Tickets
Shop
Nieuws 04 okt 2017

Hoe bereid je je voor op het schaatsseizoen en waar kan je schaatsen?

Als echte schaatsliefhebber zal het je niet zijn ontgaan dat veel kunstijsbanen hun deuren al weer geopend hebben voor een nieuw schaatsseizoen. Een enkele kunstijsbaan heeft zelfs al zomerijs gehad en rolt meteen door de 'winter' in.

De liefhebbers die een enkele keer de kunstijsbaan op zoeken en vervolgens uitkijken naar natuurijs of alleen bij natuurijs de ijzers onderbinden, hebben deze zomer waarschijnlijk eerder een ijsje gegeten dan dat ze aan schaatsen hebben gedacht.

Hoe bereid je je voor op het schaatsseizoen om straks goed te kunnen schaatsen op natuurijs?
Wil je straks bij natuurijs een mooie toertocht rijden, dan is het verstandig de komende maanden op kunstijs te gaan oefenen, wellicht zelfs les te nemen. Bij schaatsers met een goede techniek ziet het er zo gemakkelijk uit, dat 'dansen' over het ijs. Sta je eenmaal zelf op de schaats, dan wordt snel duidelijk hoe complex de schaatsbeweging is. Want of je nu de easy-glider, noren, de klapschaats of de Zweedse klunschaats onderbindt, plotseling sta je op een ijzeren richeltje van pakweg 1,5 millimeter dik. En dat is even wennen. Logisch dat het wankel aanvoelt.

Je zult dat 'dansen' over het ijs alleen onder de knie krijgen als je de complexe schaatsbeweging stap voor stap leert. Dit moet zorgvuldig gebeuren, waarbij het plezier in het schaatsen het belangrijkst is en dus voorop moet staan.

Waar en bij wie leer je schaatsen?
Je bent het beste af bij de schaatsvereniging of schaatsschool op de dichtstbijzijnde kunstijsbaan. De jeugd in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar kan terecht bij het zogenaamde jeugdschaatsen of schoolschaatsen op veel ijsbanen. Als je ouder bent, kun je je aanmelden bij een ijsclub of les nemen bij een schaatsschool. Zowel ijsverenigingen als schaatsscholen hebben ervaren trainers en schaatsinstructeurs, die zijn opgeleid door de KNSB. Vaak wordt er een indeling gemaakt in beginners, middengroep en gevorderden.

Een cursus bestaat uit zeventien tot twintig lessen of uit twee periodes van acht, negen of tien lessen, uitgaand van één les per week. De ervaren trainers bouwen het lesprogramma op rond technische principes zoals recht op de schaatsen staan, de afzet, het rijden van een bocht en de juiste schaatszit. En zelfs valtechniek. Op die manier krijg je in korte tijd het schaatsen goed onder de knie. En hoe beter je gaat schaatsen, hoe lekkerder het voelt en hoe enthousiaster je zal worden.

Neem voor informatie over schaatslessen contact op met de dichtstbijzijnde kunstijsbaan bij je in de buurt.

Onderhoud schaatsen
Pak je de schaatsen gewoon uit de kast omdat je al schaatsen hebt, of ben je toe aan een nieuw paar, beide vragen aandacht. Heb je al schaatsen, laat dan bij de schaatsspecialist (onder andere te vinden op de kunstijsbanen) de ronding nakijken en je schaats slijpen. Schaats je in de winter regelmatig, dan is dat zeker handig. Maar ook als je weinig schaatst, heeft een schaatsijzer onderhoudt nodig.

Kijk hier welke kunstijsbanen inmiddels open zijn.

Meer tips lezen? Je vindt ze op schaatsen.nl/tips.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan