Vrijwel alles wat Kjeld Nuis vorig seizoen aanraakte, veranderde in goud. De 27-jarige sprinter van Team LottoNL-Jumbo kende het succesvolste seizoen uit zijn loopbaan. Bij de WK Afstanden in Gangneung pakte hij maar liefst twee gouden medailles. Als klap op de vuurpijl schreef hij ook nog het wereldbekerklassement op zijn naam. Schaatsen.nl zocht hem op tijdens een trainingskamp in het Italiaanse Cecina.

Nuis loopt met een grote glimlach op zijn gezicht de koffiebar tegenover het Stella Marina hotel binnen. "Wil je ook een bakkie? Die Italianen hier zullen toch wel weten hoe ze een goede cappuccino maken?", grapt Nuis. Het is kenmerkend voor hoe de sprinter van LottoNL-Jumbo in zijn vel steekt aan de vooravond van het belangrijke olympische seizoen. De schaatser maakt in het Italiaanse kustplaatsje een uiterst relaxte indruk.

"Het gaat ontzettend goed met me", zegt Nuis vol overtuiging als we hebben plaatsgenomen aan één van de tafels in het restaurant. "Ik heb een topzomer gedraaid. De trainingen gaan superlekker en ik heb conditioneel weer grote stappen gezet. De concurrentie is gewaarschuwd, want ik ben van mening dat ik nog beter ben dan vorig seizoen, ha. Tot dusver heb ik absoluut geen reden tot klagen." 

"Deze zomer heb ik best veel duurtrainingen gedaan. Ik merk dat dat zeker zijn vruchten heeft afgeworpen. Toch moet ik oppassen dat ik niet te veel met de allrounders train, want ik moet wel mijn explosiviteit houden. Het is fijn dat ik wat dat betreft Jac (Orie, red.) als coach heb. Als ik ook maar iets te veel doe, wordt er meteen aan de bel getrokken."

Foto : Soenar Chamid

Kopie
Nuis begint te stralen als we met hem terugkijken op het afgelopen schaatsseizoen. De schaatser veroverde maar liefst twee gouden medailles bij de WK Afstanden. Na drie zilveren en twee bronzen plakken in het verleden was het op de olympische baan van Gangneung eindelijk raak. 

"Ik kijk nog altijd met een geweldig gevoel terug op dat toernooi. Dit seizoen ga ik proberen om er een kopie van te maken, maar dan op de Olympische Spelen. Dat is het grote doel. Natuurlijk moet het nog een stapje beter dan vorig seizoen, want de concurrentie heeft vast ook niet stilgezeten. Als ik deze stijgende lijn voortzet, moet dat helemaal goed komen. Daar ben ik van overtuigd."

De 27-jarige Leidenaar staat al jaren aan de schaatstop. Toch lukte het hem tot vorig seizoen nooit om bij een wereldkampioenschap op de hoogste trede van het podium te komen. Op de vraag of hij daar een verklaring voor heeft, antwoordt hij eerlijk.  

"Ik denk dat ik me in het verleden weleens te druk maakte. Ik ben veel te vaak heel goed geweest, maar dan liet ik het door de stress op de belangrijke momenten toch afweten. Ik raakte soms helemaal de kluts kwijt, dat ik tijdens mijn rit niet meer wist wat ik moest doen of heel geforceerd ging rijden. Dan ging ik als een dolle van start en was ik op het eind helemaal naar de klote. Daar heb ik van geleerd."

Foto : Soenar Chamid

Psycholoog
Om mentaal sterker te worden, besloot Nuis begin vorig seizoen een psycholoog in de arm te nemen. "Die mentale begeleiding gaat echt superlekker. Ik ben kalm, doe tegenwoordig gewoon mijn ding. In tegenstelling tot eerdere jaren laat ik me niet meer zo snel gek maken. Wat er begin vorig jaar gebeurde, is daar een goed voorbeeld van."

Nuis vervolgt: "Tijdens een trainingskamp in Collalbo (Italië) reed ik tijdens een 'down hill-parcours' met mijn mountainbike tegen een boom. Ik blesseerde daarbij mijn schouder. In het verleden zou ik helemaal gek zijn geworden en hebben gedacht: oh, nee! Wat nu? Nu dacht ik: een arm minder? Boeiend. Gaan met die banaan! Bij de eerste World Cup na mijn val pakte ik twee keer goud. Ik heb geleerd dat ik bij een tegenslag niet bij de pakken neer moet zitten."

Foto : Glenn Wassenbergh

Olympische Spelen
Na het succes van afgelopen jaar moet het dit seizoen dan eindelijk eens gaan gebeuren op het allerhoogste podium: de Olympische Spelen. Voor de laatste twee edities (Vancouver, 2010 en Sotsji, 2014, red.) wist Nuis zich niet te kwalificeren.

"Ik ben ervan overtuigd dat het dit jaar wel gaat lukken. Er komt straks met het olympisch kwalificatietoernooi een heel spannende tijd aan. Aan mij de taak om mijn kop erbij te houden, uit te gaan van mijn eigen kunnen en het voor mezelf niet nog spannender te maken."

"Het is fijn dat ik het vorig seizoen op de olympische baan al twee keer heb geflikt. Ik kijk stiekem weleens mijn eigen races van toen terug, ha. Dat geeft een goed gevoel. Wat mijn concurrenten gaan doen, weet ik niet, maar als ik zo lekker in mijn vel zit als nu, dan moeten ze van goeden huize komen om mij te verslaan. Laat ze maar komen!"


Dat het met de vorm van Nuis al vroeg in het seizoen wel goed zit, bewees hij afgelopen zaterdag. Op de 1000 meter in Inzell dook hij met een tijd van 1.08,24 onder zijn eigen baanrecord.   

Door Robert Prins - Laatste update op 11 okt 2017 om 13:43