Tickets
Shop
Nieuws 24 nov 2017

World Cup Junioren: Wie zijn onze Nederlandse troeven?

Na een zeer succesvol vorig seizoen mogen de Nederlandse junioren zich komend weekend weer klaarmaken voor een nieuw seizoen. In Inzell staat de eerste World Cup voor junioren op het programma. Bondscoach Jetske Wiersma heeft veel vertrouwen in de nieuwe groep. "Iedereen is gemotiveerd en heeft er zin in."

De groep bestaat uit vijf heren en vijf dames. Het is een mix van allrounders en sprinters en van ervaren en minder ervaren (onbevangen) rijders. Wiersma verwacht met name dat de ervaren rijdsters (Jutta Leerdam, Joy Beune en Elisa Dul) hun ervaring in kunnen zetten en dat ze bovenin mee kunnen draaien.

"Dat zullen de dames ook van zichzelf verwachten", aldus Wiersma, die eraan toevoegt dat dit wel mede afhankelijk is van de tegenstanders. "Om tot goede prestaties te kunnen komen, zal de focus daarom vooral liggen op het proces en factoren die ze zelf kunnen beïnvloeden. We nemen met iedere schaatser individueel een raceplan met aandachtspunten door, die we naderhand weer zullen evalueren. We zijn hier vooral om te leren en ons te ontwikkelen richting de toekomst."

Wie zijn de Nederlandse afgevaardigden en wat is zijn of haar specialiteit? Wiersma geeft per rijder een korte toelichting.

Jutta Leerdam, RTC Zuidwest, rijdt de 500, 1000, 1500 meter en de teamsprint.
"Jutta heeft al behoorlijk wat ervaring. Zij is vorig jaar meerdere keren mee geweest naar World Cups en het WK, waar ze wereldkampioen allround werd bij de junioren. Ze kan alle afstanden goed aan, alleen hebben we ervoor gekozen om haar dit weekend niet de 3000 meter te laten rijden. Anders wordt het programma te vol. Jutta is heel gedreven en gefocust en weet precies wat ze wil. Haar focus ligt uiteindelijk bij het WK Junioren dit seizoen."

Joy Beune, RTC Oost, rijdt de 1000, 1500, 3000 meter en de teamsprint.
"Joy heeft net als Jutta een allroundprofiel en heeft ook al ervaring in het internationale circuit (ze won de 3000 meter bij het WK Junioren, red.). Ze is er altijd op gebrand om de beste te zijn. Niet alleen ten opzichte van de buitenlanders, maar ook van de Nederlandse ploeg. Ze heeft een eigen wil en neemt verantwoordelijkheid over haar eigen leerproces, wat bijvoorbeeld is terug te zien in de keuzes die ze maakt met betrekking tot het prioriteren van de juniorenwedstrijden."

Junior World Cup preparations 🇳🇱#speedskating #schaatsen #teamsprint #teampursuit #teamnl #coachlife

Een bericht gedeeld door Jetske Wiersma (@jetskewiersma) op

Elisa Dul, Gewest Gelderland, rijdt de 500, 1000, 1500 meter en de mass start.
"Elisa heeft vorig seizoen ook al deelgenomen aan de Junior World Cups en het WK Junioren. De mass start is haar specialiteit (ze werd afgelopen seizoen wereldkampioen mass start, red.), maar ze kan ook op andere afstanden goed uit de voeten. Elisa heeft afgelopen zomer technisch stappen gemaakt en is sterker geworden, mede door het inlineskaten. Ze wil dit seizoen graag haar wereldtitel op de mass start verdedigen."

Femke Beuling, RTC Noord Friesland, rijdt de 500, 1000 meter en de teamsprint.
"Femke is meer van het korte werk. Zij is de jongste en nieuw in de groep, maar heeft wel als enige een World Cup bij de senioren gereden. Het grote verschil tussen de senioren en junioren is dat we nu als team Nederland op pad zijn en alles gezamenlijk doen. Het is een hele andere setting die inspirerend werkt en maakt dat je veel van elkaar kan leren. Femke heeft grote stappen in haar ontwikkeling gemaakt en dat is heel gaaf om te zien."

Sterre Jonkers, RTC Noord Friesland, rijdt 500 en 3000 meter en de mass start.
"Sterre is de stayer in de ploeg, een dame van de lange adem. Het duurt even voordat ze op stoom is, maar als ze snelheid heeft, gaat het ook echt hard. Omdat er nog ruimte was op de 500 meter gaat ze die ook rijden, vooral om ervaring op te doen. Ze trainde donderdagochtend met de jongens mee om de rondjes op snelheid door te kunnen komen en blijft zichzelf en haar coaches keer op keer verbazen hoe makkelijk dat gaat."

Daan Baks, Team IKO, rijdt de 500, 1000, 1500 meter en de teamsprint.
"Ik ken Daan onder andere nog vanuit de Jeugd Olympische Spelen waar hij brons won op de 1500 meter. Hij is vooral van de kortere en middellange afstanden. Bij Team IKO leert hij in de ploeg veel van andere mannen en hoe hij professioneel met de sport om moet gaan. Daan is een rustige en relaxte jongen, bovendien heeft hij zijn doelen scherp voor ogen en weet hij wat hij daarvoor moet doen voor een wedstrijd."

Janno Botman, RTC Noordwest, rijdt de 500, 1000 meter, teamsprint en mass start.
"Janno is als enige niet met ons meegereisd richting Inzell. Hij was hier namelijk al op trainingskamp met zijn team. Hij is weliswaar één van de jongste van de groep, maar heeft al de nodige internationale ervaring opgedaan bij het inlineskaten, wat hem ondersteunt bij alle onderdelen die hij op de langebaan rijdt. Donderdag in de voorbereiding liet hij door middel van een snelle temporonde al zien dat hij klaar is voor het weekend."

Louis Hollaar, RTC Noord Groningen, rijdt de 1500, 3000 meter en de mass start
"Louis weet net als Janno hoe het, vanwege zijn ervaringen als inliner, is om op internationaal niveau wedstrijden te rijden. Een paar weken geleden liep Louis een hersenschudding op bij de mass start, dus we zullen voorzichtig met hem zijn qua belasting. Louis is echt een allrounder, maar hij zal dit weekend dus niet alles rijden, maar zich focussen op een aantal onderdelen. Hij is onwijs gedreven en zal niet snel genoegen nemen als het niet gaat zoals hij het in zijn hoofd heeft. Hij streeft altijd naar het maximale."

Foto : Glenn Wassenbergh

Jort Boomhouwer, RTC Noord Friesland, rijdt de 1000, 1500 en 3000 meter en team sprint.
"Jort is de vervanger van Tjerk de Boer, die zich helaas moest afmelden. Jort kan alle afstanden goed aan als allrounder. Voor hem is deze World Cup junioren een debuut, wat hij ziet als een mooie uitdaging. Hij geniet ervan om deel uit te maken van het Nederlandse team en is niet bang om uit zijn comfortzone te stappen."

Bram Cohen, RTC Noord Friesland, rijdt de 500 en 3000 meter.
"Hij was misschien wel de blijste van allemaal toen hij hoorde dat hij mee mocht. Hij kon het bijna niet geloven en kijkt ernaar om zaterdag aan de start te staan. Hij heeft in de afgelopen periode ook grote stappen gemaakt in zijn ontwikkeling en ziet deze World Cup ook als een mooie ervaring die hij hoopt mee te kunnen nemen richting de rest van het seizoen. Bram wil zich dit weekend met name focussen op de 3 kilometer."

De gehele groep
"Wat opvalt, is dat ze direct als team de trainingen draaien en alle andere activiteiten ondernemen. Ondanks dat de rijders uit verschillende regio's zijn geselecteerd, zien we toch dat er een hecht team staat dat een positieve energie uitstraalt met hetzelfde doel. Er wordt ook veel gelachen, mede dankzij gangmakers Bram en Jort. Ik heb het idee dat iedereen zichzelf kan zijn en dat vind ik het belangrijkst. Op die manier kunnen ze zich focussen op hun procesdoelen. Ze zijn allemaal ontzettend gemotiveerd om het maximale uit zichzelf te halen dit weekend."

Bekijk hier het tijdschema van komend weekend.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan