Een honderd procent score, zei Sven Kramer na afloop van zijn gouden race op de 5000 meter. De Fries, die de overige afstanden dit weekend oversloeg vanwege een luchtweginfectie, won in zijn rit van de nummer twee Ted-Jan Bloemen. "Het ging boven verwachting."

Kramer sloeg voor eigen publiek de ploegachtervolging en de 1500 meter over wegens een luchtweginfectie. Op zijn favoriete afstand (acht wereldtitels, twee olympische titels) durfde hij zondag de strijd wel weer aan. Het duel met uitdager Bloemen ging tot 3000 meter gelijk op. Daarna plaatste de thuisrijder zijn befaamde versnelling waarna de zege en het goud binnen was.

"Ik ben supertevreden, het ging boven verwachting'', liet Kramer bij de NOS weten. "Ik voelde me niet superfit, het was geen vlekkeloze week. Als topsporter zit je op een lijntje, maar ik ben blij dat ik het advies heb opgevolgd om vrijdag en zaterdag niet mee te doen. Ik liep toch een beetje te kwakkelen. Daardoor was ik vooraf helemaal niet zeker dat ik weer zou gaan winnen.''

Kramer verlengde twee weken geleden op de 5000 meter zijn abonnement op de Nederlandse titel met een tijd van 6.16,15. In het voorseizoen verbeterde hij al het baanrecord in Inzell (6.11,40). Ook Bloemen was vroeg in vorm, met een persoonlijk record in september op zijn thuisbaan in Calgary (6.08,06). Wat Kramer vond van de weinige gouden medailles van Nederland? "Zoals jullie scorebordjournalisten zouden zeggen is het gewoon slecht. Ik ben blij dat ik een 100% score heb gehaald", zei hij met een knipoog.

Jorrit Bergsma sloot een slecht weekeinde in Friesland in stijl af. Hij reed op de 5000 meter de zevende tijd: 6.18,56. De olympisch kampioen op de 10.000 meter maakte zowel op de ploegachtervolging als in de massastart ook al geen scherpe en fitte indruk.

"Ik ben veel beter dan ik hier heb laten zien'', mokte Bergsma. "Dit niveau ben ik niet gewend van mezelf. Misschien heb ik iets onder de leden ofzo. Waarschijnlijk heb ik echter gewoon een goede rit nodig om het vertrouwen terug te krijgen. Komend weekeinde in Stavanger ga ik er weer voor.''

Door ANP - Laatste update op 09 jan 2018 om 16:09