk nog niet op een goede baan een 5000 meter gereden. Alleen op Groningen, Utrecht en Hoorn. Niet echt mooie banen", zegt ze lachend.

Aan elkaar gewaagd
Markus komt uit de stal van regionaal talentencentrum (RTC) Noord. Het RTC valt onder koepelorganisatie iSkate, die ook Team AfterPay en Team Plantina onder zijn hoede heeft. "Vorig seizoen was ik de enige dame in het team. Nu zit ik samen met Esther (Kiel, red.) en Esmee en hebben we een hele mooie ploeg met dames en heren. Je ziet dat Esmee supergoed rijdt en Esther ook. We zijn goed aan elkaar gewaagd."

Visser plaatste zich op de 5000 meter voor de wereldbekerwedstrijden, maar noemde Markus de grote verrassing van het weekend. "Ik heb mijn Facebook nog maar niet geopend", lacht Markus. "Iedereen zei dat ik een van de besten was dit weekend. Hoe ik vorig jaar reed en hoe ik nu reed. Daar ben ik superblij mee. Het was een van mijn grote doelen om nu al te laten zien dat ik het ook wel kan."

Zondagavond kwam Markus ook nog in actie tijdens de tweede mass startwedstrijd van de competitie. "Het ging goed, ik won de eerste tussensprint. De laatste drie rondjes zat ik achter Carien (Kleibeuker, red.) en voelde ik wel heel erg pijn in de benen na die twee afstanden. Toen was het gewoon klaar. De massastart is leuk en ik zou er ook goed in zijn, maar de drie en vijf kilometer vind ik belangrijker."

Hoe ziet de rest van het seizoen eruit? "Volgende week gaan we naar Inzell. Daar ga ik ook proberen hard te rijden en lekker te trainen. Mijn volgende wedstrijd is Kraantje Lek eind november en daarna is het olympisch kwalificatietoernooi. Op de vijf kilometer heb ik me nu gelukkig al geplaatst. En de rest zien we wel hoe dat komt. Ik ben wel benieuwd."

Foto : Sander Chamid

In 't Hof reed bij de NK Afstanden zowel de drie als de vijf kilometer. Op beide afstanden noteerde ze een persoonlijk record (PR). "Ik kijk met een erg goed gevoel terug op mijn weekend", zegt de 19-jarige Schalkhaarse.

"Toch heb ik een beetje gemengde gevoelens over mijn drie kilometer, want ik weet dat die afstand nog veel beter kan. Ik kwam tijdens de rit niet helemaal goed in mijn ritme. Ik vloog er veel te hard in en dat moest ik op het eind een beetje bekopen. Op een gegeven moment maakte ik vlak voor de bocht een dikke misser en creëerde ik zelfs een remspoor op het ijs. Daardoor verloor ik heel veel snelheid. Dat was balen, maar al met al mag ik tevreden zijn met mijn tijd. Het is altijd leuk om een nieuw PR te rijden."

Aanvankelijk zou In 't Hof alleen de drie kilometer rijden, maar door een afmelding van Team IKO-schaatsster Marije Joling mocht ze ook op de 5000 meter van start. "Ik wist dat ik eerste reserve was en dat er een kans was dat ik toch mee mocht doen, dus ik heb zondagochtend gewoon mijn normale wedstrijdvoorbereiding gedaan. Ik ging met Carlijn (Achtereekte, haar ploeggenote bij Team LottoNL-Jumbo, red.) de baan op om wat rondjes in te rijden. Na een tijdje vertelden de trainers dat ik toch mocht rijden. Dat is natuurlijk altijd leuk om te horen."

Foto : Sander Chamid

Helemaal kapot
De schaatsster van RTC Oost haalde op de vijf kilometer bijna vijftien (!) seconden van haar PR af (7.15,56, was 7.30,07, red). "De 5.000 meter ging eerlijk gezegd boven verwachting. Op die afstand kwam ik, in tegenstelling tot de drie kilometer, wel in mijn ritme."

"Na afloop van mijn rit was ik helemaal kapot", kijkt In 't Hof met een grote glimlach terug op haar race. "Ik ging er goed in, hield mijn rit goed vlak, maar bij de laatste drie of vier rondjes liepen mijn rondetijden toch wel wat op. Op het eind waren mijn benen zo verzuurd dat ik er bijna niet meer op kon staan. Toen plofte ik wel even op de kussens, want ik zag een beetje dubbel. Alles voor een nieuw PR laten we maar zeggen, ha!"

Toppers
De jongeling traint de laatste maanden mee bij LottoNL-Jumbo. Op de vraag wat Jac Orie, de coach van de succesformatie, van haar prestaties vond, antwoordt ze. "Jac was erg tevreden. De laatste weken liep het nog niet helemaal zoals ik het graag zou willen, maar nu gaat het met de dag beter, begint het er echt uit te komen. Op de vijf kilometer heb ik goed kunnen laten zien wat ik kan. Jac wist van tevoren dat ik deze tijd kon rijden, maar zelf twijfelde ik nog een beetje. We spraken voor de race af dat ik er niet zo hard in zou gaan als bij de 3.000 meter, dat is goed gelukt. Daardoor hield ik het beter vol tot het einde."

"Het is mooi om te zien dat ik steeds dichter bij de toppers kom. Dat doet me goed. Natuurlijk is het nog een grote stap naar de 7.00,00, maar ik heb nog genoeg tijd om dat te bereiken. We moeten niet vergeten dat ik nog altijd pas negentien jaar ben. Met wat meer trainingsarbeid komt dat vanzelf. Ik heb dit weekend aangetoond dat ik in ieder geval op de goede weg ben. Dat is erg positief."


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan