Het brok in zijn keel was hoorbaar in zijn stem. Mats Stoltenborg beleefde misschien wel zijn mooiste avond als marathonschaatser. Op zijn thuisbaan in Haarlem zegevierde hij op magistrale wijze in de vijfde race van de KPN Marathon Cup. Stoltenborg pakte in zijn eentje een ronde voorsprong en kon rustig bekijken hoe Arjan Stroetinga voor Evert Hoolwerf de tweede plaats pakte.

De laatste twee ronden van de marathon in Haarlem draaiden voor Mats Stoltenborg uit op een ware zegetocht. In alle rust reed de 25-jarige Hoofddorper zijn laatste meters. Even zwaaien naar zijn fans, een gebald vuistje, en dan de eindstreep. "Mooier dan dit wordt het niet", stelde Stoltenborg. "Als je in je eentje over de finish gaat en het hele publiek voor jou applaudisseert, dat is zo mooi."

Het was een onvergetelijk moment voor Stoltenborg, die zijn derde overwinning boekte, maar al zo lang droomt van een zege op zijn thuisbaan. "Dit voelt als mijn huis. De rondjes die ik hier al heb gereden zijn niet te tellen. Op mijn vijfde begon ik hier, op mijn negende werd ik lid van de ijsclub. En pas de laatste twee, drie jaar train ik vaker in Heerenveen omdat daar de faciliteiten iets beter zijn en omdat de ploeg daar trant. Als je dan zo mag terugkomen en zo mag winnen, geweldig. Ik denk dat de halve ijsbaan voor me aan het juichen was. Dat is supermooi."

Drie kilometer
Stoltenborg ging er halverwege de koers in zijn eentje vandoor. Al snel kreeg hij gezelschap van Bart de Vries, die zich uit de achterkant van het peloton had laten zakken. "We reden 's middags nog een drie kilometer in Heerenveen en toen had ik al gezien dat Bart goed was. Hij reed een supertijd. We reden over kop over kop en toen lieten ook Remco Schouten en Jordy Harink zich zakken. Als we zo met z'n vieren rijden, moet je van goeden huize komen om ons terug te halen."

Dat gebeurde dus ook niet. Zo had Bouw & Techniek eindelijk het succes dat de ploeg al zo lang nastreeft. De formatie was al vaak de smaakmaker zonder dat daarvoor de beloning werd geïncasseerd, ook vorig seizoen. "Dat knaagde wel een beetje. Voor het publiek is het supermooi wat we doen, maar voor onszelf is het ook lekker als dat een keer wat oplevert. Ook voor de sponsoren natuurlijk. Dat hebben we nu binnen. Kijken of we er nog een paar bij kunnen krijgen."

Foto : Neeke Smit

Rare wedstrijd
Crispijn Ariëns blijft ook na de wedstrijd in Haarlem leider in het klassement. "Het was een rare wedstrijd, moeilijk koersen ook. Moeilijk, omdat de concurrentie nu sneller op je reageert als je wat doet", benadrukt de kopman van Team Okay Fashion & Jeans/Interfarms. En over Mats: "Toen hij een gat had geslagen, hebben we te laat gereageerd. Toen wachtte Bart de Vries hem al op om Mats te helpen en word je uiteindelijk vierde." Ariëns won eerder op de dag wel de mass startcompetitiewedstrijd bij de heren. "Ja, die mass start was goed. Maar het kan niet altijd feest zijn."

Van de partij in Haarlem was ook Jan Blokhuijsen. De Justlease.nl-rijder had dit weekeind bij de ISU World Cup in Stavanger de 10 kilometer mogen rijden, maar gaf de voorkeur aan een 'marathontraining'. "Lekker 125 rondjes hard rijden", benadrukte Blokhuijsen, die komende woensdag wel naar Calgary afreist om daar ruime en week later mee te doen aan de derde World Cup. "Ik rijd daar in ieder geval de mass start en de 5 kilometer."

Bekijk hier de volledige uitslag.

Door Huub Snoep - Laatste update op 21 nov 2017 om 16:46