De relaymannen hadden wat recht te zetten tijdens deze World Cup in eigen land. In Boedapest werden ze vorige week bestraft voor een foute wissel. In een 'nieuwe' samenstelling verzekerde ze zich dit keer wel van een plek in de finale.

Knegt ziet er direct na de aflossing nog best fris uit. "Als het goed gaat, word je niet moe", zegt hij lachend. De Nederlandse ploeg revancheerde zich in een spannende race. Ze pakte vanaf de start de koppositie maar die werd met 24 ronden te gaan over genomen door de Canadezen. De rood-witte trein schroefde het tempo behoorlijk op. Achter de Nederlandse mannen loerde het Amerikaanse team op plek drie naar een gat om in te duiken.

Een paar ronden voor het einde lukte dat en moest Knegt vol in de achtervolging. Met een machtige eindsprint stelde hij alsnog een tweede plek veilig voor de ploeg achter Canada. Het team reed de halve finale met Dylan Hoogerwerf als last minute vervanger voor Daan Breeuwsma, die eerder op de dag viel. "Ik heb de val van Daan niet gezien, want ik zat in de rit ervoor en was al onderweg naar de kleedkamer. Gelukkig gaat het naar omstandigheden goed met hem. Maar als je het hoort, is er wel even paniek met het oog op de relay. Daan is een ervaren man en het was even wennen in deze rit maar Dylan heeft het fantastisch gedaan."

Head first
Breeuwsma ontbrak dus in de aflossingsploeg. Hij ging onderuit in de kwartfinale van de 500 meter en kwam hard met zijn gezicht tegen de boarding aan. "Op een 1500 meter waarop je niet op topsnelheid bent, lukt het misschien nog om je hoofd daar niet tegen aan te laten komen maar ik kwam op mijn knieƫn terecht en kon niet meer draaien", verklaart hij. Direct na de klap bleef Breeuwsma nog even liggen op het ijs, maar hij kon de baan uiteindelijk zonder hulp verlaten.

Dit jaar staan er in Dordrecht meeverende kussens langs de kant. "Ik ben blij dat ze die harde boarding hebben weggehaald, je merkt ook dat dat wel nodig is op zo'n moment." Zijn valpartijen van dit weekend gaan niet in z'n hoofd zitten. "Nee, hoor. Shorttrack is vallen en opstaan, dat vind ik er juist zo mooi aan."

Breeuwsma gaat ter controle naar het ziekenhuis. "Ze gaan het gewoon even checken, mijn schouder is super stijf, dus even uitsluiten dat er iets aan de hand is." Laat hij de relayfinale ook gaan? "Het weekend is nog niet voorbij. Het zou nog best kunnen dat ik meedoe. Maar zo'n stijve schouder heb ik nog nooit eerder gehad. Even afwachten wat ze in het ziekenhuis zeggen."

Ook de dames bereikten de finale, die zondag op het programma staat als afsluiter van de World Cup in Dordrecht.

Door Anjuli Veltman - Laatste update op 07 okt 2017 om 20:36