De niet helemaal fitte Kjeld Nuis kwam zondagmiddag op de 1000 meter niet verder dan de zevende tijd. De wereldkampioen op deze afstand finishte met een tijd van 1.09,06 ruim een seconde achter winnaar Pavel Kulizhnikov, die met 1.07,97 een nieuw baanrecord noteerde in Thialf.

"Het is onwijs balen dat ik tijdens de eerste internationale krachtmeting als een vaatdoek in de rondte rijd", was Nuis duidelijk na afloop van zijn race. "Ik heb vandaag vanaf het startschot voor iedere meter geknokt, maar er zat niet meer in. Als er 1,10 op het bord had gestaan, had ik het ook geloofd."

De 1000 meter werd gewonnen door Kulizhnikov. De 23-jarige Rus noteerde een tijd van 1.07,97 en werd daarmee de eerste schaatser ooit die in de Friese ijstempel onder de 1.08 reed op de kilometer.

"Natuurlijk had ik graag als eerste een 1.07 hier gereden", gaf Nuis eerlijk toe. "Het is balen dat Pavel het vandaag doet terwijl ik met een snotkop zat, maar het is wat het is. Kulizhnikov reed vandaag gewoon een toprit. Daar kan ik niks van zeggen."

Foto : Sander Chamid

Paracetamol 
Nuis moest vanwege een verkoudheid de eerste twee wedstrijddagen in Thialf overslaan en was ook zondag tijdens de 1000 meter nog 'niet helemaal fit'. "Ik had koorts en ben gisteren (zaterdag, red.) nog naar het ziekenhuis geweest om bloed te prikken. Ik had gehoopt dat mijn fysieke klachten net zo snel weer weg zouden gaan als dat ze kwamen, maar helaas is dat niet hoe het in de praktijk gaat."

"Natuurlijk heb ik wel even gedacht om helemaal niet van start te gaan, maar ik vind racen gewoon veel te mooi, man. Dus ik dacht: ik gooi er wel twee paracetamol in en gaan met die banaan. Toch wist ik van tevoren dat een podiumplek op die manier niet echt haalbaar zou zijn. Zo realistisch moet ik zijn. Als je niet helemaal fit bent, red je het niet tegen de internationale top."

Scorebord
De 28-jarige sprinter van Lotto-Jumbo blikte zondag ook alweer vooruit op de aankomende wedstrijden en gaf toe zich niet echt zorgen te maken over de snelle tijden van de concurrentie.

"Ik maak me niet druk hoor. Zo'n tijd van Kulizhnikov is natuurlijk heel mooi, maar het staat vooral mooi op het scorebord. Uiteindelijk draait het om de winst. Zo simpel is het. Hopelijk kan ik me bij de volgende World Cup, in Stavanger, weer van mijn beste kant laten zien."

Kai Verbij eindigde zondag in een tijd van 1.08,12 op een tweede plaats. De Noor HÃ¥vard Lorentzen completeerde het podium (1.08,28). Koen Verweij, de derde Nederlander die in actie kwam op de 1000 meter, finishte net voor Nuis op een zesde plek (1.08,84).

Door Robert Prins - Laatste update op 09 jan om 16:09