In de rubriek 'Dweilpauze' blikt schaatsen.nl elke week terug op bijzonderheden en top- of wanprestaties van het afgelopen weekend.

Nieuws van het weekend
Voor alles is een eerste keer, zo ook voor Sjinkie Knegt. Vijf jaar geleden juichte de shorttracker nog te vroeg maar zondag won hij dan toch echt voor het eerst in wereldbekerverband een gouden medaille op de 1000 meter. Met een zilveren plak op de 500 meter en met de aflossingsploeg kan hij tevreden terug kijken op de tweede World Cup die verreden werd in Dordrecht. Maar de echte topvorm is er volgens de Schicht uit Bantega nog niet. "Ik ben ervan overtuigd dat ik nog veel beter kan. Ik mis nog een versnelling, vooral op de 1500 meter kan dat nog beter", zei hij zondag na afloop.

De dames hebben dit weekend de nodige punten verzameld in het klassement voor de wereldbeker. Suzanne Schulting begon het toernooi donderdag nog met een penalty (tweede valse start op de 500 meter) maar pakte zondag haar eerste wereldbekermedaille van dit seizoen, zilver op de 1000 meter. Yara van Kerkhof reed een ongelooflijk sterk toernooi maar moest het uiteindelijk doen met twee keer een vierde plaats. Op de aflossing kwamen het Nederlandse viertal net tekort voor een podiumplek.

Buitenlander(s) in het nieuws
Na een succesvolle eerste World Cup in Boedapest, met onder andere drie gouden medailles voor Min Jeong Choi, lieten de Zuid-Koreanen ook van zich horen in Dordrecht. Alleen op de 500 meter voor vrouwen stond geen Koreaan op het podium, voor de rest pakten ze op elke afstand een medaille. De vraag of ze wellicht te vroeg pieken, dringt zich al langzaam op. "Ze zijn inderdaad goed, maar houden ze het vol?", vroeg Knegt zich dit weekend hardop af. "We kunnen ze nu ook al hebben, dus waarom in PyeongChang niet?"

Misschien nog opvallender dan de uitstekende vorm van de Zuid-Koreanen was het feit dat er in de Sportboulevard ook twee Noord-Koreanen rondreden. De Noord-Koreaanse vlag hing zelfs gebroederlijk naast die van de Verenigde Staten. Un Hyok Kim en Un Song Choe hopen zich via de vier World Cups te plaatsen voor de Olympische Spelen bij hun buren. Na hun eigen races zat het duo stilletjes op de tribune te kijken naar de rest.

Op bijna alle afstanden strandden de mannen in de voorrondes. Op de 1000 meter reed Kim in dezelfde rit als Dylan Hoogerwerf. Nadat er halverwege de rit drie rijders tegen de boarding aan knalden, hoefden de Nederlander en de Noord-Koreaan alleen maar op de been te blijven om door te gaan naar de heats. En zo geschiedde. In die heats eindigde Kim als derde.

Top
Er was nog enige discussie over maar het is officieel: Sven Kramer heeft tijdens de trainingswedstrijden in Inzell een nieuw Nederlands record gereden op de drie kilometer. De wedstrijd was aangemeld bij de ISU en een kwartetstart vormt geen belemmering voor het tellen als een record. En dus gaat de 3.37,45 van Kramer nu de boeken in als nationaal record. Wie weet wat de Fries nog meer in petto heeft dit seizoen...

Flop
Die verdraaide blokjes ook altijd... In Dordt maakten de zwarte steentjes twee Nederlandse slachtoffers. Lara van Ruijven was goed op weg in de voorrondes van de 500 meter maar ging in de voorlaatste ronde onderuit. Van Kerkhof bracht helaas in de finale van de kortste afstand een bezoek aan de kussens. Beiden sneden naar eigen zeggen de bocht te krap aan en stapten vervolgens op een blokje. Desondanks zijn ze blij met de races die ze hebben neer gezet, en terecht.

Tijd
7.02,59 - In Inzell stonden op de 5000 meter slechts twee dames aan de start: Reina Anema en Annouk de Rijk (Van der Weijden heeft de naam van haar man aangenomen, red.). In Zuid-Duitsland heeft Anema een uitstekende start van het seizoen gemaakt. Twee weken geleden zette de rijdster van Team FrySk al een persoonlijk record neer op de 3 kilometer en dit weekend scherpte ze ook haar personal best op de langste afstand flink aan. De Rijk moest bijna acht seconden toegeven en klokte 7.10,29.

Quote
"Ik zou eigenlijk willen dat de Spelen hier in Nederland waren. Hoe het publiek je hier aanmoedigt is geweldig", aldus Elise Christie. De Europees en wereldkampioene beleefde een niet al te beste World Cup in Dordrecht. Maar rijden in Nederland, daar houdt de Schotse wel van. Die wereldtitel behaalde ze ten slotte afgelopen maart in Rotterdam Ahoy.

Beeld
Cees Juffermans is meer dan alleen een toernooidirecteur. Op het ijs van Dordrecht kwam hij ook in actie als een van de witte mannetjes! Met blokjes of bezem in de aanslag zorgde hij er mede voor dat de races soepel verliepen.

Foto : Tim Buitenhuis