Tickets
Shop
Nieuws 15 nov 2017

World Cup Shorttrack Seoul: olympische startplekken op het spel

De Nederlandse shorttrackploeg start donderdag aan de laatste World Cup in een reeks belangrijke wedstrijden. Na het toernooi in Seoul wordt namelijk naar aanleiding van het klassement bepaald hoeveel startplekken ieder land heeft verdiend voor de Olympische Spelen in PyeongChang.

Foto : Huub Snoep

De selectievoorwaarden
Laten we nog een keer kort naar de selectievoorwaarden voor onze oranjetoppers kijken. Als de Nederlandse relayploegen zich in de top 8 van het algemeen klassement rijden is er geen twijfel meer mogelijk: er gaan dan vijf dames en vijf heren naar de Spelen. Als dit niet lukt, gaat het selectieproces van het NOC*NSF in werking: er gaan dan maximaal drie dames en drie heren naar de Spelen voor de individuele afstanden, mits ze tijdens het WK 2017 of de vier World Cups één keer top 8, of twee keer top 12 hebben gereden.

Op welke afstanden en met hoeveel Nederlanders oranje van start mag in PyeongChang ligt aan hun klassering na vier World Cups (waarvan de slechtste wedstrijd weggestreept mag worden). Alle rijders in de top 32 van de 500 en 1000 meter en top 36 van de 1500 meter stellen een olympische startplek voor Nederland veilig (maximaal drie per afstand).

Welke shorttrackers er vervolgens voor Nederland in actie zullen komen in Zuid-Korea wordt besloten naar aanleiding van de selectieprocedure van de KNSB.  Klik hier voor de volledige selectieprocedure.

Hoe staat Nederland er op dit moment voor?
Houd hierbij rekening dat de uitslag van de slechtste World Cup voor elk land na de laatste wedstrijd wordt geschrapt uit het eindklassement.

Na drie wereldbekerwedstrijden in Boedapest, Dordrecht en Shanghai bevinden de relayteams zich bij de dames en heren allebei op de zesde positie in het klassement. 

Bij de dames staan er op de 500 en 1000 meter op dit moment drie rijdsters in de top 32, net als drie vrouwen in de top 36 van de 1500 meter. Bij de heren staan er op dit moment ook drie heren in de top 32 op de 500 meter, op de 1000 meter is dat er maar één. Op de 1500 meter staan er zelfs vier Nederlanders in de top 36. Klik hier om de volledige klassementen te bekijken.

Ondanks de teleurstellende aflossingen van World Cup 3 in Shanghai is er in kamp Nederland nog geen paniek ontstaan omtrent olympische kwalificatie: "We hebben de relays al geanalyseerd en met de verbeterpunten kunnen we aan de slag. In Seoul moet er een betere race worden neergezet", vertelde Rianne de Vries.

Sjinkie Knegt, die op de relay in Shanghai niet verder kwam dan de heats en ook nog tegen penalty's op de 500 en 1000 meter aanliep, meldde: "Het is natuurlijk balen dat die twee afstanden en de relay niet goed gaan, maar het hoort ook bij de sport. In het klassement van de relay hebben we zoveel punten dat het wel heel gek moet lopen, willen we ons niet plaatsen."

Waar te volgen?
Wie de World Cup in Seoul wil volgen moet rekening houden met een tijdverschil: het is er acht uur later dan in Nederland. 

Klik hier voor het tijdschema
Klik hier voor de startvolgorde en uitslagen
en hier voor de livestream (alleen op zaterdag en zondag tijdens hoofdtoernooi)


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan